JohnnyCage

Nem keresztezi az ATI terveit a DirectX 9 késése

A kanadai központú ATI Technologies, illetve a társaság videókártyákat gyártó partnerei úgy vélik, a DirectX 9 késése nem fogja visszavetni a Radeon 9700 Pro grafikus megoldások piaci keresletét.

A gyártók szerint a DirectX 9 vártnál későbbi megjelenése azért nem fog negatív hatást gyakorolni a Radeon 9700 Pro-alapú kártyák eladásaira, mert a jelenlegi játékok döntő többsége még a DirectX korábbi, 8.1-es verzióját sem támogatja.

Korábban egyes elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy a DirectX 9 csúszása kedvezőtlenül hat majd az ATI csúcsteljesítményű megoldásainak keresletére. A Radeon 9700 Pro chipet ugyanis AGP 8X, illetve DirectX 9 támogatással reklámozza az ATI.

A jelek szerint azonban a felhasználókat annak ellenére is vonzzák a Radeon 9700 Pro kártyák képességei, hogy ezek közül egyes funkciókat egyelőre még nem tudnak kihasználni számítógépükben. A Radeon 9700 Pro iránt mutatkozó óriási keresletet bizonyítja egyébként, hogy a gyártó ATI a napokban jelentős többletrendelést adott le a chipeket szerződéses partnerként készítő tajvani TSMC-nek (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company).

Bár a Radeon 9700 Pro a várakozásoknál jobban fogy, a chipre épülő kártyák magas ára egyelőre korlátozza a megoldásból szerezhető nyereséget. Az ATI ezért a közeljövőben kiadja a chip Radeon 9700 névre hallgató egyszerűsített változatát, amelynek feladata a felső árszegmens kibővítése lesz. A társaság a kibővített árszegmensben várhatóan jóval több Radeon 9700 (Pro) chipet tud majd eladni, jelentősen növelve ezzel a cég nyereségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #7
    Ezt el lehet várni, hogy a DX9 késését beleszámolták a dologba... a Microsoftban nem nagyon lehet megbízni a termékek kiadási idõpontját illetõen :)
  • Laci73 #6
    Hello Gz8!

    Egy kis hardver-ismeret :)
    Külön dolog magát a 9700 chipet előállítani, és külön dolog kártyára építve (memória, AGP busz, cooler stb) komplett termékként, már jóval drágábban eladni. Amit írsz, az valóban igaz, de a gyártónak állandó pénzbevétel kell, a magas költségek (leginkább a hosszú kutatás-fejlesztés)
    miatt. Ezért a magas induló ár.
    Más. Még a DirectX 8-as szabvány sem terjedt el igazán, máris itt a DirectX 9. Ezután két generációt is ugrunk közel egy év alatt? Nagyon jó a Radeon 9700, és tavasszal ilyet veszek én is - de nem szeretnék úgy járni vele, hogy jövő őszre már elavult vas lesz...
  • gz8 #5
    Egy kis közgazdaságtan :)
    Ha egy terméket x forintért tudsz eladni, N ember veszi meg, de ha x-n forintért adod (n pár százaléka x-nek), akkor N+sok emberke fogja a terméket megvenni, és az (x-n)*(N+sok) jóval nagyobb bevételt jelent, mint az x*N.

    Gondolom te is úgy vagy vele, hogy nem veszed meg kapásból a legújabb 3 gigás P4-est, hanem vársz még egy kicsit, amíg elfogadhatóbb ára lesz.
  • crx #1
    Szerintem ez a mondat mindent elárult.:'A Radeon 9700 Pro iránt mutatkozó óriási keresletet bizonyítja egyébként, hogy a gyártó ATI a napokban jelentős többletrendelést adott le a chipeket szerződéses partnerként készítő tajvani TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) felé.
    '