CW Számítástechnika

Továbbra is az IBM vezeti a szerverpiacot

Noha a 4,1 százalékos érték szerinti növekedés némileg alacsonyabb a negyedik negyedévben látott 5,6 százalékos fellendülésnél, de a Gartner elemzője, Mike McLaughlin szerint az eladások egészséges mértékben nőnek.

Az első negyedévben 12,3 milliárd dollárra nőtt a szerverpiac - derül ki a Gartner piackutató cég által közzétett adatokból. A leszállított kiszolgálók darabszáma 10,7 százalékkal 1,745 millióra emelkedett. A gyártók versenyét az IBM nyerte, a Nagy Kék a szerverpiac 29,8 százalékát szerezte meg - derül ki a Gartner adataiból. A vállalat piaci részesedése némileg csökkent, miközben a második helyezett Hewlett-Packardé 25,9 százalékról 28,1 százalékra emelkedett.

A bronzérmet a Dell szerezte meg, a cég a tavalyi első negyedévben még csak 9,9 százalékos piaci részesedést tudhatott magáénak, most azonban közel 11 százalékot ért el. A Dell egyúttal letaszította a Sunt a dobogóról, utóbbi cég az első negyedévben 9,5 százalékos piaci részesedést ért el. A HP nagy meglepetést okozott, hiszen az x86-alapú kiszolgálók szegmensében még a Dell növekedését is sikerült felülmúlnia. Az x86 szerverek darabszám szerint 92 százalékát, érték szerint a 49 százalékát tették ki a szerverpiacnak.

Ami a szervereken futó operációs rendszereket illeti, továbbra is a Windows volt a legnépszerűbb, a Microsoft szoftvere az összes eladott kiszolgáló 69,6 százalékán, 1,178 millió gépen futott. A windowsos szerverek forgalma 4,4 milliárd dollárt tett ki, ami 5,4 százalékos növekedést jelent. A legnagyobb előretörést természetesen a Linux könyvelhette el, a szabad operációs rendszert futtató gépek száma 48,7 százalékkal 344 ezerre nőtt. Az eladott unixos szerverek darabszáma 2,2 százalékkal 137 ezerre, értékük 1,5 százalékkal 4,07 milliárd dollárra nőtt.

A Gartner adatai szerint a Unix-szerverek piacán az IBM 1,19 milliárd dollár bevételt ért el, ezzel megelőzte a HP-t. A Nagy Kék 9,5 százalékkal növelte az eladásait, míg a HP csak 1,9 százalékkal tudta emelni a bevételét. A továbbra is gyengélkedő Sun unixos forgalma 7,9 százalékkal csökkent. Az eladott gépek számát tekintve azonban továbbra is a Sun a Unix-piac királya, a második helyen az IBM, a harmadikon a HP áll. Érdekesség, hogy a Unix-alapú OS X operációs rendszert használó Xserve gépeivel az Apple az eladott darabszám tekintetében a Unix-szerverpiac ötödik helyét szerezte meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!