JohnnyCage

A Microsoft kilép az OpenGL csoportból

A szoftveróriás megszakította kapcsolatát azzal a szabványügyi csoporttal, amely a nagyteljesítményű OpenGL háromdimenziós számítógépes grafikai technológia fejlesztését felügyeli.

A redmondi (Washington) székhelyű szoftvercég február 15-ei hatállyal kilépett az OpenGL Architecture Review Board bizottságból, mivel elmondása szerint a jövőben saját, zárt DirectX technológiájára kíván összpontosítani.

Mint ismeretes, az OpenGL és DirectX technológiák az - elsősorban háromdimenziós - számítógépes grafika megjelenítését hivatottak ellátni, illetve felgyorsítani. Az OpenGL a Windows változatok mellett minden MacOS, Linux, és Unix operációs rendszerben megtalálható, a Microsoft DirectX azonban zárt jellege miatt csak a szoftveróriás saját operációs rendszere alatt érhető el.

A Microsoft elmondása szerint a társaság támogatja az ipari szabványokat, és az OpenGL Architecture Review Board (ARB) csoportnak is az egyik alapító tagja volt 1992-ben. Az OpenGL technológia az utóbbi időben azonban nem fejlődött elég lendületesen ahhoz, hogy a társaság továbbra is értelmét lássa a megoldás támogatásának.

"Többszáz szabványügyi testülethez tartozunk" - mondta Charmaine Graving, a Microsoft Windows termékmenedzsere. "Úgy érezzük, ezek a szervezetek rendkívül fontosak az ipar számára, és itt nem csak azokra a szabványügyi csoportokra gondolunk, amelyek saját üzleti tevékenységünket érintik, hanem minden olyan szabványra, amely a felhasználók javára válik. A jelen esetben azonban úgy érezzük, hogy a Microsoft különböző, egymástól elfelé haladó technológiák között áll, és az ipari támogatást tekintve az OpenGL nem a jó irányvonalat képviseli."

A Microsoft egy külön sajtóközleményben tudatta, hogy a szabványügyi csoportból való kilépése ellenére a továbbiakban is támogatni kívánja az OpenGL technológiát saját megoldásaiban. "A Microsoft a legnagyobb tisztelettel tekint az ARB összes tagjára, és a jövőben is együtt kíván működni velük, valamint azokkal a szoftverfejlesztő cégekkel, amelyek OpenGL-alapú alkalmazásokat kívánnak kiadni a Windows operációs rendszerhez. Bár a Microsoft a jövőben saját grafikai megoldását kívánja továbbfejleszteni, a társaság továbbra is a Windows Platform fontos elemének fogja tekinteni az OpenGL-t" - áll a közleményben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #22
    "Kivétel persze az XBox, mert az majdnem egy PC..."
    Mert a linux min fut? Sun SparcCentereken? :)
  • JTBM #21
    A Windows ezzel a lépéssel nagyon megnehezíti, hogy valaki két platformos játékot fejlesszen. Gyakorlatilag lenyúlja a játékokat, mert azok mostantól csak Windows alatt fognak futni, portolás Linux alá nagyon költséges lesz. Kivétel persze az XBox, mert az majdnem egy PC...
  • CAD #20
    Ti most megis mirol beszeltek?
  • b #18
    :) lehet, de én még mindíg úgy érzem, hogy nem nézek és olvasok eleget. :)
  • Pheel #17
    Öcsém! Nem nézel te egy kicsit túl sok fantasy-t? ;-)))))
  • b #15
    namost ha ez vicc lenne, akkor nevetnénk rajta egy jót. azonban sajnos ez a véres valóság. a dx8.1 *nagyon* hajaz az opengl-re. ez mozzanat fontos darabkája bill "kígyónyelv" géc világuralmi törekvéseinek. pár éven belül a világra fogja szabadítni redmondi balrogjait és akkor majd csak egy emberben bízhatunk: linusz "mitrandír" torvalcc-ban.
  • Pubi1972 #12
    Ja es videotelefonalok meg minden :))) Sajnos meg a Linux nem ellenfele a Winfosnak :((( En legalabb probalok atterni. De a Linux lassu inkopatibilis meg minden, es sajnos ez igy van hiaba isteniti mindenki. Szetanyaztam magam mire talaltam egy azaz 1 db jo nvidia drivert ! ( GF 440 ti ) gigabyte alaplap samsung ram meg mindembol a leheto legjobbat gepem van legalabbis szerintem!
  • Laci73 #8
    Hello Johann!

    A MicroSoft igyekszik a konkuens OpenGL szabványt "kilökni" a Windowsból. A cél: tovább szilárdítani saját 3D szabványuk, a DirectX helyzetét.
  • Johann #7
    Rossz a szemlélete az MS-nek. Ahelyett hogy az egységes szabványokat támogatnák, és arra törekednének, hogy a különböző rendszerek minden tekintetben együtt tudjanak működni, inkább még nagyobb hegyeket görgetnek közéjük! Én is úgy látom, hogy ez a stratégia nagyon rossz irányba vezet a jövőt tekintve.
    Most hogy erősödnek a nyílt rendszerek ahol viszont fontos a szabványosság és kompatibilitás, lehet hogy az emberek okosabbak is lesznek, és nem az elszigetelt világot választják.
    És már nem is beszélek a platformfüggetlenséget szem előtt tartó fejlesztésekröl, ahol igazán jól jön majd ez a lépés az MS részéről...
  • Pubi1972 #5
    Na akkor most ki akar monopol helyzetbe kerülni a számtech piacon? Kinyirt mar minden epkezlab rendszer amelyik egy kicsit is jobb mint az ove es lenyult mindet ami jobb volt mint a sajatja! Be kell, hogy ismerjuk egesz ugyesek! Nem ????
    En is lelkesen probalom hasznalni a LINUX-ot ( redhat 8-am van ), de hetkoznapi hasznalat soran lasd multimedia meg miegyebek nincs jobb mint az MS op. rendszer. Csinaljon valaki jobbat es azonnal letorlom!!!