Spencer

Jelentős változások az Intel mobil ütemtervében

Az elmúlt napokban sokakat meglepetésként ért, hogy az Intel hirtelen elhalasztotta újgenerációs Pentium M processzora debütálását, most pedig az Intel mobil ütemtervét érintő újabb változásokra derült fény.

A PC Watch nevezetű japán website értesülései szerint a világ legnagyobb chipgyártójának roadmapjéről egyik pillanatról a másikra eltűnt a Merom és a Gilo fejlesztési kódnevet viselő processzor, viszont felbukkant egy újdonság, a Jonah.

Az Intel munkatársai korábban azt nyilatkozták, hogy a Santa Clara-i székhelyű vállalat 2005-ben egy teljesen új notebook processzorral fog előrukkolni. Ez lett volna az a Merom kódnevű processzor, mely az asztali számítógépekbe szánt Tejas és Nehalem chipekétől teljesen eltérő architektúrára épült volna. A chipgyártó azt tervezte, hogy a Merom 0,09 mikronos csíkszélességgel fog rendelkezni, a későbbiekben pedig napvilágot látott volna a Merom 0,065 mikronos gyártási technológiák segítségével készülő, Gilo kódnevű utódja. A Merom és a Gilo processzorokhoz egyébként teljesen új alaplapi chipkészlet, név szerint a Crestine-GM tartozott volna.

A legfrissebb Intel ütemtervekben azonban már hiába keressük a Meromot és a Gilot, helyettük viszont felfedezhető bennük egy eddig ismeretlen processzor újdonság, a Jonah. Ez a várhatóan 2005 második felében debütáló mobil processzor három változatban lesz kapható: lesz egy standard verzió, egy alacsony feszültségigényű változat, valamint egy ultra-alacsony feszültségigényű modell.

Bár a Jonah a legmodernebb 0,065 mikronos gyártási technológiák segítségével fog készülni, fogyasztása meglehetősen magas, 45 W lesz. Összehasonlításképp, a jelenleg forgalomban lévő Banias magos, illetve hamarosan érkező Dothan magos Pentium M processzorok 25 W-ot, illetve 21 W-ot fogyasztanak. Különböző források tudni vélik, hogy a jelentősen nagyobb fogyasztás annak "köszönhető", hogy a Jonah elődeinél sokkal több tranzisztort rejt magában, illetve, hogy rendszerbusz, illetve működési frekvenciája nagyon magas lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #1
    és lassan már elérünk oda, hogy az intel elnöke kijelenti:
    "100W fogyasztás egyáltalán nem sok egy mobil processzornál" :)))