Gyurkity Péter

Jönnek az új olcsó Radeon-kártyák

Az Intel eközben friss noteszgépes chipjeit szállítja ki, így szépen bővül a kínálat.

Az AMD termékei kapcsán legutóbb a Ryzen 7000 várható hardveres jellemzőiről írtunk, ahogy az érdekes részletek egyre-másra érkeznek be a külsős szivárogtatók jóvoltából. A napokban azt tudtuk meg, hogy a cég a belépő szintű asztali és noteszgépes grafikus vezérlőkkel, az Intel pedig saját friss noteszgépes chipjeivel készül.

A grafikus kártyák által használt meghajtó egyes sorai már további típusokat sorolnak fel, amelyeket korábban a hivatalos csatornákon keresztül még nem láthattunk. A noteszgépes vonalon a Radeon RX 6500M, az RX 6300M, valamint a Radeon PRO W6500M és PRO W6300M tűnik fel, viszont a hardveres jellemzőkről még semmit nem tudunk meg, bár a korábbi információk alapján ezen változatok mind az olcsónak szánt Navi 24 GPU-ra épülnek. Az asztali vonalon eközben két új jövevény van érkezőben, ezekről pedig egy másik forrás azt állítja, hogy ugyanezen fejlesztés némileg módosított változatait ismerhetjük majd meg, a Radeon RX 6500 XT és a Radeon RX 6400 ugyanis sokban hasonlítanak egymásra.

Előbbi a jelek szerint a grafikus vezérlő teljes erejére támaszkodhat majd, ami összesen 8 Work Group Processor (WGP), vagyis 1024 shader mag jelenlétét valószínűsíti, 4 GB GDDR6-memória, valamint egy 64 bites memóriabusz mellett, ami a sávszélesség terén 112 GBps-ot jelentene. A kártya csak sztenderd csatlakozót igényel, így a fogyasztás valahol 75 watt felett lenne, legalábbis a jelenleg elérhető információk alapján. A másik példány, a 6400, eközben már csak 2 WGP-t és 768 shader magot tartalmazna, míg a memória mérete és a busz szélessége változatlan maradna. Az órajelből némileg lefaragnának, ezzel a fogyasztás 75 watt alá mérséklődne, vagyis már külön csatlakozóra sem lenne szükség az étvágy kielégítéséhez. A fenti típusok a jövő év elején rajtolnának el, nyilván jóval kedvezőbb árakon.

Az Intel eközben arról számolt be, hogy már szállítják a különböző OEM-gyártóknak a noteszgépekbe szánt Alder Lake-P chipeket, amelyek szintén két változatban jelennek majd meg. Ezek egyike 2 erősebb és 8 gyengébb magot tartalmaz, a másiknál pedig 6-ra növelik az erősebb egységek számát, a hivatalos bemutató azonban csak a januárban esedékes CES alatt jön majd el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #6
    Olyan gépbe amiben nincs integrált jók lehetnek különben jogos
  • Lapajka #5
    Ha mondjuk 50k körüli áron hoznak legalább egy Vega 64-es szintet, akkor az nagyon is jó lesz...
  • SanMaster #4
    Olcsó? Milyen olcsó :D :D A GTX 1650-es kártyák 150e Ft mennek. Ezek is bőven annyiak lesznek. Nem fog változni semmi, talán majd akkor ha az Intel is belép a piacra...
  • robicarlos6 #3
    "Ha egyúttal valóban jók is lesznek"

    A leírás alapján alig jobbak az igpnél kategoriák ...kutyának se kellenek
    Utoljára szerkesztette: robicarlos6, 2021.11.26. 00:12:26
  • t_robert #2
    hát eddig se az volt a gond a videokártyák esetében, hogy nem létezik elég sok féle. Hanem, hogy nem képesek eleget gyártani a kereslethez képest ettől kerül kétszer annyiba. Attól, hogy lesz pár új típus, attól nem növekszik meg mennyiségre a kínálat. Ráadásul azokkal a paraméterekkel(shader egységek, memória) erősen egy GTX 1650 környékén lesz a teljesítménye.
  • Lapajka #1
    Ha egyúttal valóban jók is lesznek, reméljük kinyírja végre a rabló bandita Nvidiát...