Berta Sándor

Továbbra is engedélyezett az online szerencsejáték Antiguán

Salamoni döntést hozott az Egyesült Államok és Antigua szigete között komoly feszültséget okozó online szerencsejáték kérdésben a Világkereskedelmi Szervezet (WTO).

A genfi székhelyű szervezet döntése szerint az Egyesült Államok nem tilthatja meg az állampolgárainak az antiguai online kaszinók látogatását vagy az ezeket reklámozó hirdetések megtekintését és nem alkalmazhatja az amerikai törvényeket Antiguán. Ugyanakkor az Egyesült Államokban hirdető online kaszinóknak ügyelniük kell arra, hogy ne sértsék meg az amerikai törvényeket. A WTO döntésével mind Antigua, mind pedig az Egyesült Államok képviselője elégedett volt. Kobus Paulsen, az antiguai online kaszinók fizetési rendszerét biztosító UC Group vezetője szerint bebizonyosodott, hogy a korábbi amerikai álláspont a globális kereskedelmi elvekkel összeegyeztethetetlen és az antiguai online kaszinókra nézve diszkriminatív volt.

A döntés szerint ugyanakkor az Egyesült Államokban hirdető, az online szerencsejáték-piacon tevékenykedő cégeknek viszont ügyelniük kell arra, hogy a kaszinókat ne látogathassák fiatalkorúak, ne lehessen csalni és ezeket ne használhassák pénzmosásra sem. A szigetország tehát megtarthatja egyik legfontosabb bevételi forrását és így megmenekült a mintegy négyezer munkahely is. Peter Allgeier, az Egyesült Államok képviselője a WTO döntése kapcsán annak örült, hogy sikerült elérniük: az USA-ban hirdető szerencsejáték-piaci cégek kötelesek a jövőben betartani az amerikai törvényeket. A WTO ítélete egyébként jogerős, az ellen fellebbezni nem lehet.

A Computerwoche német internetes portál információi szerint Antigua bruttó nemzeti össztermékének (GDP) tíz százaléka származik az online kaszinókba befolyó bevételekből. Mark Mendel, a 2003 óta tartó ügyben Antiguát képviselő ügyvéd szerint a WTO döntése gyakorlatilag azt jelenti, hogy az antiguai oldalakat ugyanúgy kell kezelniük az amerikai hatóságoknak, mintha azok amerikai földön működnének és ez mindenképpen előrelépés a szigetország játékbarlangjait működtetők számára.

Az ügy magyar szempontból is érdekes, mert a Szerencserjáték Rt. is bőszen tiltakozik a hazánkban hirdető, főként brit vállalkozások ellen. A vállalat Magyarországon elméletben ágazatában monopóliumot élvez - és persze tetemes bevételekkel gyarapítja az államkasszát -, de az internet által ez megkerülhetővé vált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #9
    De szerencsejáték, és fizetnek is százalékot, ezért csak kvázi monopól cég..
  • pemga #8
    Mert... Szerencsejáték Rt. ? :)). Egyébként nálunk is ott játszák ki legálisan, ahol tudják. Pl. tv-kben lehet találkozni olyan "vetélkedőkkel", amikor feltesznek valami roppant blőd kérdést főműsoridőben, amire emeltdíjas sms-ben lehet beküldeni a "helyes" választ. A beküldők között sorsolják ki a nyereményt. Ez ugye majdnem ugyanúgy néz ki, mintha szerencsejáték lenne, tehát az állami monopolium alá esne; de mégsem az, hanem egy "vetélkedő".
  • Killgore #7
    Hát végülis ja. Érdekes egy ország az :)
  • Mice #6
    " annak örült, hogy sikerült elérniük: az USA-ban hirdető szerencsejáték-piaci cégek kötelesek a jövőben betartani az amerikai törvényeket." lol, na én ezen akadtam fent, hogy ezt vkik még sikernek is könyvelik el...ugyan már...majd pont betartjék meg ellenőrizve lesz...
  • Cactus #5
    1. Szólásszabadság...ez szerintem sehol a világon nincs abban a formában, ahogyan azt a nagy gondolkodók kitalálták. Ha valami csúnyát mondassz, akkor nem arról van szó, hogy lecsuknak, hanem jól megszívatnak.
    2. ...az összes többi. Amióta voltak ezek a terrortámadások, gy.k. bárhol bármikor bármiért megfigyelhetnek.
  • atlagember #4
    És nálunk miért nem engedélyeznek ilyeneket, ha ez ekkora bevételt jelent egy országnak?
  • Killgore #3
    mint pl?
  • Cactus #2
    Szerintem a WTO azért döntött így, mert "valakik" a "szabad országból" nem tömtek elég lét "valakinek" a zsebébe.
    Egyébként meg a szabadságjogoknak igen érdekes értelmezései vannak USA-ban is.
  • Yeti #1
    "az Egyesült Államok nem tilthatja meg az állampolgárainak az (...) ezeket reklámozó hirdetések megtekintését"
    Hát, elég érdekes lenne, ha ezt megtiltanák...