Gyurkity Péter

Lassan csökkennek a GPU-árak

Májushoz viszonyítva már jelentős az eltérés, a helyzet az ünnepek táján normalizálódhat.

A grafikus kártyák friss generációja a pandémia és a kriptobányász-hullám miatt talált kiemelkedően erős keresletre, amelyet a készlethiány tovább súlyosbított, ez pedig igencsak jelentős áremelkedést idézett elő. A napokban arról írtunk, hogy a bányászatra specializálódott személyek és szervezetek csak az első negyedévben 700 ezer GPU-t kaparintottak meg, a jelek szerint azonban végre elindult a fokozatos árcsökkenés.

A német illetőségű 3DCenter június 20-án tette közzé saját adatait, amelyek az ottani jelentősebb forgalmazók, így például a Mindfactory, a Caseking, valamint a Computeruniverse számaira épülnek. Ebből az derül ki, hogy májushoz viszonyítva már jól látszik az árak mérséklődése, ezek azonban még mindig magasan az ajánlott szinteken felül maradtak, vagyis normalizálódásról egyelőre nem beszélhetünk. Mégis, a május közepén a GeForce-kártyák esetében mért, 300 százalék feletti csúcs helyett júniusban már „csak” 191 százalékos szinten tartózkodtak az átlagos árak, vagyis az nVidia friss típusai durván kétszer annyiba kerültek, mint ahogy azt a gyártó maga eredetileg ajánlotta.

Amennyiben az utóbbi egy hónapban mért (és a grafikonon jól felvázolt) trend folytatódik, nagyjából az év végére, vagyis az ünnepi szezonra érhetjük el a hivatalosan ajánlott árakat, vagyis addigra állhat vissza a normálisnak tekinthető helyzet. Érdemes azonban azt is megjegyezni, hogy a Radeon RX 6000-sorozat esetében egy némileg eltérő képet látunk, hiszen ott már május közepén, vagyis egy hónappal ezelőtt, megfigyelhető volt egy mérsékelt csökkenés, amelyet júniusban (tehát az utóbbi 1-2 hétben) már ismételt emelkedés követett, ezzel pedig a két rivális sorozat átlagos árai nagyon közel kerültek egymáshoz. Az árak és a darabszám tekintetében többek között az eltérő gyártástechnológia játszott komoly szerepet, az AMD ugyanis a nagyon népszerű, 7 nanométeres csíkszélességre szavazott (amelyre számos másik cég is igényt tart), miközben az nVidia maradt a 8 nanométernél, számukra viszont a kriptobányászok okoztak némi fejtörést.

A további csökkenéshez természetesen a kínálat erősödése is szükséges lesz, ezzel kapcsolatban a nyár vége és az ősz kezdete táján látunk majd további fejleményeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #7
    Ezzel nem vagy egyedül. én is terveztem idénre valami fejlesztést egy RTX-es kártyára, de ilyen árak mellett dugják fel maguknak inkább.... :)
  • t_robert #6
    a helyzet ünnepek táján normalizálódhat.. ok de melyik ünnepek? 2023 karácsonya vagy 2024 karácsonya? :)
  • fotolit #5
    Évek óta ezt hallgatjuk, hogy "na majd most, de most aztán már tényleg". Meg hogy most már nem bányásznak, meg nem crypto-znak, meg majd jól betiltják. Tiltják a kutyának a "kaszát". Tessék csak felmenni coinbase pro-ra, azt' megnézni, mennyibe kerül egy Bitcoin. Két naponta jönnek a hírek újabb coinok megjelenéséről. Arra senki ne számítson, hogy ez 5 éven belül enyhülni fog. A nagy bányász cégek szépen mennek az olcsó áramot kínáló országokba, a kormányok meg majd adnak szép kedvezmányt suttyomban, csak hogy adóztathassák. Itthon is ez történik, ha valakinek elkerülte volna a figyelmét a vonatkozó törvénymódosítás.

    Én még a "szerencsések" közé tartozom, vállalkozóként milliókat költök eszközökre, nem tétel egy 5-700 ezres kártya (presze tudnám másra költeni). De aki valóban csak játékra venné, azokat tényleg nagyon sajnálom, de mivel a bányászok, meg a magamfajta kis vállalkozók így is megveszik, nem látom a fényt az alagút végén.
  • Kódia #3
    A szerző nem olvas híreket? Csak írja? Az gáz.

    Azért van most egy kis árcsökkenés, mert a kínai bányászok zöme más országokba telephelyezik át, valamint Kína a saját valutájának lát hirtelen konkurenciát az egyéb kriptókban.

    A chiphiány nem jobb, hanem sokkal rosszabb lett. A hivatalosan ajánlott VGA árak utópia, sci-fi. Az, hogy az ünnepekre nem érjük el az árát, az már csak azért is 100%, mert a kereslet továbbra is óriási, a kínálat pedig nem, hogy bővülne, de a chiphiány miatt szűkül. Ezt most egy apró fellélegzés a szorításon, majd jön a rosszabb.
  • bunny #2
    Én csak abban bízok, a 150-ért vett 1080TI-m még kihúzza 1-1.5 évet :D Addig a kívülállók nyugalmával követem az eseményeket ... ez a kártya kis optimalizálás után kihajtja a HP reverb-et repülőszimulátorban, minden más játékot monitoron meg ultrán, úgyhogy részemről ... kössz, jól vagyok. Persze tök jó lenne egy 3080-as, picit szebb grafikát tudnék a FS2020 alá tolni VR-ben, de 800.000Ft-ot az a kis különbség nem ér meg, és szerintem 300-at se.
  • hunbalee #1
    "nagyjából az év végére, vagyis az ünnepi szezonra érhetjük el a hivatalosan ajánlott árakat"

    hetjük az bőven hetnénk lesz.. Itt fogadok bármibe hogy közelébe se lesznek láz előtti áraknak de még véletlenül se. 235k-ért ha lesz 3070 azonnal venném. De ezt kizárt, pedig ennyi volt anno ..
    Utoljára szerkesztette: hunbalee, 2021.06.23. 19:09:15