Berta Sándor

Belgium után Hollandia is tiltólistára tette a TikTokot

Egyre több állam tiltja be vagy nem ajánlja az alkalmazást, Olaszországban is vizsgálat alatt állnak.

Február végén kiderült, hogy a holland tisztviselőknek azt tanácsolták, hogy ne használják a TikTokot. Március elején a belga szövetségi kormány nevében Alexander De Croo miniszterelnök bejelentette, hogy az alkalmazottak többé nem használhatják a kínai szoftvert a munkahelyi telefonjaikon. A kormányfő hozzátette, hogy a belga nemzetbiztonsági tanács figyelmeztetett a TikTok által gyűjtött nagy mennyiségű adathoz kapcsolódó kockázatokra, valamint arra, hogy a vállalkozásnak együtt kell működnie a kínai hírszerző szolgálatokkal. "Ez a valóság. Ezért logikus, hogy megtiltjuk a TikTok használatát a szövetségi kormány által biztosított telefonokon. Az információink biztonságának kell érvényesülnie" - mutatott rá a politikus.

Belgium flamand regionális kormánya szintén jelezte, hogy korlátozza a TikTok-hozzáférést az alkalmazottak telefonjain és De Croo más regionális kabineteket is felszólított, hogy ugyanezeket a szabályokat kövessék. Most pedig a holland belügyminisztérium közölte, hogy a holland köztisztviselők hamarosan nem használhatják a TikTokot a munkahelyi telefonjaikon. A szaktárca mindezt azzal egészítette ki, hogy a kormány által forgalmazott készülékeken nem javasolja a "Hollandia vagy holland érdekek ellen irányuló agresszív kiberprogrammal rendelkező országok" összes programjának a használatát.

"A kormányzatnak képesnek kell lennie arra, hogy biztonságosan végezze munkáját, többek között a mobileszközökön keresztül is. A közelmúltbeli parlamenti vizsgálatok és a nemzetközi fejlemények arra ösztönöztek minket, hogy alaposan mérlegeljünk, és ne csak az alkalmazással kapcsolatos tanácsadásra szorítkozzunk. Olyan strukturális megoldást választunk, amelyre a központi kormányzat tisztviselői támaszkodhatnak a digitális világban való munkavégzés során" - hangsúlyozta Alexandra van Huffelen digitalizációért felelős államtitkár. A jövőre nézve a holland kabinet azt is tervezi, hogy a munkaeszközöket úgy módosítja, hogy megakadályozza a kémkedésre hajlamos alkalmazások telepítését. A kormányzat "elsődleges feladatainak" ellátásához kulcsfontosságúnak ítélt alkalmazások mentesülnek a szabályozás alól.

A holland hírszerző ügynökség, az AIVD a múlt hónapban Kínát, Oroszországot, Iránt és Észak-Koreát sorolta fel az ilyen támadó kiberszoftverrel rendelkező államok közé, ami a kémkedés veszélyét teremtette meg.

Olarszországban más az indok, ott a vád az önkárosításra buzdító veszélyes tartalmak terjesztése. Az olasz trösztellenes hatóság szerint a TikTok szabályt sért azzal, hogy lehetővé teszi az öngyilkosságra, önkárosításra és rossz táplálkozásra buzdító "veszélyes tartalmak" közzétételét. Az eljárás a kínai alkalmazás írországi egységét érinti, amely az európai ügyfélkapcsolatokért felelős, valamint a brit és az olasz részleget. Az olasz adórendőrség meglátogatta a cég olaszországi központját. A ByteDance tulajdonában lévő TikTok tagadta a szabálysértést és közölte, hogy együttműködik a vizsgálatban.

Az olasz hatóság szerint a platformon számos olyan videó található, amelyen fiatalok önkárosító magatartást tanúsítanak, mint például a nemrégiben vírusszerűen terjedő "francia sebhely" arcjelzéses kihívás. A felügyelet kiemelte, hogy "nincsenek megfelelő rendszerek a harmadik felek által közzétett tartalmak felügyeletére" és a program megsérti a TikTok irányelveit, amelyek előírják a veszélyes tartalmak eltávolítását. A trösztellenes szerv kifogásolta továbbá a mesterséges intelligencia technikák kihasználását, amelyek alkalmasak a TikTok felhasználóinak "indokolatlan kondicionálására".

A TikTok szóvivője visszautasította a vádakat, mondván, hogy a társaság "nem engedélyezi a veszélyes tevékenységeket és kihívásokat, öngyilkosságot, önkárosítást vagy egészségtelen táplálkozási magatartást bemutató vagy népszerűsítő tartalmakat". "Több mint 40 000 elkötelezett biztonsági szakember dolgozik azon, hogy közösségünk biztonságban legyen, és különös gondot fordítunk arra, hogy különösen a tinédzsereket védjük" - tette hozzá a szóvivő. A vállalatnak világszerte szigorúbb szabályozással kell szembenéznie és egyre nagyobb nemzetközi aggodalomra ad okot, hogy a kínai kormány hozzáférhet a felhasználók helymeghatározási és kapcsolati adataihoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!