Berta Sándor

5,4 millió dollárért kelt el a World Wide Web forráskódja

A befolyt összeget jótékony célra ajánlják fel.

Sir Tim Berners-Lee, a World Wide Web (WWW) atyjának tartott szakember 32 évvel ezelőtt írta meg a WWW forráskódjának első verzióját. A Sotheby's New York-i aukciósház úgynevezett nem behelyettesíthető termék (NFT) formájában bocsátotta árverésre a forráskód digitális változatát. Az NFT-k gyakorlatilag digitális eredetigazolások és tulajdoni lapok, amelyekkel bizonyítható egy eszköz, kép, animáció, videó vagy egyéb dolog eredetisége. Az árverésen a kikiáltási ár 1000 amerikai dollár volt, míg a nyertes licit 5 434 500 amerikai dollár.

A Sotheby's közleménye szerint az elárverezett anyag tartalmazta a közel 10 000 sor hosszúságú kód animált verzióját, valamint Sir Tim Berners-Lee személyes levelét is. Cassandra Hatton, a Sotheby's alelnöke kijelentette, hogy ez az első alkalom, amikor ilyen árverésre került sor a Sotheby's-nél. Hatton hozzátette, hogy Sir Tim Berners-Lee műve az internet létrejötte szempontjából egyedülálló és a fejlesztés az élet minden aspektusát megváltoztatta. Az aukció fogadtatása méltó tisztelgés volt egy olyan ember zsenialitása előtt, aki örökre megváltoztatta a világunkat.

Oliver Barker, a Sotheby’s Europe vezetője kijelentette, hogy míg maga a web forráskódja egy 1990 óta létező digitális műtárgy, addig az NFT-k megjelenéséig nem lehetett ilyen dolgokat eladásra hasznosítani. A Sotheby's számára nagyon izgalmas utazás volt, hogy az elejétől a végéig szerepet játszott ebben a mérföldkőnek számító pillanatban, és hogy ablakot nyithatott Sir Tim Berners-Lee elképesztő világára. A WWW atyja hangsúlyozta, hogy az NFT-árverési folyamat lehetőséget adott arra, hogy visszatekintsen az időben arra a pillanatra, amikor harminc évvel ezelőtt először ült le, hogy megírja a kódot, s elgondolkodjon azon, hogy milyen messzire jutott azóta a web és hová fejlődhet az elkövetkező évtizedekben. A szakember a befolyt összegből ráeső részt jótékony célra ajánlotta fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprine #1
    És hogy kapta meg, floppyn?, mert úgy lenne releváns.