Szekeres Viktor

Tévéképernyőre kerül a Star Wars

Miután a több milliárd dollárt jövedelmező Star Wars sorozat harmadik epizódja, a Sith-ek bosszúja beváltotta a hozzáfűzött reményeket a mozikban, a sci-fi immár a kis képernyőn folytatódik.

A Csillagok háborúja előzményeinek harmadik része, mely A Sithek bosszúja alcímre hallgat eddig magasan a legtöbbet jövedelmező film idén. Amerikában 378 millió dollárt, a világ többi részén pedig 440 milliót hozott eddig a 113 millió dolláros költségvetésből leforgatott, az előtrilógiát lezáró epizód.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Bár a rajongók valószínűleg jobban kibékülnének azzal, ha a 7-9. epizódokat forgatnák le minél hamarabb, ezek lehetőségét George Lucas többször, több helyen is cáfolta. Ennek ellenére sokan nagyszerű, leforgatható alapanyagnak tartják Timothy Zahn itthon is megjelent folytatás-trilógiáját. Ami immáron biztosnak tekinthető a sok pletyka után, hogy a Genndy Tartakovsky (oroszosoknak: Gennagyij Tartakovszkij) által rendezett nagysikerű Cartoon Network-ös rajzfilm-sorozat, a Star Wars: Clone Wars 25 epizódját - mely a Klónok támadása és a a Sithek bosszúja között képzett árkötő hidat - további tévés produkciók követik.

George Lucas az évenként megrendezett számítógép-animációs konferencián és vásáron bejelentette, hogy ezentúl cége a Lucasfilm főként televíziós produkciókra fog koncentrálni. Ez a közreműködés persze jórészt különböző projektek anyagi segítségére fog korlátozódni, hiszen az írást és rendezést más, kreatív (esetleg híres) emberek fogják bevállalni. Lucas még annak a lehetőségét is kizárta, hogy ezeket a készülő sorozatokat személyesen, producerként felügyelje.

Az elhangzottak alapján két Star Wars-projekt tervei vannak előkészületi fázisban. A Los Angeles-i konferencián Lucas ismertette, hogy az első sorozat egy 3D-animációs, Clone Wars-szerű széria lesz, melyet a Lucas Animation szingapúri telephelyén szándékoznak elkészíteni - Délkelet-Ázsiában már el is kezdődött a 3D-grafikákban jártas tervezők és programozók keresése. Lucas szerint "végre eljött az időm arra, amire mindig is vágytam, hogy az animációs filmek világába is betegyem a lábam".

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A számítógép generálta rajzfilmsorozat mellett készülni fog egy élőszereplős tévésorozat is. Lucas elmondta, hogy olyan sorozatot álmodott meg, amelynek elkészítése normál körülmények között 20-30 millió dollárba kerülne, s ezt a költségvetést szeretnék leszorítani részenkénti 1 millió dollárra. Példaként régebbi tévés próbálkozását, az Ifjú Indiana Jones kalandjait említette meg, ahol ugyancsak sikerült lefaragni a tervezett költségvetés jó részét.

Az 1 milliós részenkénti költségvetés nem hogy magasnak, de még közepesnek is alig mondható, hiszen egyes top amerikai 20 perces sitcomok (vígjáték-sorozatok) elkészítése is jóval többe kerül ennél (ld. Jóbarátok - 7 millió dollár/rész, Szeretünk Raymond - 5 millió dollár/rész, Will és Grace - 4 millió dollár/rész), vagy elég csak arra gondolni, hogy nálunk a kábeltévés sugárzás után országosan, az RTL Klubon augusztus 26-án bemutatandó Lost - Eltűntek című amerikai kultsorozat nyitóepizódjának elkészítése kerek 10 millió dollárba került. Ezekből az adatokból ítélve a sorozat valószínűleg ismeretlenebb színészekkel és erősen korlátozott speciális effektekkel (vissza a makettekkel!) fog készülni, valamint Lucas azt is elmondta, hogy olyan Sony digitális kamerákkal fogják rögzíteni, amiket bárki megvehet egy elektronikai boltban...

Lucas a filmről tévére áttérés fő okaként azt nevezte meg, hogy a televízió olyan médium, melyben sokkal könnyebb dolgozni, termelni. A munkát sokkal szórakoztatóbbnak tartja, sokkal kisebb nyomást kell elviselni, valamint véleménye szerint a tévés médiumban rejlő lehetőségek még távolról sincsenek kiaknázva - az anyagi természetű vonatkozásokról természetesen nem beszélt a filmmágus.

George Lucas saját terveire is kitért pár perc erejéig, miszerint ötletek százai várnak megvalósításra a fejében. Elmondása szerint inkább az ezoterikusabb filmkészítés irányába mozdulna el, és a témák vizuális oldalára koncentrálna, vagyis megpróbálja magát ismét olyan filmrendezőként elfogadtatni, aki nem csak a Csillagok háborúja ciklus pár részéért felelős, hanem olyanként, aki rendezte a THX-1138-at vagy az Amerikai graffiti című filmet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mainruler #99
    Az átdolgozott/lebutított Dűne univerzumra gondolsz?
  • mrzed001 #98
    Hát, tudod azzza nyavajás VÁLASZ gomb ott azé van, hogy megnyomd, és tudjuk, hogy mire is válaszolsz. Már nem is tudom volt-e itt egyáltalán szó az EP3-ról ?
    Megszólítás szintén nincs, szóval kinek és mire is küldted azt a #95-öt ???

    Amúgymeg feleslegesen személyeskedsz, no itt az se járja
    (bár nem szoktam Cifu-t védeni :), de teljesen normálisan válaszolt neked, én lehet, hogy csak elküldtek volna ....... egy netikett és egy hogyan olvassunk vissza tanfolyásra)

    Mellesleg Ep3-al semmi gond (na jó, azért van benne jópár irói baklövés ala Lucas), láthatóan az Ep5 sötét hangulatát szerették volna visszahozni, ami részben sikerült is
  • Oldern the 1st #97
    Látom odáig, hogy elolvastad volna, amit írtam, már nem jutottál el :D Sebaj, majd legközelebb :D
  • [NST]Cifu #96
    Szerintem mindenki had döntse el maga azt, hogy tetszik-e neki az adott film, avagy sem. És azon sem kell felháborodni, ha esetleg valaki más véleményen van, mint mi, az ugyanis szíve-joga. Ezen gondolkozz el inkább, mielött hozzászólsz...
  • Oldern the 1st #95
    Nem értem, mi a fészkes fenét kell azon élvezkedni, hogy nektek nem tetszik mondjuk az Episode III. Ízlések és pofonok, srácok, nekem gyermekkorom nagy filmje volt a régi trilógia, az ep3-at mégis tartom olyan jónak, mint azt, és látom a 10 éves testvéremen, hogy ugyanolyan nagy élmény neki bármelyik prequel, mint nekem anno az eredeti trilógia. Nem tudom mit kell játszani a kiégett vénembert. Vagy legalább gondolkozzatok kicsit el.
  • [NST]Cifu #94
    A nagyobbik részét tisztáztuk azt hiszem, nem vagyunk egyformák. :)

    Nyomom az SWG-t, és Lucast is csak azért nem kedvelem manapság, mert még mindig hagyja a SOE-nél az SWG-t, aki szépen szétcseszi a játékot.

    Hát amit a SOE csinál, az tényleg katasztrófa, de tegyük hozzá, hogy a Lucasarts legalább ennyire, ha nem jobban felelős az állapotokért! Lásd most a Mustafar kiegészítő esete...
  • mrzed001 #93
    Biztos láttam. Még én is anno németül RTL, vagy SAT1 csatin. Megnézni csak azért néztem meg, mert utána jött valami (Star Trek TOS, A-Team, vagy Knight Rider), amiről semmiképpen sem akartam lemaradni, és egyébként se ment semmi más. Egyébként az említett 3 sorozathoz nem lehetett mérni, annyival gyengébb volt (privát vélemény)
    Az, hogy történelmileg mennyire hű, az már akkor sem érdeket, és most sem. Egy jó film szórakoztató legyen, jó legyen a sztorija és lekösse az ember figyelmét, ez a lényege.
    No ez pont ebben volt gyenge, max 3-ast kapott tőlem
  • a.carkey #92
    Miért, egy Indy film nincs tele?
    "Hogy a fenébe ne. De akkor miért hivatkozol rá pozitív értelemben? "

    Ezt az 5-ös hozzászólásra írtam, de bocs, az nem te voltál, de az illető kezdte el fikázni - divatból, anti-Lucasizmus miatt -, így a korábbira is írtam, de egyben. Szóval bocs.


    Ugyanígy Sophie Habsburg és Indy, vagy Charles de Gaulle és Indy találkozása sem "túl hihető", mégis szórakoztató dolog és kikapcsolódás volt megnézni olyan részeket, ahol pl. olyan figurákat mutattak be filmen pozitívan, akikről addig vagy semmit, vagy alig lehetett hallani, mint pl. Paul von Lettow-Worbeck.
    "Most akkor "qurva jól" mutatták be a XX.század elejét, vagy szórakoztatóan? Mert a kettő nálam feltétlenül ekvivalens fogalom..."

    Miért ne lehetne szórakoztatóan és jól bemutatni a XX. század elejét úgy, hogy beletesznek egy kitalált szereplőt és arra - zseniálisan - felépítenek egy forgatókönyvet. Ha jól tudom eléggé rajongsz a haditechnikáért. A Halál 50 órája sem túl hiteles, sem túl reális, mégis, az is egy kitalált történet, de az egyedüli, ami jól mutatja be a '44-es ardenneki offenzívát a sok szar film között. Izgalmas, meg minden. Nem hű történelmileg, de mégis, Neked nem tetszett? Szvsz "qurva jól" bemutatták azt a pillanatot és a fejleményeket, ahogy '44-ben a németek áttörték az amerikai frontot, mégha ezt a filmben kitalált szereplőkre is építették. Így pl. az a film bár történelmileg nem hű, mégis szórakoztató, ahogy az Indy is.


    Szerettem a sorozatot, és szerintem kár fikázni, mert kevés hozzá hasonló összefoglaló mű készül, ami szólt a XX. század legelső éveiről, a 10-es, 20-as évekről, és belement történetben a 30-as, 40-es és 50-es évekbe, és fogalmunk ébredt arról, hogy a három nagy filmben szereplő Henry Jones JR. élete hogyan alakult az 1930-as évek előtt és után.
    "Pont arról beszélünk, hogy a XX.sz. elejét eléggé fals hangal mutatja be, régen láttam, de anno jól kipengelléreztük a történelmi hamisításait. Ezen dolgok, valamint a megvalósítás engem sokszor emlékeztettek a McGuyver akció-sorozatra. Hogy szórakoztató? Tudja fene, anno néztem egy ideig, nem voltam elszálva tőle, de szórakozásnak elment. Viszont nemrég láttam valamelyik részt (a címét nem tudom, de a lényege az volt, hogy a Habsburgok bízzák meg valamiféle titkos küldetéssel), de 15 perc után kikapcsoltam, mert annyira fárasztó volt."

    Akkor régen láttad, ugyanis Lucas még arra is ügyelt, hogy pl. Joffre úgy nézzen ki, ahogy kinézett a valóságban, vagy de Gaulle detto, stb, stb. "Hamisítások" alig voltak benne, max. annyi, mint minden igényes filmben. Persze Te észrevehettél olyat, hogy pl. az a típusú géppuska akkor még nem volt rendszeresítve a német hadseregben, meg ilyenek, de szvsz nem volt annyira nem hiteles. Sőt, "a feldobom kő, leesik helikopter" MacGywer nem igazán egy kategória az ifjú Indyvel. Szóval ez kicsit erős volt. A Habsburgos részben volt az egyik kedvencem, Joss Ackland, mint német elhárító tiszt. Az általad említett részben volt benne Piroch "HI, SHARON!" Gáborunk is mint német ügynök. :) De nem 15 percig nézted, ha a Habsburgok küldiadását még láttad, mert az a vége felé van, a visszaúton. :) Amúgy, mint te is tudod, létezett az a két fivér, ami a Habsburgos küldisben Lucas újra életre hívott - más filmben még soha sem szerepeltek -, ugyanis adtam magát az a történelmi tény, hogy a győzelemre számító, egészen merev német háborús magatartás miatt a Monarchia titokban közölte Franciaországgal különbéke-kötési szándékát. Ekkor IV. Károly két sógorát, Sixtus és Xavér hercegeket (akik a belga hadseregben szolgáltak mint a filmben Indy) szemelte ki a titkos küldetés lebonyolítására, ami az általad említett részben az oda és visszaút viszontagságait mesélte el. Az, hogy fárasztó volt számodra, az a Te dolgod, viszont másnak még bejöhetett. Én pl. 20 mpig tudok olvasni egy fegyverleírást vagy fegyvertechnikai értekezést, amíg át nem klickelek máshová, mert untat, viszont Te aki írod, és érdeklődsz a téma iránt akár órákig-napokig is képes vagy gyűjteni az anyagot, mert Neked bejön és szeretsz írni. Így van ez jól, és erre csak azt tudom írni, hogy izlések és pofonok. Nekem bejön az Indy, nem egy MacGywer, ugyanis kikapcsol a munka után, és néha képes vagyok több részt is újból megnézni ha kedvem van hozzá. Mivel mindenhol nagy sikere volt a sorozatnak, azt hiszem nem vagyok egyedül és másnak is bejött.


    "Hogy tetszik neked a sorozat, az szép és jó, de ne gondold azt, hogy ezért mindenkinek tetszeni kellene..."

    Erre az előbb válaszoltam.


    Ahogy a Clone Wars-os cartoon összekötötte az EP. II- és EP. III-at, úgy kötötte össze a YIC a nagyfilmeket, illetve mutatta be mi lett a szereplőkkel.
    "A Clone Wars szvsz még a Prequel-nél is nagyobb csapás az SW világára, de ez csak az én véleményem..."

    Nekem is megvan jópár rész, talán az összes, de még nem volt időm megnézni őket, nem olvastam csak két SW könyvet, azt is régen, mégis SW fan vagyok, szeretem a filmeket, tetszett az EP3 is, sőt még az EP2 is. Nyomom az SWG-t, és Lucast is csak azért nem kedvelem manapság, mert még mindig hagyja a SOE-nél az SWG-t, aki szépen szétcseszi a játékot. De az Indy miatt nálam Lucas még mindig forban van, akár mit csinál is, a Skywalker Ranchére meg roppant kiváncsi vagyok.
  • a.carkey #91
    Biztos láttad mindegyik részt? Brisco County jr.-t egyet sem láttam.
  • [NST]Cifu #90
    Mert a kettő nálam nem feltétlenül ekvivalens fogalom...

    Pardon, a "nem" szó a kapkodva gépelés miatt kimaradt...