Magyarorszag.hu

Jövőre indul az elektronikus járulékbevallás

Jövőre a munkáltatóknak elektronikus formában kell összesítést küldeniük az APEH-nek az alkalmazottaik után befizetett járulékokról. Az e-szolgáltatásoknál legnehezebb feladat nem a technikai és jogszabályi háttér megteremtése, hanem az emberek hozzáállásának megváltoztatása, mondta Baja Ferenc politikai államtitkár hétfőn, a mobil technológia és az e-közigazgatás kapcsolatáról szóló konferencián.

A kormány tervei szerint jövőre a munkáltatóknak elektronikusan kell bevallaniuk az APEH-nek a dolgozóik után fizetett közterheket, mondta el Baja Ferenc, az elektronikus kormányzati szolgáltatásokért felelős kormánymegbízott hétfőn a Budapesti Corvinus Egyetemen rendezett konferencián, ahol a mobil technológiák és az elektronikus közigazgatási szolgáltatások kapcsolatáról volt szó.

Az elektronikus ügyintézést a november 1-jén hatályba lépő Ket. (közigazgatási eljárásról szóló törvény) és a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendeletek teszik lehetővé. Az e-ügyintézés az állampolgárok számára csak lehetőség, aki akarja, természetesen a hagyományos formában is intézheti hivatalos ügyeit. A hivataloknak azonban novembertől kötelező befogadniuk az elektronikus formában indított ügyeket. Magyarországon már működik az e-cégeljárás is, így a megfelelő elektronikus aláírás, számítógép és internetkapcsolat birtokában bárhonnan lehet céges ügyeket intézni, mondta el az államtitkár.

Ugyanakkor látszik, hogy a közigazgatási e-szolgáltatások használatában nem az IT-piac fejlettsége, de még csak nem is a jogszabályi háttér megteremtése a legnehezebb feladat, hanem az emberek meggyőzése az új szolgáltatások hasznosságáról - fogalmazott az államtitkár. Baja szerint a mobil technológián alapuló közigazgatási szolgáltatásokat a Kormányzati Ügyféltájékoztató Központnál (KÜK) lehetne a legkorábban bevezetni. A mobiltelefonok alkalmazása a közigazgatási szolgáltatásoknál azért is hasznos lehet, mert ma hazánkban tíz emberből kilencnek van mobilja, míg a rendszeresen internetezők aránya a különböző mérések szerint 15-23 százalék között van.

Balogh Zsolt György, a Pécsi Tudományegyetem Informatikai és Kommunikációs Jogi Tanszékének vezetője úgy véli, hogy hasonlóan nehéz feladat lesz megfelelni a szigorú adatvédelmi és adatbiztonsági követelményeknek. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint az emberek ma nem bíznak abban, hogy az ügyintézés céljából megadott adataikat a cégek és szervezetek valóban csak arra a célra használják fel, amire azokat bekérték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #1
    Hát, nagyon ideje lenne már beindítani ezt a nyavajás eKormányzatot.
    Ráadásul még környezetbarát is, kevesebb papír, kevesebb erdőt kell kivágni :)