Rónai György

Háromszor gyorsabb lesz a Bluetooth

A Bluetooth Special Interest Group (SIG) végre elfogadta a Bluetooth 2.0 + EDR (Enchanced Data Rate) specifikációit. Az új szabvány háromszor nagyobb sávszélességet jelent a jelenlegi Bluetooth termékekhez képest.

A Bluetooth EDR úgy módosítja a jelkódolás rendszerét, hogy az immár 3 Mbps átviteli sebességre is képes lesz. Mindemellett az eszköz fogyasztása nemhogy arányosan nőtt, hanem még csökkent is az 1.1-es eszközökhöz képest. A visszafelé kompatibilitás is megoldott, így az új szabványú eszközök - természetesen lassabban - a régi dolgokkal is tudnak kommunikálni. Ugyan a rövid adatközlések nem gyorsulnak jelentősen, az elérhető sokkal nagyobb sávszélesség új távlatokat is nyit a Bluetooth technológia előtt. Egy 3G képes telefonnal például akár streaming media szolgáltatásokat is igénybe vehetünk majd Bluetooth kapcsolaton át. A Bluetooth 2.0 + EDR várhatóan 2005 folyamán kerül majd a bolti termékekbe.


A SIG ugyancsak közzétette a Bluetooth technológia további fejlesztéseinek ütemtervét. Noha 2004 folyamán főleg az EDR-re és a fogyasztás csökkentésére koncentráltak, a SIG már megkezdte a minőségbiztosítási és különböző egyéb biztonsági protokollok fejlesztését is. Ide tartozik például az eszközök prioritásos vezérlése, aminek lényege, hogy például egy Bluetooth nyomtató sokkal nagyobb késlekedést is elvisel, mint mondjuk egy Bluetooth egér. Ezenkívül több más biztonsági és azonosítási eljárást megváltoztatnának, valamint a csatlakoztatható eszközök maximális számát 8-ról 256-ra növelését is előirányozták. Ez utóbbi akár a Bluetooth háztartásokba és ipari automatizálásba való betörését is jelentheti, ahol az egyes (pl. biztonsági) berendezések Bluetooth segítségével kapcsolódhatnak össze.

2006-ra a SIG reméli, hogy már a multi-cast technológiára koncentrálhat majd, tovább növelve a biztonságot és a teljesítményt. A multi-cast lényegében azt jelenti, hogy egy eszköz egyszerre több másik termék felé is küldhet üzenetet anélkül, hogy azt ismételgetnie kelljen. A SIG szerint ez a jövő mobil multiplayer játékaihoz és hangfalszettjeihez lesz hasznos. A csoport ugyancsak tervezi az alacsony energiájú Bluetooth adók hatótávolságának a jelenlegi 10 méterről 100 méterre való növelését

A SIG tehát minden komolyabb fázisnak nagyjából 1 évet szentel, amely időszakok végén mindig elérhetővé teszi az aktuális, ám visszafelé kompatibilis technológiákat. A termékek várhatón a specifikációk elfogadása utáni 6-9 hónapon belül jelenhetnek meg a boltokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #6
    "A csoport ugyancsak tervezi az alacsony energiájú Bluetooth adók hatótávolságának a jelenlegi 10 méterről 100 méterre való növelését."

    Bár nem igazán értem, miért van a Wi-fi mellett még egy ugyanolyan technológiára szükség. Biztosan azért, amiért a DVD-R mellett van DVD+R is.
  • galocza #5
    hatótáv?
  • Shadow_THH #4
    igen pl ahejett hogy adatkábelre költenél (ha létezik) a telódhoz elég egy ilyen ami minden bt eszközzel kompatibilis még pluszba (egér, billentyüzet, fülhallgató, stb)

    azért nem olyan rossz az a 3mbps (előző 1 mbps) hiszen amire használhatod ez bőven elég. Psp-be azért ha jól hallottam kicsit durvább technológia lesz már ilyen téren beiktatva :) kilóméterekre nőnek a távok azt csiripelik ;)
  • tehen_m #3
    A bluetooth eléggé "szeret" kombatibilis lenni sokmindennel.És ez jó, ezért közkedvelt.
    ( 3 Mbps azé' nem esnek túlzásokba.)
  • Cat #2
    nemértelek, ezt már most is megcsinálhatod (igaz, nem bluetooth-al)
  • Shadow_THH #1
    nagyon jó, 10-ről 100ra és 8 csatlakozásról 256ra, asszem a lan partykon már csak nevetni fogunk, hogy régen még madzaggal kötöttük össze gépeinket :)