Berta Sándor

Szigorúbb szabályokat követel az Európai Unió a chatbotokra

A ChatGPT sikere felhívta a figyelmet a területre.

Thierry Breton, az Európai Unió belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosa közölte, hogy az új javasolt mesterséges intelligencia-szabályok célja a ChatGPT chatbot és a technológia körüli kockázatokkal kapcsolatos aggályok kezelése lesz. Ez az első olyan nyilatkozat, amelyet egy magas rangú brüsszeli tisztviselő tett a szoftverrel kapcsolatban.

Alig két hónappal az indulása után a ChatGPT - amely cikkeket, esszéket, vicceket és még verseket is képes generálni kérésre - a történelem leggyorsabban növekvő fogyasztói alkalmazásává vált. Egyes szakértők attól tartanak, hogy az ilyen programok által használt rendszerekkel visszaélhetnek plágium, csalás és félretájékoztatás terjesztése céljából, még akkor is, ha a mesterséges intelligencia hívei technológiai ugrásként üdvözlik azt.

Breton szerint a ChatGPT és a mesterséges intelligencia rendszerek által jelentett kockázatok aláhúzzák a szabályok sürgős szükségességét, amelyeket tavaly javasolt a technológia globális szabványának meghatározására tett javaslatában. A szabályokról jelenleg Brüsszelben folynak a tárgyalások.

"Amint azt a ChatGPT bemutatta, a mesterséges intelligencia megoldások nagyszerű lehetőségeket kínálhatnak a vállalkozások és a polgárok számára, de kockázatokat is rejthetnek magukban. Ezért van szükségünk szilárd szabályozási keretre, amely biztosítja a megbízható, kiváló minőségű adatokon alapuló technológiát" - ecsetelte a politikus.

Az európai uniós szabálytervezet alapján a ChatGPT általános célú mesterséges intelligencia rendszernek minősül, amely több célra is használható, köztük olyan kockázatos célokra is, mint a jelöltek kiválasztása állásokra és a hitelpontozás. Breton azt szeretné, ha az OpenAI szorosan együttműködne a nagy kockázatú mesterséges intelligencia rendszerek fejlesztőivel, hogy azok megfeleljenek a javasolt törvénynek. "Már az a tény, hogy a generatív mesterséges intelligencia újonnan bekerült a definícióba, mutatja, milyen gyorsan fejlődik a technológia, és hogy a szabályozóknak nehéz lépést tartaniuk ezzel a tempóval" - nyilatkozta egy amerikai ügyvédi iroda partnere.

A vállalatok aggódnak amiatt, hogy technológiájukat a "magas kockázatú" mesterséges intelligencia kategóriába sorolják, ami szigorúbb megfelelési követelményekhez és magasabb költségekhez vezetne.

Az AppliedAI iparági szervezet felmérése szerint a válaszadók 51 százaléka számít arra, hogy a technológiáról szóló törvény következtében lassulni fog a mesterséges intelligencia fejlesztési tevékenysége.

"A hatékony szabályozásnak a legnagyobb kockázatú alkalmazásokra kell összpontosítania. Vannak napok, amikor optimista és vannak pillanatok, amikor pesszimista vagyok azzal kapcsolatban, hogy az emberiség hogyan fogja használni a technológiát" - taglalta Brad Smith, a Microsoft elnöke.

Breton rámutatott, hogy az Európai Bizottság szorosan együttműködik az Európai Unió Tanácsával és az Európai Parlamenttel annak érdekében, hogy tovább tisztázzák a jogszabályban az általános célú mesterséges intelligencia rendszerekre vonatkozó szabályokat.

"Az embereket tájékoztatni kellene arról, hogy egy chatrobottal és nem egy emberrel van dolguk. Az átláthatóság az elfogultság és a hamis információk kockázatát tekintve is fontos" - szögezte le az európai uniós biztos.

A generatív mesterséges intelligencia modelleket hatalmas mennyiségű szöveg vagy kép alapján kell betanítani ahhoz, hogy megfelelő választ lehessen adni a szerzői jogok megsértésének vádjára. Breton kifejtette, hogy a jogalkotókkal a technológia szabályokról folytatott közelgő megbeszélések kiterjednek majd ezekre a szempontokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Borg18754 #2
    Majd erre is kitalálnak egy hasonló baromságot mint a GDPR, aztán ha chatbotot akar használni az ember minden alkalommal be kell majd pipálni hogy "Elolvastam a 836378 oldalas EU-s tájékoztatót és nem fogom a benne leírt célokra használni"...
  • RJoco #1
    Miért nem kérik meg a chat botot, hogy írja meg helyettük, ha annyira okos?
    Ez lenne ezek után a legésszerűbb megoldás.