Gyurkity Péter

Törölte európai tervét a Rivian

Magyarország is versenyben volt egy új gyártósorért, de az mégsem valósul meg.

A továbbra is leginkább startupként jellemezhető Rivian legutóbb arról számolt be, hogy csaknem összes autóját visszahívja, korábban azonban már arról is beszámoltunk, hogy összesen ezer furgont használ az Amazon, ezen gyártó jóvoltából. Most az európai furgonprojektet törölték, pontosabban jegelték.

A cég most jelezte, hogy a korábban aláírt együttműködési megállapodás ellenére mégsem hajtják végre a Mercedes-Benz közreműködésével megálmodott projektet, amelynek eredményeként két eltérő furgon európai gyártása valósult volna meg. A vezetés eredetileg még szeptember folyamán állapodott meg a német autógyártóval arról, hogy 2025-re három lehetséges helyszínen (amelyek között hazánkat is megemlítették) építenének fel egy közös gyártósort, ezt pedig fele-fele arányban birtokolnák. Ennek bevonásával, valamint a lengyelországi egység közreműködésével két eltérő modell sorozatgyártása indulna el, vagyis az évtized közepére Európa is hozzáférhetne a cég elektromos megoldásaihoz.

A két megálmodott modell egyike a VAN.EA (Mercedes-Benz Vans Electric Architecture), a másik pedig a Rivian Light Van (RLV) névre keresztelt platformra épült volna. Ezek jelentek volna tehát meg a nagyobb furgonok piacán, ebből viszont egyelőre nem lesz semmi, hiszen a Rivian most jegelte az elképzelést, bár nem tartják kizártnak a jövőbeni együttműködést. A Mercedes-Benz Vans a maga részéről azt közölte, hogy saját megoldásukat így is elkészítik majd, ez Lengyelországban állna össze, azt pedig később meglátják, hogy a Rivian miként (és mennyiben) módosítja álláspontját. A jelek szerint ez utóbbi cég a meglévő bevételforrásokra koncentrálna, csökkentve a gyors terjeszkedés jelentette kockázatot.

A kategórián belül már sorra futnak be az új megoldások, a General Motors például nemrég indította el a BrightDrop Zevo 600 sorozatgyártását a kanadai Ontario tartományban, ebből a típusból 150 már most is a FedEx flottájában teljesít szolgálatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!