Gyurkity Péter

Elhunyt a K7, hódít az Opteron

Az AMD ebben a hónapban végleg befejezi a K7 generációs processzorok sorozatgyártását, miközben szerverchipje sorozatban aratja a sikereket, és fokozatosan növeli piaci részesedését.

A K7 haláláról a DigiTimes adott hírt, mégpedig K.J. Csou, az AMD tajvani részlegének igazgatójának nyilatkozatára hivatkozva. Eszerint a a Socket A foglalatba illeszkedő processzorok gyártása még ebben a hónapban befejeződik, igaz, az AMD továbbra is hajlandó egyéni megrendelések teljesítésére. Ezzel egy időben azonban a Socket 754-es Sempron chipek - vagyis az új belépő szintű kategória - jelentős árcsökkentését tervezik, amely az átállást hivatott megkönnyíteni.



A csökkenés valamikor a jövő hónap elején lép életbe, ami azt jelenti, hogy az új Sempronok jóval kedvezőbb áron lesznek kaphatók, mint a kifutóban lévő Athlonok. Ez nem újdonság: a folyamat már ideje világszerte megfigyelhető és az itthoni üzletekben sem juthatunk hozzá kedvező áron az előző generáció példányaihoz. Kivételt ez alól egyedül a "régi" Sempronok képeznek, amely 10-20 ezer forint közötti árukkal nem nevezhetők különösebben drágának. Tény azonban, hogy az újabb jelentős árcsökkenésekkel a 64 bites kiterjesztéstől megfosztott, illetve az azzal bíró Sempronok is hasonló árkategóriába süllyednek. Erre szükség is lesz, hiszen a vállalat terve szerint a harmadik negyedévben már ezek a chipek alkotnák a személyi számítógépekhez szállított processzorok 50 százalékát - ami egyben azt valószínűsíti, hogy az Athlon 64 család egyelőre marad a jelenlegi áron.

Mindeközben az Opteron szerverprocesszorok látványosan törnek előre, és hónapról-hónapra újabb sikert érnek el. A ZDNet beszámolója szerint a Mercury Research a második negyedévben 11,2 százalékban állapította meg az Opteronok részesedését az x86 szerverek piacán, ami három hónap alatt 51 százalékos növekedést jelent. Ráadásul a termékcsaládból származó bevételek ugyanezen időszak alatt 89 százalékkal emelkedtek, így az AMD igencsak sikeres negyedévet tudhat maga mögött, már ami a szerverpiacot illeti. Igaznak bizonyultak tehát a korábbi előrejelzések, és az Opteron egyre inkább kezdi elnyerni a vállalatok rokonszenvét.

Bár a processzornak egyelőre nem sok esélye van a Xeon egyeduralmának megtörésére, a 10 százalék feletti eredmény figyelemreméltó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ch_Slater #17
    egy 754-es lapra és egy belevaló sempronra gondoltam...
  • arty #16
    sztem egy s754 sempront 1-2 hónapon belül fillérekért lehet majd kapni ... socketA-t én a helyedben max használtan vennék, de azt is csak akkor, ha belemegy a mostani lapodba!
  • IMYke2.0.0.0 #15
    8-9 hónap...
  • Ch_Slater #14
    vajon itthon mikortól lehet érezni a csökkenést? most akartam lecserélni az 1.2-es Athlont min. egy 3GHz-esre, de akkor lehet várok egy kicsit, ha mondjuk pár hónap...
  • Zsoldos #13
    Tulajdonkeppen lenyegtelen rajuk szarad-e vagy sem. A procik eloallitasi koltsege elhanyagolhato a fejlesztesi koltsegekkel szemben. Bar mindenhol ezt olvasni, de tulajdonkeppen meg az sem igazan erdekes, hogy az uj szeria nyereseges legyen. Lenyegtelen mibol, csak folyjon be elegendo penz.

    Azt gondosan kiszamoljak, hogy lehet a nyereseget maximalni, milyen szegmensekbe keszitenek termeket es milyen arakon. A technologiai fejlettseg persze nem elhanyagolhato tenyezo meg hasonlo teljesitmeny mellett sem, hisz novelheti a vasarlasi kedvet, vagy elonyosebbnek tunhet a valtas egy regebbi processzorrol. Igazabol ez a motivacio.

    De a 'regi' am nagy sebessegu technologiat nem fogjak hozzadvagni meg potom aron sem, ezzel veszteseget csinalnak maguknak.

    Szoval ne csak azt nezd mit csinalnak, hanem azt is hogy mi a motivacio.
  • WiZZaRD #12
    Kár, hogy a S754 foglalatba illeszkedő procik árát csökkentik, az a foglalat eléggé döglött:( Aztán gondolom az M2-ig marad az S939, mint fő foglalat.
  • arty #11
    remélem ez magával vonja, hogy az s754 sempronok is 10k közelébe repülnek, pláne a 64bitesek ... :)
  • Xantia #10
    Hát ez az... Jól sikerült a Xp sorozat, ha olcsó volna, kutya sem venné a legújabb 64-es sorozatot. Minek? Ugyanaz az órajel, ugyanaz a cache. Helyette inkább olcsón Sempront gyártanak, erőteljesen lebutítva.
    Megvárom a kétmagos 3Ghz-es modelleket, és ha a játékok is tudják majd kezelni a kétmagos procikat, na akkor majd cserélek.
  • IMYke2.0.0.0 #9
    Gondolkozz egy kicsit gazdaságközpontúan!

    Annak idején kemény pénzeken kifejlesztették a K7-es sorozatot. Az elmúlt 7 évben kisajtoltak belőle mindent, amit tudtak.
    Időközben kihozták az ütőképesebb családot és most szeretnék, ha mindenki azt vásárolná meg kemény pénzeken!
    Itt ugyanis nem működik a nagy számok törvénye - hiába adnának el sokat a K7-ből most, ha a K9-ből eleget adnak el sok pénzért!

  • nenad #8
    azt nem ertem miert nem huzzal le az XPk arat, nem ertek hozza, de logikusan gondolkozva nem jobb eladni oket mint hogy rajk szaradjon?