Hunter

Műhold helyett napelemes repülő

Egy napenergiával működő repülőszerkezet a legjobb úton halad a repülés magassági világcsúcsának megdöntése felé. A Helios - melyet 62000 napcella lát el energiával - első teszt repülésén 22.800 méteres magasságot ért el, a nyáron ezt 30.000 méterre szeretnék növelni, amely a kereskedelmi gépek repülési magasságának több mint háromszorosa. A jelenlegi csúcs egyébként 24.000 méter.



A napelemes gép a Hawaii szigeteki Kauai Haditengerészeti támaszpontjáról indult, ahol a tudósok szerint a legkedvezőbbek a nap és szél adottságai. A Heliost 15 millió dolláros költségvetéssel építette az amerikai űrhivatal, a NASA és egy kaliforniai cég, az AeroVironment.
A repülő szerkezet fura látványt nyújt, valójában egy 74 méteres átlátszó szárny, amely leginkább egy bumeránghoz hasonlít. Felületét napelemek borítják, melyek 40 kilowattnyi energiát tudnak termelni, ez öt háztartás napi energiájának felel meg. John Hicks a program vezetője elmondta, hogy a repülőgép akár hónapokat is el tudna tölteni a levegőben, mivel tároló egységekkel is el van látva ezért éjszaka sem akadnak gondjai az energia ellátással.

Mivel a Heliosnak nem kell adott pályát követni, mint a műholdaknak, ezért könnyen le lehet hozni karbantartásra, vagy a rakomány cseréjére. Képes továbbá hosszú időre egyetlen ponton maradni a Föld felszíne fölött.




Hicks szerint ezen adottságai miatt a Heliost a "szegény ember műholdjának" titulálhatjuk, mely telekommunikációs és digitális televíziós szolgáltatásokat láthat el. Használható halászati, mezőgazdasági és erdőgazdálkodási területek megfigyelésére is, hurrikánok, tornádók és vulkanikus kitörések nyomon követésére. Mivel egyelőre a radarok számára láthatatlan ezért katonai célokra is bevethető, tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #12
    Most kéne igazán, úgy istenigazából!
  • laci8838 #11
    jó lehet
  • Megtörhetetlen #10
    Szerintem hatalmas ötlet;)
  • Epikurosz #9
    Bazi nagy.
    Kéne!
  • Globagábor #8
    nekem nem tetszik
  • sanya_ #4
    200m-es szárnyakkal meg 1-2 bomba is ráférne. Bár akkor nem hiszem hogy dicsekednének vele.
  • Zocsi #1
    Király kis szerkentyű!!! (: + yoo drága!!!