Berta Sándor

Ilyen lesz a Thunderbolt 5

Az Intel egyik menedzsere tévedésből hozta nyilvánosságra a kapcsolódó információkat.

Gregory M. Bryant, az Intel ügyvezető alelnöke és kliens számítógépes csoportjának ügyvezetője a cég izraeli kutatólaboratóriumában tett látogatást különböző felvételekkel dokumentálta és véletlenül egy olyan fotót is megosztott a Twitteren, amely fontos információkat árult el a jövőbeli Thunderbolt 5 szabványról. Így derült ki többek között, hogy a Thunderbolt következő generációja is a USB Type-C csatlakozóra épül majd, amelyet az Intel a belső dokumentumaiban csak úgy nevez: 80G PHY Technology.

Az USB Type-C következő generációja már kétszer nagyobb adatátviteli sávszélességgel fog rendelkezni, mint a mostani USB4 szabvány. Mindezekről az AnandTech számolt be. A Thunderbolt 5 szabvány az úgynevezett PAM-3 amplitúdómodulációra épül. Az ehhez szükséges chipeket a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC) szállíthatja az Intelnek.

Azt ugyanakkor egyelőre megbecsülni sem lehet, hogy valóban ilyen műszaki jellemzőkkel fog-e rendelkezni a Thunderbolt 5, valamint, hogy mikor jelenhetnek meg a szabványt támogató laptopok és más különböző készülékek. Mindenesetre, ha a kiszivárgott információk valósak, akkor a Thunderbolt következő generációja valódi előrelépést jelenthet a korábbi változatokhoz képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #6
    " Displayport eleve csak azokon a gepeken van, ahol a gyarto a hdmi licenszen akar sporolni, tehat budget irodai gepeken."

    He? Az összes pro workstation-ön van display portot, mert a hdmi csak limitált számú felbontást és képfrissítési szabványt támogat.
    Az lehet, hogy egyes gépekről lehagyják a hdmi-t költségvetési okokból, de pont a budget kategória az, ahol ha a kettő között kell választani, akkor inkább a hdmi-t tartják meg, mert az kompatibilis a consumer eszközökkel.
  • kvp #5
    Egy mai modern gepben lehet pcie, sata, sas, usb, thunderbolt, ethernet es hdmi vagy displayport. Ezekbol a sata/sas kezd kiveszni, ugyanis a modernebb m2-es csatlasokon mar csak pcie van (elvileg az m2 tudna sata/sas/pcie/usb portot is vinni), a thunderbolt az beleolvadt az usbc-be es jo esellyel a hdmi is errefele tart. Displayport eleve csak azokon a gepeken van, ahol a gyarto a hdmi licenszen akar sporolni, tehat budget irodai gepeken.

    A fentiek alapjan egyebkent eleg lenne csak usb-c portokat rakni a gepekre es minden mas azon keresztul is megoldhato. Igy belul maradna a pcie full size es az m2-es valtozata, mig kivul az usb-c, megfelelo atalakitokkal a kivant csatlakozo tipusra. De en elkepzelhetonek tartom az usbc-s monitorok megjeleneset is, amibe csak be kell dugni a billentyuzetet es az egeret, majd egyetlen usbc kabelen kapjak a kepet es a hangot, meg kuldik befele az inputot, belertve a beepitett webkamera es mikrofonok adatait. Sot akar tapot is kaphatna usbc-n at, igy nem kellene kulon halozati tap sem neki. (regebbi pc-s monitorok tapja is passthrough-ban ment a pc tapjarol, igy mindig a geppel egyutt kapcsoltak ki)

    ps: Az eredeti usb 1.1 half duplex volt, pont azert mert csak billentyuzet/eger portok szamara terveztek es ezert nem tudott jelentos tapot sem kiadni. Aztan ebbol jutottunk el oda, hogy az usb-c eseten mar nagyfeszultsegu, nagyaramu tap labak vannak es 2x2+1 erpar a kommunikaciohoz (a 4 thunderbolt link es az 1 legacy usb erpar).
  • Caro #4
    Az USB az alapjaitól vacak. Kezdjük ott, hogy az egész egerek meg billentyűzetek csatlakoztatására lett kitalálva, és arra tökéletesen meg is felelne, bár ahhoz meg kicsit overkill.

    Aztán valaki kitalálta az USB stickeket, és elszabadult a pokol. Az USB3-al ugyanúgy bejött a több érpár, mert egy érpáron képtelenség volt oda-vissza nagy sebességgel forgalmazni.

    Azóta toljuk a fejlesztést ebbe a szabványba, hogy egyre gyorsabb legyen, de igazából az adattárolókon meg egy-két streaming eszközön kívül az USB2 még ma is bőven elég lenne, de sok helyen az 1.1 is.

    Így valóban, most egy gépben van PCIe, van SATA, van USB és van Ethernet is. Ebből a SATA az, ami valószínűleg a leghamarabb ki fog veszni, az alaplapi gyors kommunikációt adó PCIe biztosan maradni fog még jó ideig, illetve az Ethernet is a nagy hatótáv/nagy sebesség miatt.
  • kvp #3
    Ez joreszt annak koszonheto, hogy a netes protokollok es protokoll stack-ek sokkal nyiltabbak es a cegek hajlamosabbak a zart, nehezen fejlesztheto megoldasok fele mozdulni, mert igy konnyebb bezarni egy vasarlot az adott megoldasba.

    Idealis esetben nem lehetne kulonbseg a kozott hogy egy video jelet kabelen a gepre kotott monitorra, wifi-n a szoba masik feleben levo tv-re vagy egy a vilag masik felen levo ismeros telefonjara kuldom. Az, hogy a 3 fenti celhoz 3 eltero protokoll kell eleg szomoru.
  • Tetsuo #2
    Valamiért mégsem lehetett. Bár hallottam Etherneten összefűzött audió-keverőpultokról, de mégsem az a szabvány terjedt el.
  • kvp #1
    Ez igy egyre inkabb kezd hasonlitani egy sima ethernet linkhez, csak thunderbolt/usb csomag formatummal es a rovidebb hatotav melle megemelt sebesseggel. Gyakorlatilag ugyanazt a fizikai jel formatumot hasznalja mar szinte minden modern belso es kulso kommunikacios csatorna, csak eltero adatcsomagokkal. (a pcie-tol az etheret-en at az uj thunderbolt/usb csatlakozokig) Ezert is alkalmas egy usbc csatlakozo ethernet vagy hdmi portnak is.

    Belegondolva ennyi erovel akar ethernet-et is hasznalhattunk volna az elmult 20 evben minden i/o csatlakozo helyett, ugyanis ez a technologia mar akkor elerheto volt. (az ethernet szabvany aktualis maximalis sebessege jelenleg 1600 Gb, szoval a 80 Gb az eleg low end ehhez kepest, az ethernet 2015-ben volt 100 Gb-nel, most 400 Gb-esek a leggyorsabb hagyomanyos rezvezetekes portok, ugyanugy 2 uplink es 2 downlink erparral mint az USB-C eseten)