MTI

Egymilliárd euró felett a magyar bankkártya használat

Az idén március 31-ével zárult évben a Visa-kártyás vásárlások túllépték az egy milliárd eurót Magyarországon.

A magyarországi kártyapiac fejlődésére nem lesz hatással az elmúlt időszakban az USA-ban történt hacker-támadás, a Visa International Magyarországért és Szlovéniáért felelős alelnöke azt várja, hogy a kártyákkal jelentősen nő a forgalom. Radu Obreja, a Visa alelnöke elmondta: a nemzetközi kártyatársaság továbbra is nagy hangsúlyt helyez a kártyás fizetések biztonságos lebonyolítására.

"A Visa célja, hogy a kártyás visszaélések számát visszaszorítsuk, a csalási arányt a lehető legkisebbre csökkentse a Visa International" - mondta az alelnök. A tendencia csökkenést mutat a Visa International adatai szerint: világméretekben napjainkban minden elköltött vagy felvett 100 dollárból csupán 5-7 centre tehető a csalások hányada. A biztonságot tovább javíthatja a csippel és PIN-kóddal is ellátott plasztik kártyák elterjedése. Emellett a Visa tavaly december óta szigorított is a biztonsági szabályain, ezzel párhuzamosan újakat vezetett be - mondta az alelnök. A nyár elején napvilágra került hacker-támadással kapcsolatban elmondta: a Visa először tavaly év végén kapott olyan jelzéseket néhány tagbankjától, illetve az ausztrál jegybanktól, hogy esetleg visszaélések történtek Visa emblémás plasztikpénzekkel. Hamarosan elkezdték a vizsgálatot és javítottak a Visa-s fizetések, pénzfelvételek kezelésének rendszerén is. Az alelnök szerint a kártyák használatának biztonságát növeli az, hogy a csippel ellátott plasztikpénzek világméretekben is egyre jobban terjednek. Az elképzelések szerint 2008-ra a csipkártyák aránya Európában 40 százalékra emelkedik.

Magyarországon eddig két hazai jelentős pénzintézetnél, a bevezetésben első K and H Bank mellett az OTP Banknál is igényelhető csippel ellátott kártya, és hamarosan egy harmadik hitelintézet is megjelenik a csipkártyát kibocsátók sorában. (A pénzpiaci hírek szerint várhatóan a Raiffeisen Bank lesz az, amelyik még az idén csipkártyákat is forgalomba hoz.) A Visa International adatai szerint mind az európai, mind a magyarországi Visa kártyás forgalom jelentősen nőtt.

Az alelnök elmondta: a Visa Europe számára jelentős az idei év, a Visa kártyás kiadások volumene Európában ezer milliárd euró fölé emelkedett, Magyarországon pedig a kártyás vásárlások volumene meghaladta az egymilliárd eurót. A Visa kártyákkal a magyarországi kártyatulajdonosok az idén március 31-ével zárult év során 6,1 milliárd euró összesített forgalmat bonyolítottak le, ez 10,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A kártyás vásárlások egymilliárd euró összforgalma egy év alatt 22,4 százalékos növekedést mutatott 2005 március végén az előző év hasonló időszakához képest.

Magyarországon a Visa plasztikkártyákkal az első negyedév végén zárult évben 68,8 millió tranzakciót regisztráltak, ez egy év alatt 11 százalékos emelkedés, amelyből több mint 28,6 milliót különböző kereskedelmi elfogadóhelyeken bonyolítottak le. A vásárlási tranzakciók száma 22,6 százalékkal emelkedett egy év alatt, az egy kártyára jutó éves vásárlási forgalom 428,6 euró, ami 14,3 százalékos emelkedés.

Radu Obreja közölte: a hitelkártyákkal történt vásárlások esetén az egy kártyára jutó átlagos költés 978 euró volt. A hitelkártyák még kis hányadot képviselnek a hazai plasztikkártyapiacból, de arányuk folyamatosan nő. Napjainkban a magyarországi, összesen 2,4 millió Visa kártyából 173 ezer a hitelkártya, míg egy év alatt a betéti kártyák száma stagnált, a hitelkártyáké viszont 31 százalékkal bővült. Közlése szerint a Visa Europe tagbankjai a kellő időre, azaz 2007-re felkészülnek a baseli ankfelügyeleti bizottság új szabályrendszerének, a Basel II-nek a betartására, különös tekintettel a pénzmosásellenes előírások szigorú érvényesítésére. Kiemelte: a Visa Europe továbbra is nagy jelentőséget tulajdonít az Egységes Európai Fizetési Területnek, angol rövidítéssel a SEPA-nak a megvalósítására.

Az alelnök rámutatott: ezt segíti a Visa International egyik legfőbb idei folyamata, a V-PAY rendszer kiépítése, amely az eddig csak az egyes országokon belül használható, nemzetközi logó nélküli, egyedi vállalati betéti kártyákat teszi alkalmassá arra, hogy a V-PAY rendszerben a Visa logojával alkalmasak legyenek a más országokban való felhasználásra is. Radu Obreja hangoztatta, hogy a magyarországi turizmus számára is kedvező lenne a V-PAY kártyák elterjedése, mert ez olyan plasztikpénzekkel történő fizetést is lehetővé tenne az országban, amelyeket eddig itt nem használhattak a külföldi turisták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)