Specker Balázs

Kémszoftver-terjesztő banda a hatóságok kereszttüzében

Az amerikai Federal Trade Commission (Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) egy spyware tevékenységgel gyanúsítható vállalkozást igyekszik kivonni a forgalomból. Walter Rinest és cégét, az Odysseus Marketinget azzal vádolja a szervezet, hogy gyanútlan felhasználókat vett rá olyan ingyenes programok letöltésére, amelyek hemzsegtek a kémszoftverektől.

Az Odysseus szoftverét névtelen fájlcserélgetésre ajánlotta az internetezőknek. Olyan jól hangzó szlogenekkel próbált hírverést kelteni termékének, mint "Töltsd le zenét félelem nélkül!" vagy "Ne engedd, hogy a lemezcégek győzzenek!" - állt a szervezet honlapján. Ez már önmagában felkelthette volna az RIAA érdeklődését, ám ez különös módon ez elmaradt. Egyesek szerint a szervezet lepaktált Rinesttel, aki úgy hírlik kapcsolatban állt Sanford Wallace-szal, a "spamkirállyal" is. Őt még tavaly vonta felelőségre az FTC.

A programról azonban hamar kiderült, hogy átverés. Először is a szoftver nem alkalmas az anonim fájlmegosztásra, másodszor pedig a Clientman névre hallgató kémszoftverrel együtt települt fel a mit sem sejtő felhasználók gépére. Ez a kis programocska többek között elküldi a célgép IP-címét, a használt böngésző típusát, valamint a felhasználó levelezésének és üzenetküldőjének adatait is egy távoli szerverre.

Az Odysseus "programcsomagjának" egy másik tagja az internetes keresések eredményeit manipulálta. A károkozó szoftver a megfertőzött gépek tulajdonosait egy ál-Google vagy ál-Yahoo oldalra irányította át. A klón oldal teljesen úgy néz ki, mint az eredeti, azzal a különbséggel, hogy a keresés eredményeinél az Odysseus Marketing ügyfelei szerepelnek elsőként.

Az FTC küldetésének tartja a kémprogramok terjesztőivel szembeni kemény fellépést, akik az elmúlt két évben a legtöbb fejfájást okozták az internetezőknek. "A kémprogramok és az általuk okozott károk egyre nagyobb száma miatt az FTC különösen nagy figyelmet fordít az ilyen ügyek felderítésére és az érintettek felelőségre vonására" - nyilatkozta Deborah Platt Majoras, a szervezet elnökasszonya a Linux Electrons oldalán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #7
    Miért te 1000 emberrel levelezel?

    Szerintem senki nem levelezik 1000 emberrel (az usa elnökén kivül, de azt lesheted hogy pont a te leveled fog majd a kezében kikötni, mert valójában az igazi emiljét talán még te sem tudod)!
    Vannak ugyan olyan vállalati cimek amit megadnak publikba, de konkrétan senki nem használja ezeket (a spammereken kivül;)))
    Mindenkinek van saját levélcime és a partnernak azt adja meg. A vállalati emilre meg ki a fene emlékszik, én sem tudom a saját cégünkét, hülye lennék azon levelezni( persze hogy lássa a főnök a leveleimet! csak az kéne!!!;)

    Mondom, ez a téma (is) túl van lihegve.


  • BiroAndras #6
    "Ha már szóba került, a spam ellen is van hatékony védekezés: emilcímet kell váltani. "

    Ezt nem mindenki teheti meg. Ha 1000 partnerrel levelezel, eléggé macerás a váltás.
  • Garrett27 #5
    ...hogy ha végig hallgatod a rádióban a reklámot, az a te dolgod, eldontotted, hogy végig hallgatod - de aki sajnos nem ért annyira a géphez,hogy feltegyen egy antispam-et, nem tudja meg, hogy egy adott progi más céllal kerul a gépbe, és nem azzal amit a borítóján hirdettek meg...
  • NEXUS6 #4
    "Kémszoftver-terjesztő banda a hatóságok kereszttüzében"

    Nekem az ilyen jellegű mondatokról mindíg, a híres "warezoló fiatalok" kép ugrik be.

    Könyörgöm, mi a francért kell démonizálni ezeket az embereket. Biztos nem fognak annyit keresni(lopni?) mint pl BillGéc, pedig aztán az ő cége ellen is indítottak már jó néhány pert.

    Ha már szóba került, a spam ellen is van hatékony védekezés: emilcímet kell váltani.
    Általában nem kerül semmibe!!!!!

    Ha az emberek hiszékenységének kihasználása bűn, akkor a tv-ben/rádióban/neten/újságban hirdető összes céget be lehetne perelni. A reklám ui nem tájékoztatás, pont erre épül, ráadásul a t'köm se kéri hogy egy nap 1000 szer nézzem meg ua t/s/ampon reklámot!!!
    Akkor az is spam?
    Csak azért mert számítógépen valaki ua-t csinálja akkor már is bűncselekmény?
  • Razgon #3
    Álmodj királylány :)

  • mrzed001 #2
    Persze ez a progi fel se települ, ha megfelelő védelemmel van ellátva a kliens gépe, pl antispyware
    (magyarán aki nem ért hozzá, az legalább védekezzen, aki ezt se teszi meg, az meg .... )
  • Garrett27 #1
    "Ez már önmagában felkelthette volna az RIAA érdeklődését, ám ez különös módon ez elmaradt. Egyesek szerint a szervezet lepaktált Rinesttel"
    Ez egészen érdekes dolog, kíváncsi volnék arra, hogy a hatóság - ha ez bebizonyosodik - uldozni kezdené-e a RIAA-t...