Gyurkity Péter

Szigorít a Wikipedia: nincs több névtelen cikk

A közelmúltban történt esetek miatt szigorításra határozta el magát Jimmy Wales, az internetes enciklopédia alapítója ideiglenes jelleggel kizárva az oldalról a névtelen szerzőket, akik azonban továbbra is szerkeszthetik a meglévő bejegyzéseket.

A múlt héten egymás után két kényes eset is napvilágot látott, amely nem túl jó színben tüntette fel a kezdeményezést. Az elsőben John Seigenthaler, Robert Kennedy legfőbb ügyész egykori tanácsadója jelezte kifogásait az őt összeesküvőnek feltüntető cikk miatt, míg a másodikban egy, a podcasting témában érintett személy lépése váltott ki nagy visszhangot, amikor névtelenül módosított egy róla is szóló bejegyzést, felnagyítva saját szerepét. Nagyrészt ennek köszönhető, hogy hétfőtől nem hozhatunk létre névtelenül új cikket az oldalon.

Seigenthaler november utolsó napjaiban küldte el bővebb írását egykori munkaadójának, az USA Today-nak. Ebben a most 78 éves, már visszavonult újságíró kifogásolta a Wikipedia oldalán hónapokkal ezelőtt felbukkant bejegyzést, ami szerinte valótlan állításokat és hajmeresztő gondolatokat tartalmazott. Az írás ugyanis arra utalt, hogy Seigenthalernek része lehetett a Kennedy testvérek ellen merényletekben, ám a mai napig semmit nem sikerült rábizonyítani. A cikkben mindössze egyetlen valós állítást vélt felfedezni, miszerint a hatvanas évek elején Robert Kennedy csapatának tagja volt. Kérésére azóta eltávolították a lexikonból a valótlan állításokat, ám a hatályban lévő törvények miatt nem sikerült a névtelen szerző nyomára akadni, mivel adatait csak egy bírósági perrel szedhetné ki a szolgáltatóból.

Néhány nappal később hasonló ügy kavart vihart a Wikipedia háza táján, mégpedig Adam Curry, a podcasting egyik úttörőjének manővere miatt. Curry az idei évben négy alkalommal névtelenül szerkesztette a Podcastingot ismertető cikket, felnagyítva saját szerepét, amire azonban rövid időn belül fény derült. Mindez változtatásokra kényszerítette a lexikon alapítóját, aki végül úgy döntött, hogy ideiglenes jelleggel korlátozzák a névtelen szerzőket, mindössze a meglévő oldalak szerkesztését engedélyezve a számukra.

Wales ezzel számos mostanában elhangzott kritikára kíván válaszolni, amelyek az enciklopédia megbízhatóságát, hitelét vonják kétségbe. Véleménye szerint a növekedés okoz problémákat, amelyek egyáltalán nem újak, hiszen már jó ideje az ártó szándékú, vagy pusztán tájékozatlan szerzők okozzák a legtöbb gondot. Ezt kiszűrni azonban igen nehéz, hiszen mára mintegy 850 ezer angol nyelvű bejegyzés található az oldalon, amit több tucat egyéb nyelven íródott cikk egészít ki. Októberben naponta 1515 új írást jegyeztek be, ami jelzi a növekedés ütemét. Seigenthaler esete az ő szemében kivétel, amelynél csődöt mondott a rendszer, hiszen még az új bejegyzéseket ellenőrző önkéntesek sem javították a valótlan állításokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zzebi #5
    Sajnos valahogy meg kell oldani ezeket a problémákat. Eddig csak azért nem volt nagyobb gond a teljes nyitottsággal, mert a Wikipediát (mint az enciklopédiákat általában) csak bizonyos IQ fölött használják az emberek. És ők inkább építenek, mint rombolnak.

    Amúgy a Wikipedia az egyik legjobb dolog, ami az Interneten történt az utóbbi időben.

    Hajrá, csak így tovább!
  • airwalker #4
    Nem értem mit várnak el a wikipédiázól. Aki használja vegye tudomásul, hogy ez a rendszer ennyire megbízható. Akinek ez nem elég megbízható az használjon mást! Örüljenek neki, hogy legalább egy ilyen enciklopédia van! Sokkal egyszerűbb háborogni, és szidni egy jó kezdeményezést, mint kijavítani a hibásnak talált bejegyzéseket. Elvégre Seigenthaler minden további nélkül átírhatta volna a róla szóló részt az igazságra. Végül is ez az egész lényege. A felhasználók szerkesztik, ezért van benne sok hiba is, de ezért fejlődik és bővül folyamatosan.
  • pemga #3
    Csak az abszolut névtelen bejegyzések vannak tiltva, egy működő mailcím már elég.
  • Cat #2
    na igen, de mi van ha rólad irnak baromságokat, akkor bizonyára nem kezelnéd ilyen lazán
  • irkab1rka #1
    nem a wikipédiával van a gond.
    5 milliárd embernek,
    850k angol bejegyzés,
    1515 írás naponta...

    és 2 fasz. Ezért nem kéne korlátozni a dolgokat. Hagyni, had menjen a saját útján, aztán kialakul (flame war lesz, mi más? :))