Berta Sándor

Cseh aggályok merültek fel a TikTokkal szemben

Az ország illetékes hivatala óva intette az internetezőket a platform használatától.

A cseh kiberbiztonsági felügyelet (NUKIB) a TikTok használatának a veszélyeire hívta fel a figyelmet, csatlakozva azon nyugati ügynökségekhez, amelyek szerint a kínai tulajdonban lévő közösségi média alkalmazás biztonsági kockázatot jelent. A hivatal azt ajánlotta, hogy az emberek a szoftvert ne telepítsék olyan telefonokra, amelyek felhasználói kritikus és más jelentős infrastruktúrához férnek hozzá. "Az ügynökséget aggasztja a TikTok használatából eredő potenciális biztonsági fenyegetés, elsősorban a program által gyűjtött felhasználói adatok mennyisége, valamint az adatok kezelésének módja miatt. Az ilyen mértékű adatgyűjtés a Kínai Népköztársaság jogi és politikai környezete miatt aggályos, tekintettel arra, hogy a ByteDance, a TikTok fejlesztője és rendszergazdája a KNK jogi joghatósága alá tartozik" - közölte a NUKIB.

A cseh kiberbiztonsági felügyelet emellett azt javasolta a politikusoknak és a tisztviselőknek, hogy kerüljék a TikTok használatát és úgy vélte, hogy a szélesebb nyilvánosságnak is meg kellene fontolnia, hogy használja-e az alkalmazást, különösen tartalmak megosztására. A ByteDance korábban azt állította, hogy a szoftverrel kapcsolatos aggodalmakat félretájékoztatás táplálja és tagadta, hogy kémkedésre használná a megoldást. Peking szintén többször tagadta, hogy szándékában állna ilyen célokra alkalmazni a programot.

Nemrég a TikTokot az Amerikai Egyesült Államokban állami és szövetségi szinten egyaránt betiltották a kormányzati eszközökön. Bár egyetlen európai kabinet sem követte az amerikai példát, a holland tisztviselőknek állítólag azt tanácsolták, hogy ne használják a kínai alkalmazást. Emellett - adatvédelmi aggályokra hivatkozva - az Európai Bizottság Informatikai Osztálya e-mailben szólította fel az európai uniós tisztviselőket arra, hogy távolítsák el a TikTokot a céges készülékeikről, valamint a vállalati szoftvereket használó személyes eszközeikről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!