Gyurkity Péter

Megvannak a holdraszállás helyszínei

A NASA a korábbiaktól messze lévő és azoktól nagyon eltérő helyekre küldené a résztvevőket.

Az amerikai űrügynökség soron következő fellövése nagyon fontos állomás lesz a Holdra való visszatérésben, először próbálják ugyanis élesben ki az SLS és az Orion párosát. Erre korábbi beszámolónk szerint augusztus végén kerül majd sor, viszont eközben már a valószínű leszállási helyeket is kijelölték.

A hónap második felében közzétett hivatalos közleményben arról írnak, hogy összesen 13 lehetséges helyszínt jelöltek ki a déli-sark közelében, ami komoly változást jelent a korábbi küldetésekhez képest. Utoljára 1972-ben jártunk a Holdon, az Apollo-program űrhajósai azonban az egyenlítői régióba utaztak, ahol akár 2 héten keresztül is folyamatosan süthet a Nap, ott végeztek hosszabb sétákat és vettek mintákat. Most jóval délebbre, a sarki régióba küldenék az új jelölteket (akiket egyelőre még nem választottak ki), mivel ott kínálkoznak ideális landolási helyszínek, viszont a folyamatosan árnyékba burkolózó kráterek, amelyek jó eséllyel vízjeget is tartalmaznak, egyben komoly kihívást is támasztanak.


A jelenlegi tervek szerint 2025-ben jönne el az első, immár emberekkel végrehajtott küldetés. Ha minden jól megy, akkor 6 napot töltenének majd el az űrhajósok a végleges helyszínen, fontos méréseket végezve, amelyek előkészítenék a további, ennél is jóval hosszabb expedíciókat. Először azonban a rakéta és a kapszula párosának fontos próbájára lesz szükség, ami most, a hónap legvégén, augusztus 29-én jönne el – esetleg szeptember második vagy ötödik napján, amennyiben valamilyen okból kifolyólag a kisebb halasztás mellett döntenek. Ha minden jól megy, az Orion hőpajzsa és az összes egyéb komponens hibátlanul szerepel majd, az eredmények mindenképpen fontosak lesznek.

2024-ben 4 űrhajós kerülné meg a Holdat, ezt valószínűleg egy évvel később követné a fenti, immár leszállást is magába foglaló küldetés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)