Berta Sándor

Opera: jobb megjelenítésű weboldalak a PDA-kon

Némi túlzással akár forradalmasíthatja is a PDA-kon a weboldalak megjelenítését a norvég Opera fejlesztői csapat újítása.

A weboldalak alján és szélein gyakran találkozunk gördítőcsúszkákkal, amennyiben például a tartalom túlnyúlik a megjeleníthető képernyőméreten. Ez a személyi számítógépeket használók esetében is sokszor zavaró és idegesítő, akkor gondoljunk bele, mennyire idegtépő lehet például egy PDA-tulajdonos számára egy-egy weboldal behívása. Az Opera nevű népszerű internetes böngészőt is fejlesztő oslói csapat bejelentette, hogy megoldást talált a problémára egy új eljárás, a Medium-Screen Rendering (MSR) képében. Ennek segítségével a PDA-kon és a kis képátlójú televíziókon, illetve kijelzőkön is megjeleníthetők az internetes oldalak a csúnya scroll csúszkák nélkül.

A fejlesztők szerint a PDA-kat gyártó vállalatok máris élénken érdeklődnek az új technika iránt és már a közeljövőben várhatók az MSR-t támogató készülékek megjelenése. Az Opera csoport néhány screenshotot már be is mutatott az új eljárás szemléltetésére.


Az eredeti weboldal


A mobiltelefonon vagy tenyérgépen látható weblaprész gördítősáv nélkül

Ez egyébként már nem az első, felhasználóbarát fejlesztése a cégnek. A norvég szoftverfejlesztők ugyanis már 2003-ban bemutatták a Small-Screen Rendering (SSR) nevű technikát, amellyel weboldalakat tekinthetünk meg a mobiltelefonunkon. Az SSR azonban, bármennyire hasznosnak is bizonyult, nem megfelelő megoldás a nagyobb képernyős PDA-k számára, amelyekhez eddig nem létezett egy minden igényt kielégítő weboldalmegjelenítő technika.

Az MSR lényege, hogy az általában 800 vagy 1024 képpont felbontási szélességű, a hagyományos PC-ken való megjelenésre beállított oldalakat egy az egyben átteszi kisebb méretre. Mindeközben azonban az oldal dizájnja, az írás- és betűmódok, a színek és más jellemzők nem változnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pascal #25
    a #22 erőteljesen poén kategória :)
  • Pheel #24
    Ha a nagymamának áramszedői volnának, ő lenne a trolibusz...
  • pascal #22
    Azért góré mert azzá teszik, én mellőzöm és csak operát használok, mégis jól megvagyok. Ha elég sokan lennének így akkor nem lenne ő a góré akkor az opera lenne góré és azt lenne divat szidni :)
  • sztavrosz #21
    A "válasz erre" nekem se megy. Én 7.20-as operát használok IE 6.0 mellett. A shift+F11 nekem működött, bár PC-n semmi értelme nincs. Elismerem, hogy van 1-2 frankó opció az operában, és hogy a javas oldalakkal is faszábban elboldogul, mint az explorer (ők nem szarakodnak a SUN-nal), meg a zoom funkció se rossz és az sem utolsó, hogy más OS alatt is használhatjuk. De azért... Amíg minden weboldal fejlesztő csak annyit tesztel, hogy megy-e rendesen IE (max még megnézik netscape alatt is) alatt v. sem, addig az OPERA hátrányban lesz (de szerintem ez folyamatosan csökken). Sajna tényleg előfordul, hogy nem mindent nyit meg tökéletesen az opera (pl www.mailbox.hu-nál a címlista, de több ilyen van még). Ami mondjuk még nagyon tetszett. Feltöltésnél látom (pl. e-mail), hogy mennyit küldtem el, ha a status bart bekapcsoltam. Összeségében (ez az én véleményem) nincs olyan, hogy jobb-vagy rosszabb böngésző, az egyik itt jó, a másik ott, de az tény, hogy az Explorer a góré! Ez van.
  • pascal #20
    Mozillával semmi bajom :) opensource és az tökjó ha az opera is az lenne akkor télleg az lenne a isten...
    Cookikkal, nemtom mi van, nálam mennek jól, sőt nagyon profi kis cookie engedem/nemengedem beállítási lehetőségek vannak benne.
    Amúgy én a körítésre mondtam a másolást, a letöltésmanager, a popublocker, az ablakazablakban ötlete, a penge kis mailkliens.
    A gyors és rugalmas (csakazértis :P) megjelenítőmotort meg még sajnos senki nem koppintotta :)
    Nekem számít az is ha a böngésző a kezem alá dolgozik és minden részletet magamhoz állítok be. Az IE-t meg nem gyűlölöm, de ha egyszer "bunkó" és az alap IE az alig konfigolható (ezért van hozzá egy csomó addon: AvantBrowser,MyIE2...). Az IE az megjelenít egy oldalt és kaputt, akinek ez elég az használja, ez tény.
    Operával sose volt bajom, nem száll el nem lehet javascriptel kilőni/kifagyasztani nincs benne activeX (számomra előny), és nincs olyan oldal amit ne tudtam volna vele megnézni.
    Az egyetlen bug amit tapasztalok az az SGs "Válasz erre" hiánya, semmi más.
    ja igen a Shift+F11 igenis működik, amúgy mielőtt szidnátok, ugye a legújabb verzió van fenn? A 7.23 (most legújabb) klaszisokkal jobb/stabilabb a 7.0x-nál mivel azt akkor a sürgető határidők miatt kései beta fázisban adták ki.
    Ja azt nem is említettem hogy a fullextrás telepítő öszvissz 3mega :) (IE az 80 asszem )
  • RelakS #19
    Ha azt nézzük, hogy minden xart az ie-re optimalizálnak, akkor szar :D
  • RelakS #16
    Nálam a shift+f11 felsült ;)
  • RelakS #15
    Meg minek nem megy a válasz erre gomb? Az Operának :D
  • Pheel #13
    "Nos az Opera a legjobb böngésző ezt mindig is tudtuk, minden jó ötlet tőlük származik"

    Gondolom az elcseszett cookie kezelése is jó ötlet volt, mert csak az Opera nem képes normálisan kezelni a őket. Ugyanazzal a kóddal mind a másoló Mozilla, mind a ne_is_beszéljünk_róla IE elboldogul.

    Ja és ha nem akarsz vitát, akkor ne jelents ki dolgokat örökérvényű törvényként, főleg ha tudod, hogy a világ nagyobbik fele nem ért vele egyet!
  • pascal #11
    ja igen szóval noofense+flame off ha lehet.