Skoal

Kivégzés élőben az Interneten

Két társaság is annak a lehetőségét kutatja, hogy miként tudnák közvetíteni Timothy McVeigh kivégzését élőben az Interneten keresztül. A Liveontheweb.com és a Entertainment Network Inc. is kérvénnyel fordult az USA kormányához, hogy május 16-án, McVeigh kivégzésének napján, szereljenek fel kamerákat a kivégzőkamrába. Az USA központi illetékesei visszautasították a kérelmeket, mondván nem tervezik a közvetítési jogok eladását senkinek sem. A szolgáltatók viszont azzal érvelnek, hogy a közvetítés megakadályozása sértené a szabad tájékoztatás elvét, s most mindketten önálló jogi indítványokkal próbálnak meg eredményeket elérni.


Timothy McVeigh volt az az ember, aki bombát helyezett el az Oklahoma City szövetségi épületében, majd a robbanás következtében 168 ember veszítette életét. Büntetése halál, melyet méreginjekcióval fognak végrehajtani. Az 1995-ös bombamerénylet volt mindenidők legpusztítóbb terrorcselekménye az USA területén. A Liveontheweb.com, akiknek szlogenje a 'az emberek műsorszóró hálózata', úgy látja, ha el tudnák érni a kivégzés közvetítését, az egy új mérföldkő lenne a szólásszabadságban s nem utolsósorban elrettentő példa lenne a bűnözők számára.

Ezt a programot mi nem fizetős műsorként szeretnénk sugározni, ugyanakkor a legszigorúbb életkorellenőrzést és maximális diszkréciót biztosítanánk mindenki számára - szögeszték le közleményükben. Az USA Igazszágügyi Minisztériumának válasza gyors volt és lényegretörő: A Szövetségi Büntetésvégrehajtási Intézmény sem ennek, sem más kivégzésnek a közvetítéséhez nem járul hozzá sem az Interneten sem bármilyen más médián keresztül.

Az Enterteinment Network Inc., akik többek között a Voyeurdorm és Dudedorm sexsiteokat is működtetik, kicsit másképp állnak a dolgokhoz. Ők azt mondják, hogy $1.95-ért lehetne megtekinteni a kivégzést. Minden bevételt az 1995-ös robbantás következtében megsérülteknek illetve az áldozatok családjainak juttatnának el. Az állam a felelős ezért a gyilkosért, s szerintünk az embereknek joga van megnézni mi történik vele - nyilatkozta David Marshlack, ENI főnök. Kérelmük tárgyalása április 17-én lesz, míg a Liveontheweb.com beadványának elbírálásáról nincsenek információk.

A bírák bármilyen döntést is hozzanak, azt bonyolítani fogja az a tény, hogy az USA főügyésze a héten kapott egy beadványt a robbantásban érintett sebesültektől, elhunytak családtagjaitól, hogy ők szeretnék zárt televíziós láncon végignézni a kivégzést. Körülbelül 250 emberről lenne szó. A Terra Haute büntetésvégrehajtási intézet, ahol McVeigh-t majd kivégzik, nincs felkészülve még ennyi emberre sem. Mindössze 8-an tudnák megnézni az eseményt. McVeigh kérelmezte, hogy ha kivégzése nyilvánosan, azaz civilek előtt zajlik le, akkor ne lehessen korlátozni a nézők számát, tehát aki meg akarja nézni, az nézhesse is meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)