SG.hu

Web 2.0 - fókuszban a háló jövője

[Infinit] A szakemberek fő célja, hogy egy olyan - üzletileg is jól működő - infrastruktúrát hozzanak létre, amely a jövőben a technológiai innováció melegágya lehet.

Az elmúlt héten San Francisco-ban megrendezett Web 2.0 konferencián a régi, jól ismert vezető internetes cégek (Yahoo, Amazon, eBay, Microsoft) és az online technológiák még kiaknázatlan lehetőségeit megragadni igyekvő, szárnyaikat bontogató új vállalkozások képviselői gyűltek össze, hogy körüljárják a web jövőjének kérdéskörét, illetőleg, hogy ismertessék egymással és egyeztessék azokat az elképzeléseiket, amelyek révén a legjobban profitálhatnak a web további fejlődéséből.

"Ha az eredeti, HTML-re épülő web olyan interfésznek indult, amely az emberi felhasználók és a szervereken tárolt információk között jobb kapcsolódást tesz lehetővé, a Web 2.0 lényege, hogy az internetet a számítógépek számára tegye hasznossá" - emelte ki Jeff Bezos, az Amazon.com vezérigazgatója. A szakember úgy látja, a különböző alkalmazásprogramozói interfészek (API) felfejlődése nyomán a fejlesztők olyan innovatív megoldásokkal lesznek képesek előrukkolni, amelyek az információk megosztásának és elérésének új fejezetét nyithatják meg.

Napjainkban is egyre több portál és e-kereskedelmi szájt igyekszik megnyerni azokat a külső fejlesztőket, akiknek a közreműködésével platformjaik működését még magasabb szintre emelhetik. A platformfejlesztés kulcsmozzanata pedig az olyan webes szolgáltatások kialakítása lesz, amelyek a külső gépek és a vállalati rendszerek interakciójának elősegítésére szabványos, irányított mechanizmusokat tudnak biztosítani. A web fejlesztésének középpontjában tehát lényegében az olyan eszközök és programok állnak majd, amelyek az Amazonhoz hasonló cégek által összegyűjtött információk átdolgozásával új szolgáltatások és üzleti megoldások megjelenését fogják előmozdítani.

Az egyik ilyen szolgáltatás az a MusicPlasma névre keresztelt, a konferencia keretében is bemutatott vizuális zenekereső eszköz, amely adatbányászati eljárások révén segíti elő a keresett zenei anyagok felkutatását. A Scoutpal nevű szolgáltatás pedig lehetővé teszi, hogy a felhasználók a könyvek vonalkódjainak leolvasásával kikereshessék, hogy egy adott könyv mennyibe kerül az Amazon oldalain. Az Alexa Web Information Service (AWIS) beta verziója összesített, csaknem valós idejű információkat képes szolgáltatni a web forgalmáról, beleértve a leggyakrabban felkeresett oldalakat, valamint azt, hogy a szörfölők mely webhelyeket látogatták meg egymást követően.

A konferencia egyik panelbeszélgetésén a csúcstechnológiai cégek vezetői a keresőrendszerek jövőjéről is eszmét cseréltek. Többségük elvetette a keresés, mint önálló platform koncepcióját, mondván, az információkeresésnek a hatékonyság növelése érdekében túl kell haladnia azon, hogy népszerűségi alapon rangsorolja a webszájtokat. A vállalatok képviselői a találatok relevanciájának növelése szempontjából a keresések egyéni igényekhez történő igazításának fontosságát is kiemelték.

A web átalakulásának mikéntjét annak a Snap névre keresztelt új keresőrendszernek a bemutatása is jól példázta, amely, bár kulcsszavas keresések alapján jeleníti meg a találatokat, a korábbi látogatók által hagyott adatlenyomatok révén számos extra információval is képes szolgálni.

A konferencia a web jövőjének megvitatásán túl azon ötletek ismertetésének is teret adott, amelyek a hálóban rejlő további lehetőségek kiaknázását célozzák meg. Brewster Kahle például azzal az elgondolással rukkolt elő, hogy a lehető legnagyobb mennyiségben digitalizálni kellene a rendelkezésre álló könyveket, majd ezek tartalmát az internetre is fel kellene helyezni, hogy az így kapott hatalmas tudástárhoz minden hálózathasználó hozzáférhessen. Kahle számításai szerint egy lapolvasó robot segítségével a világ legnagyobb könyvtári állományával rendelkező Kongresszusi Könyvtár 26 millió kötetének beszkennelése akár 260 millió dollárból megoldható volna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!