Hunter

Ugrás az űrből

Michel Fournier, egy francia úriember elhatározta, hogy a sztratoszféra magasságaiból veti bele magát a rekordok könyveibe. A "szuperugrás", vagy ahogy ő nevezi, Le Grand Saut, a felkészülés szakaszába ért, mind az ugró, mind az ugráshoz szükséges technika részéről.

Klikk ide!
Michel Fournier arra készül hogy történelmet írjon

Az 58 éves Fournier és csapata az esős időjárási körülmények végét várja a kanadai Saskatchewanban, abban a reményben, hogy még ebben a hónapban végrehajthatja a legnagyobb ejtőernyős ugrást, nem kevesebb, mint 40 kilométeres magasságból. Az ugrás napján egy sztratoszferikus ballon viszi fel Fournier-t, illetve nyomáskiegyenlített kapszuláját, ami menedéket nyújt a franciának a felfelé vezető út során, aki különleges légmentes és a rendkívül alacsony hőmérséklethez alkalmas űrruhájában valamivel több, mint 6 perc szabadesést él majd át. Ez idő alatt emberünk átmegy szuperszonikusba: átlépi a hanghatárt és 1,7 Mach sebességet ér el.

Fournier reményei szerint egy ugrással négy világcsúcsot fog átadni a múltnak. A szabadesés és az emberi léghajós repülés magassági rekordját, a szabadesés idő és sebesség rekordjával egyetemben. A francia hadsereg egykori ezredese 8500 ejtőernyős, és több mint 100 nagy magasságú ugrást tud maga mögött.

Klikk ide!
Fournier a kis űrhajóval, ami védeni fogja az UV sugaraktól és a rettentő hidegtől. A Földről irányított túlnyomásos kabin tartalmazza a szükséges oxigént és a mérőműszereket, mint a repülést rögzítő felvételt vagy a fényképezőgépet.

Az ugrás előkészületei Fournier szerint számos területen hasznosnak bizonyulnak, mint az űrorvostan és különösképpen a bajba jutott űrsiklók legénységének nagy magasságú mentőugrásai esetében. Erős óvintézkedéseket tettek arra a szituációra, amikor az ugró egy "robbanással" átszeli a felső sztratoszférát - átlépve a hanghatárt.

A szuperugrást végrehajtó csapat úgy véli, a projekt hűen szimulálja egy válságosan nagy magasságba jutott űrhajós csapat teljes körű mentését. Mi több, a nagy magasságú ugrás segít bemutatni a problémákat, melyet az ugróval esetenként ellentétes irányba haladó sűrű lökéshullámok támasztanak.

Klikk ide!
Ballont használnak a levegőbe emelkedéshez

Háromórányi emelkedés és egy kis lépés után Fournier hatalmas ugrást tehet a ritka levegőbe, ebbe a feltérképezetlen tartományba.

Több mint 40 évvel ezelőtt az Egyesül Államok légierejének ezredese, Joe Kittinger 31333 méteres magasságból ugrott, ami a ma is álló, ám nem hivatalos magassági rekord. Ha Fournier sikerrel jár, 40000 méterével túlszárnyalja Kittinger 1960-as úttörőnek számító ugrását.

Jean-Francois Clervoy, az Európai Űrhivatal asztronautája segédkezik Fournier-nek a felkészülésben, aki a merész vállalkozás egyik pártfogója is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pilóta #5
    Elóször csak egy kis fékernyő nyílik ki, utána pedig egy nagy, ami nagyon lassan bomlik ki, mert különben szétszakad az ernyő is meg az emberünk is :))
  • Inquisitor #4
    Milyen klasz lehet amikor 1.7 Mach sebességnél kinyílik az ernyő!!! :D
  • Deus Ex #2
    Remélem, a legmélyebbre fúroodott ejtőernyős rekordját nem dönti meg..
  • Vízipók #1
    Herr Kittinger életét az automata ejtőernyő mentette meg, mert a bácsi elvesztette a eszméletét.