Hunter

Egy autó, ami figyel az érzelmekre

Olyan gépkocsi bemutatását tervezi a Toyota az október 27-i tokiói autó-kiállításon, mely ismeri vezetője érzelmeit, és esetenként igyekszik megnyugtatni vagy felvidítani, az adott helyzettől függően.

Az autót a Sony közreműködésével fejlesztették ki, oly módon, hogy az gyorsan "megtanulja" sofőrje stílusát és odafigyeljen az ettől eltérő viselkedésre. Biometrikus érzékelőket ültettek a jármű kormányművébe, mely nyomon követi a vezető pulzusát, és a bőrön keresztül izzadási szintjét is. Ha a delikvens túl gyorsan vezet, vagy túl közel kerül egy másik járműhöz, akkor a fedélzeti számítógép figyelmeztető üzenetet küld a műszerfalon elhelyezett kijelzőre, esetleg nyugtató zenét játszik a túlhevült sofőrnek. A Pod névre keresztelt autó az elejére és hátára felszerelt fényekkel közvetíti vezetőjének hangulatát a többi autós vagy a gyalogosok felé. A rendszer nem korlátozódik egyetlen "felhasználóra", az aktuális kormánypörgető egy kéziszámítógépen keresztül azonosíthatja magát a jármű számára. Ez vezeték nélkül kommunikál a fedélzeti rendszerrel, hogy az beállíthassa a felfüggesztéseket és az autó kezelhetőségét az aktuális személyre, mivel egy sportosabb vezető esetében eltérhet a sebességi fokozatok használata.

A vezeték nélküli terminál segítségével egyéb adatok is feltölthetőek a Pod számítógépére, például új zene vagy útvonalterv.


A Sony és a Toyota jelenleg olyan módszereken dolgozik, mellyel az autó rádiós rendszere más járművekkel is képes lenne kommunikálni. Ez a technika figyelmeztethetné a másik vezetőt előzés előtt vagy automatikusan tudná fizetni az autópályadíjakat. A Sony mérnökei Aibo, a robotkutya sikerén felbuzdulva Podnak is szeretnének barátságosabb arculatot kialakítani. A kocsi elején elhelyezett fényekkel a gép képes lenne mosolyt szimulálni, ezzel üdvözölve az érkező utasát. Nem ez lenne az első jármű, ami kommunikál vezetőjével. Az IBM T. J. Watson létesítményének kutatói már bemutattak egy olyan rendszert, ami vizet spriccel a műszerfalból, megakadályozandó az elalvást. Hogy milyen hatást érnek el vele az még a jövő titka, akárcsak a japánok újabb gépcsodájáé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • WGL #14
  forum linknel regisztraltatod magad aztan szemelyes adatlap
 • Alamos #12
  "A Pod névre keresztelt autó az elejére és hátára felszerelt fényekkel közvetíti vezetőjének hangulatát a többi autós vagy a gyalogosok felé."
  Magyarán a lámpák akár villoghatnak, vagy nem is égnek éjszaka és a városon kívüli utakon, amit ha egy eszes rendőr meglát talán tud belőle pénzt zsebelni, hogy bírságolhat miatta.
 • item #9
  Az még elmegy hogy zenét játszik ! De ne pofázzon ! Ez nem tenne jót a közérzetemnek se , ha egy kurva autó mondaná meg hogy mit csináljak !
  Meg majd azért fogok karambolozni mert a kocsival ordibálok hogy kuss-ba legyél !
 • pilóta #7
  Szerintem az autó formája mindent elmod a vezetőjéről fények nélkül is :))
 • MaDFoX #6
  Istenkém, "az elejére és hátára felszerelt fényekkel közvetíti vezetőjének hangulatát a többi autós vagy a gyalogosok felé" ez nagy ötlet, de szerintem kevés lesz a fény, ahogy néha hazamegyek, lehet hogy sziréna és szórványos géppuskatűz is elkelne...
 • Kenny #5
  ha nem igy nezne ki meg vennek is egyet :)
 • Nabuchodonozor #4

  Tamakochi ..bocs, talán így jobb, nem?
 • Nabuchodonozor #3

  Tamakocsi.
 • Nabuchodonozor #2
  és ha egy kicsit kihuzatom, majd visszabeszél?
  anyóspótló rendszer included.. ;-)
  engem ez nem nyugtat le...
  pofa be, K.I.T.T. !!! bakta rider rulez ;-)
 • WGL #1
  ahogy erzem magam mostanaban tutko nem indulna be a s3ggem alatt :P