Ötvös Tibor

Godzilla Kong ellen - a film, amiért érdemes moziba menni

Elképesztő látványos, ahogy Godzilla és King Kong összecsapnak - csak az emberi tényezőket tudnánk feledni.

Hogy tetszett a Godzilla Kong ellen?
  • Tetszett, pont ez kellett a pandémia után
  • Tetszett, de azért a következőre ez kevés lesz
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam, majd HBO-n megnézem
2014-ben tért vissza Godzilla a mozikba és két filmjében felemás sikerrel csapott össze, többek között Ghidorával is. Sajnos a filmek elképesztő buták lettek (a Szörnyek királyában már szinte az emberiség barátja volt az atom...), az emberi szálak teljesen érdektelenek voltak, viszont az összecsapások látványosra sikeredtek (legalábbis ami látszott belőlük). 2017-ben pedig Kong király is tiszteletét tette a Koponya-szigeten található otthonával egyetemben. Sajnos ez a film is a gyenge emberi szál miatt kapta a legtöbb kritikát.

Most pedig, 2021-ben végre összeeresztik a két "titánt" a Godzilla Kong ellenben, mely már kirobbanó sikert aratott a világ több mozijában. Ezzel pedig nagyon nagy meglepetést okozott azon kritikusok és szkeptikusok számára, akik a Tenet gyenge teljesítményével már temették is a mozikat. Ráadásul ez a siker teljesen megérdemelt, hiszen ha van film, ami a széles vásznon tud igazán kiteljesedni, hát a Godzilla Kong ellen az.

A történet (hatalmas és kissé mosolygó sóhaj...) szerint Kong már nem a Koponya-szigeten tengeti felnőtt napjait, hanem egy szimulált környezetben, ahol folyamatosan megfigyelik. Az egyetlen, aki irányítani tudja, egy néma kislány. A király ennek ellenére nehezen viseli a bezártságot, de "szerencsére" nem sokat kell gondolkodni a körülményein. Godzilla ugyanis tomboló turnéra indul és az emberiség egyetlen reményének Kong tűnik. Ezen felül itt van még az Apex, akik valamiért a Belső Földbe, a Titánok korábbi lakhelyére akarnak eljutni, mert csak ott van olyasmi, amivel Godzilla legyőzhető...


Sajnos a sztorira felesleges egyetlen további szót is vesztegetni, mivel az mindenképpen a mozi leggyengébb része. Kong és Godzilla motivációi a végre érthetővé válnak, bár sok kérdés akkor is marad a fejünkben. Az emberi vonal itt az, ami ismét nagyon gyenge, de olyan szinten, hogy még a film nézése közben is simán elfelejtjük egy-egy fontos karakter nevét. Valamilyen oknál fogva Millie Bobby Brown karakteréről gondolták a franchise építői, hogy vissza kell őt hozni (nagyon nagy hiba volt), és adtak még neki két, elképesztően idegesítő társat is. A többiekről pedig nem érdemes beszélni.

A Godzilla Kong ellen ugyanis nem az ici-pici emberek csipp-csupp próbálkozásairól szól, hanem két gigászi harcos összecsapásairól. Igen, szerencsére a harcok miatt minden negatívum ellenére megéri megnézni a filmet. Ráadásul mindezt a nagy vásznon látni... ez az, ami miatt a mozi feltehetően mindig is velünk lesz. Ezt az élményt otthon, bármekkora is a tévé, nem lehet visszaadni.

A Godzilla Kong ellen jókor volt jó helyen. A pandémiába beleunt és megfáradt közönség nem egy gondolkodós akciófilmet (Tenet) akart látni, hanem egy agyatlan látványfilmet, ami miatt megéri megvenni a jegyet. És a Warner Bros. filmje hozza is ezt a szintet. Kérdés persze, hogy egy esetleges folytatás vagy a két harcos újabb külön kalandjaira ez mennyire lesz elég. Az emberi vonal ugyanis nagyon gyenge és legalább egy elfogadható sztorit kellene összepakolni a harcok közé, mert így ez hamarosan nagyon kevés lesz. Most viszont ez bőven elég volt. 7/10

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #15
    Az üreges föld is csúfolta a fizikát, szóval mindegy. :) De az jó nagy hülyeség. Bár legalább nem valami újkeletű, divatos konteót vettek alapul.
  • Zombee #14
    Mivel ez egy mesefilm, ahol ekkora behemótok mozognak, az önmagában is irreális, mit számít az, ha fürgék. :)
  • Lapajka #13
    A színésznő és a gyerekszínész fogalmai közti apró eltérést kicsit emésztgesd és akkor tán felfogod ezt a hatalmas kontrasztot barátom... XD
  • cateran #12
    Dontsd mar el, hogy "kezdő színésznő" vagy "aztán már 5 éves korától hordták castingra és foglalkoztak vele, járatták gyermek színi tanodába .......már előtte gyerekszínészként több mindenben is volt; az Imdb-n meg lehet nézni. Mondhatni, már kvázi tapasztalt profiként vágott a projektbe"
  • Lapajka #11
    Egy 18 éves túlsztárolt kezdő színésznőt támadsz, aki maga is már túl van egy idegösszeomláson a sok netes mocskolódás miatt... érted? Még a diplomája sincs meg talán az értettségije sem. Ha van értelmed meg empátiád, akkor nem esel neki azokkal a követelményekkel és elvárásokkal mint egy kiforrt profi színművésznek. Kategóriájuk szerint kell ítélni a dolgokat, tudod? Nyilván a Stranger Things-ben játszott karaktere alapozta meg a karrirerjét és világsikerét... ami üstökösszerű volt (nyilván itt a rendezésnek nagy része volt a karakter felépítésében, Millie csak ügyesen végrehajtotta amit vártak tőle és tett bele kis egyéniséget ösztönösen (és itt máris kibuggyant - na nem a cicije, mert az akkor még nem volt - a rendkívüli egyénisége és tehetsége, amitől hátborzongatóan jó lett, már látható volt, hogy ez a lány különleges és akár még idővel az is kiderülhet, hogy zseni) ezt a sikert és gyors berobbanást a sztárvilágba még gyermekként eleve nem könnyű feldolgozni. (szerencséjére gazdag brit család lánya, tehát nem esett hasra a luxustól, mert eleve abban élt)
    Láttunk már jó pár tini vagy akár gyermek világsztárt, aki aztán elkallódott, mert nem tudta összerakni magát felnőtt művészként, vagy nem is akarta...
    Millie céltudatosan és elszántan halad, lerázza a mocskot amit az irigy rosszindulatú kommentelő trollok rádobálnak. (való igaz, én is irigylem hogy már vagy 20 millió dolláros saját vagyona van, én meg egy szakadt wagonerrel járok...)
    Már üzletasszony, már jótékonykodik... pedig hol van még attól, hogy azt mondjuk, ez igen... ő már egy komoly profi színész, vagy akár azt, hogy ez a lány zseni... mondhatni hol van még az Oscar... nos én hiszem, hogy eljön számára az is...

    A Stranger Things harmadik évada már egy erőlködő kényszer évad volt. Az írók amit közölni akartak, ez két évaddal kész volt, nem volt több mondanivaló, viszont volt nagy hájp, nagy siker, nagy sztárolás... nem lehetett abbahagyni, mindenki reszketve várta a következő évadot. Megcsinálták és lám Millie el is halványult sajnos. Az új képletből már nem tudott sok jót kihozni. Az az erő, ami a karakterében volt kihúnyt és szinte már mellékszereplő volt. Nem véletlen dobták be a nagyon tehetséges és szép Hawk lányt, hogy elkerüljék a bukást, mert nyilvánvaló volt, hogy Millie már el lett sütve (arról ami ill aki az első két évadban ő volt, már nem lehetett tőbb bőrt lehúzni, főleg hogy közben felnőtt, a riadt kislány nagylány lett), tudták ő itt már nem fog sem mint személyiség, sem mint karakter nagyot durrantani... nem volt rá mentő ötlet sem... (hány sorozat jár így és nem csak TV (bár ma már sztrím ugyebár), hanem szinte minden második mozi sorozat is... De Hawk jött látott, győzött és megmentette a produkciót, olyannyira, hogy lám forgatják a negyedik évadot is és Millie is lesz benne... tehát valamit kitaláltak nyilván... akár még jó is lehet, én nagyon várom... (ez sem Millie-n múlik, hiszen hiába jó, ha nem neki való szerepet kap, nem lesz benne jó és ez minden színészre igaz, még Robert de Nero-ra is...)

    Az Enola Holmes-t ha megnézed, akkor belekóstolhatsz már a tehetségébe, de mint írtam, egy tinilányról beszélünk, aki nagyon szép és csinos (nyilván ez is szubjektív, nagyon idegesítő neve van valóban, a legtöbb savat emiatt kapta amúgy, pont azért, amiről nem tehet, azaz hogy a szülei idióták).
    A Godzilla filmekben főbb mellékszerepben van. Nem tudott többet hozzáadni, amit... ebben ennyi volt... senki más, még Glenn Close vagy mittudomén Susan Sarandon sem tudta volna megcsinálni jobban, mert ez egy ilyen műfaj... (és láthatod, két szebb napokat látott sztár színésznő sem bírt el ezzel, másik szerepekben a filmekben; ugyebár Vera Farminga és Rebecca Hall), tehát a Godzilla filmeket nem lehet semmilyen aspektusban a szemére vetni, mert mint kezdő színésznő (aki máris ugyebár AA sztár, ami azért már önmagában nem piskóta), megkap egy ilyen blockbuster-t és hozzá a legalább 5 milliós gázsit, az szenzációs... Csak ez, az ő korában és tapasztatával ill múltjával ez kb felér egy Oscar díjjal már eleve... mitöbb én azt mondom, hogy így ahogy van, mindkét filmet Millie viszi el a hátán... (mellesleg már a Stranger Things-el Golden Globe-ra jelölték és néhány kisebb díjat el is vitt 14 évesen)

    Ezeken kívül EGYETLEN FILMJE VAN, ami önálló nagyfilm és teljes értékű főszereplő benne, ez az Enola Holmes ugyebár... Aminek a producere is nem mellesleg... Lehet hogy ambíciózus? Gondolod ha gagyi sztárocska lenne, Helena Bonham Carter elvállalja mellette az anyja szerepét?
    Nyilván a szülei a hülye névadással is tán már arra törekedtek hogy kitűnjön, aztán már 5 éves korától hordták castingra és foglalkoztak vele, járatták gyermek színi tanodába stb...
    A Stranger Things nem az első munkája, már előtte gyerekszínészként több mindenben is volt; az Imdb-n meg lehet nézni. Mondhatni, már kvázi tapasztalt profiként vágott a projektbe. Tehát az egész felfuttatását a szüleinek köszönheti, önerőből ki tudja mire viszi de hát mint már írtam, még épphogy felnőtt, előtte az élet... egy színészt inkább nem akkor kéne értékelni, amikor már a visszavonulást tervezgeti? Ő meg még nem is igazi színész! Két projekten is dolgozik, közben tanul és még modellkedik is amúgy...

    Szerintem várjunk még pár filmjét, és aztán törjünk felette pálcát. Itt egyelőre szubjektív csak a külseje megítélése lehet (szerintem gyönyörűséges)... a Holmes film is amúgy egy sorozat első része, még abban is kibontakozhat jobban (bár nekem már ez is maga a csoda, de hát én rajongó vagyok), hogy már a te kényes magas úri ingerküszöböd is megpendítse... ;)
  • hunbalee #9
    Menjetek kritikusnak ,mert azok csinálják ,hogy nem is a filmet nézik ,hanem direkt a hibákat kereseik mibe lehet belekötni..

    Én nagyon örülök, hogy nekem (ezek után amiket olvasok igenis skillnek kell neveznek) van egy olyan skillem hogy ha nézek egy filmet akkor azt teszem. Nézem! Kikapcsolok. Pont leszarom mi miért van élvezem amit látok és nem elemzem ,hogy jaj most miért a városban harcoltak, mert miért egyszer hajóval vitték kongot aztán meg helikopterekkel..
  • VolJin #8
    Tök irreális, ha ekkora behemótok fürgén mozognak, tehát a látvány szar.
    Az előző filmben az űrtücsüksáska vagy mi a szar elég komótosan mozgott.
    Ettől volt életszerű...
    Utoljára szerkesztette: VolJin, 2021.05.01. 23:49:35
  • repvez #7
    Pontosan ez a bajom nekem is a mostani filmekkel.
    Mert oké, hogy van CGI és már elég jo, hogy szinte észrevehetetlen legyen a valósággal, de pont itt jön az érthetetlen rész, hogy mivel meg tudják csinálni a tárgyakat és élölényeket virtuálisan ezért egy egyszerü copy/Paste-val teleb@sszaák a teljes vásznat velük, hogy még hatásosabbnak nézzen ki.
    Közben ,meg pont ezzel teszik gagyivá és hihetetlenné az egészet.

    És attól, hogy valami olyat akarnak bemutatni ami nem létezik, de a földön játszódik akkor igen is legenek meg az alap fizikai dolgok amik jellemzöek a földre. ha nem akarnak vele foglalkozni akkor kreáljanak egy másik bolygót hozzá, de akkor viszont az emberi szereplöket igazitsák ahhoz a dolgokhoz.

    Az első ilyen a függetlenség napja volt, de ott még elment mert még ujdonság volt, de más egyre rosszabb az arány ahogy fejlödik a dolog.

    Ahogy mondani szoktam a kevesebb néha több. ha visszavennék a tárgyak számát akkor jobban ki lehetne dolgozni a csatákat és nem kellene kapkodni hozzá a vágásokat , hogy azt se tudja már az ember, hogy ki kivel van.

    Sajnos mostanában a storit és a forgatókönyvet sztem óvodásokkal íratják és max 1 percet kapnak rá, hogy leírjak, mert a minimális logika és összefüggések hiányoznak belöluk. szokszor egymásnak ellentmondo dolgok.
  • Lapajka #6
    1. Milyen pandémia után? Fogalmunk sincs mikor lesz vége... meglehet az emberiséggel együtt lesz... (és ez egyáltalán nem vicc, tessék megnézni mi van Indiában!); a világjárvány javában tombolt amikor bemutatták és most is így van sajnos... 8-s

    2. Nyilván a technológiai fejlődés miatt a cgi egyre jobb, kizárólag emiatt "jobb" mint a korábbiak, aztán kb ennyi... sablonok, klisék, önismétlések, elképesztő következetlenségek (igaz hogy maga sztori is eleve tök logikátlan és bizony nem sci-fi, hanem nettó MESE alapjaiban).

    A végső harc bármily látványos vagy inkább próbál az lenni nevetséges és még irreálisabb.... miért is ne lenne egy felhőkarcolós gigapoliszban természetesen ugyebár... miért nem lehet tiszta terepen..? Bent kell legyen Hongkong vagy mittudomén Tokyo belvárosában, hogy minél nagyobb pusztítást végezzenek a cgi épületekben a cgi szörnyek... baromi unalmas és fárasztó, nyögős izzadt... akárhogy csicsázzák... első szörnyfilmes 9 évesnek biztos nagy élmény... aztán ennyi, aki látott már két filmet e kategóriában már csak fogja a fejét...

    Aki szereti a cgi-t nézegetni, tehát hogy a film kb félig számítógép animációs (azaz rajz) produkció, annak persze jópofa, én is megcsodáltam több megoldást, milyen szépen egyenletesen van kivitelezve, nem látszik már a képen mi mesterséges, mi valódi... teljesen jól szinkronban van a valós képfelvétel (már ha van még benne egyáltalán) és a cgi, minden tekintetben... ez élvezetes, de semmi köze sem a sztorihoz, sem a szereplőkhöz, hanem a cgi team egyrészt szakmai tudása, ügyessége, másrészt a releváns technológia fejlettsége és a team hozzáférése ahhoz... Ennyi erővel nézhetnénk, űrben bolygók közt repkedő szivárvány színes bálnákat... (lehet még nagyobb élmény is lenne)

    3. miután a technológiai trivialitást kihúztuk a listáról (mert azzal már nem lehet ékeskedni ma, ha van pénz), jön ugyebár a sztori, az ötletek, kreativitás, egyediség stb... mindre szépen sorban egyes- max kettő alá az osztályzat, sem sztori sem egyediség (hanem sablonok), sem ötletesség) nincs... mechazillás filmek is voltak már az sem új dolog... A sci-fi-től elvárnánk hogy legyen némi tudományos alap, hogy a dolgok a fizikától nagyon ne legyen elrugaszkodva, nos itt ezekre fittyet hánytak a készítők és bizony nem érte meg...

    Az egyik legnagyobb hülyeség, hogy ha megnézzük az elmúlt 20 év Godzilla és Kingkong filmjeit láthatjuk, hogy először még a Godzilla kb 3-szor akkora legalább mindig mint a Kingkong... aki felmászik egy felhőkarcoló tetejére ugyebár, mint egy nagy fára.., míg az atomgyík meg kb felborítja a felhőkarcolókat... Igencsak jelentős testméret különbség van, azaz volt; így "ismertük meg" ezeket a nagy dögöket... aztán most hogy-hogynem a Godzilla kicsit összement Kong nagyon megnőtt és épp akkorák lettek, hogy pont egyformák, így nagyjából egyenlő eséllyel küzdhetnek... hát gratulálok... (persze az első közelharcnál Godzilla tök úriember és nem használja a magfúzió lehelet szkilljét) XD
    A fizika amúgy sem érdekes itt (hát végülis mesében nem is kell), pl hogy ha így (spoiler) feláll vagy inkább ugrik egy Godzilla és egy Kong (akiket fejenként kb több száz tonnára saccolok, együtt akár 1000 tonna terhelést is jelentenek) egy repülőhordozó hajóra (legyen az a kár a Bush, ami a legnagyobb jelenleg ha jól tudom, kb 340 m hosszú és 100 000 tonna vízkiszorítású, tehát nem a tömege, hanem ezek ponthogy a belül levő üregesség miatt állnak meg a vízen, ez a hajók lényege, nagy test és kis tömeg..)... Az egész hajó teherbírása kb 10 000 tonna, tehát váratlanul egy ponton sokkszerűen a teherbírása 10%-át kb derült égből pofonként megkapja. A valós fizikája ennek vajon az-e, amit láthattunk, hogy kedélyesen elpofozkodnak, majd Kong a titángyíkot belöki a vízbe, a hajó közben szilajul áll, rajta egy a vadászrepülőgép flottájával (kb 80-100 gép), mely szórványosan azért ritkul nyilván pl egyet lever véletlen Kong, másikat a Godzillához vágja, van amelyik felszáll, de nagy részük a fedélzeten van ha jól láttam a nagy füstben...
    Nos a valóságban ekkor az történne, hogy ahová ugrottak ott azonnal BESZAKAD A FEDÉLZET, és megroppan a hajótest!
    Aztán hogy a vékony de széles pereme a fedélzetnek (ami harci reptér ugyebár) relatíve gyenge, kiszélesített, nem alátámasztott, több 10 méteres sávon... 5-10 tonnás vadászgépet elbír néhányat de nem többszáz tonnás gigászt... ehhez képest Kong ott is kotorászik kicsit, letámaszkodva, testsúlyból és nem törik le a perem sem... a fedélzet sem szakad szét, amikor ráállnak sőt be sem reped. De a hajó meg sem rezzen, holott nyilvánhogy tegyük fel nem törik, nem reped, oké legyen, higgyük ezt; de hogy nem is süllyed ill billen egy kicsit sem meg a hajótest, az röhej...

    De hát mivel nem léteznek ilyen szörnyek, ezért miért várjunk el reális fizikai reakciót a hordozó hajótól... (de látványos jelenet vitathatatlanul, ez a film csúcspontja és kárpótol azért az értelmetlen hülyeségért, ahogy a Godzilla egyszer csak előzmény nélkül megjelenik és támad)...
    Értem hogy a Bush (most én azt veszem alapul) 10 000 tonnát bír, de könyörgöm szétosztva! Egy repülő kerék felületi nyomóereje, pár 100 kg de egy vadászgép eleve nem lehet nehéz, pont ez a lényege, ezért is bír felrepülni és ezért is irdatlan gyors... egy Godzilla ill Kong láb, pl ha lép egyet, akkor a teljes testsúlyát több száz tonnát egy max 40-50 nm-es felületen fókuszáltan adja le... Pontosan még saccolni sem tudnám, de valószínűleg a valóságban ilyen extrém sokkot kap a fedélzet, elég egy darab Kong mondjuk, nemhogy beszakad, és megroppan a hajótest, hanem azonnal gyorsan süllyedni is kezd a hajó és percek alatt elmerül... (és akkor a szörny csak rálépett)

    4. a szereplők, színészi munka NULLA. Itt egyedül Millie Bobby Brown aki említésre méltó, ő szépségével és tehetségével menti a filmet és valójában, legyen bármily szemtelenül fiatal sztár, ő az egyetlen AA sztár aki vállalta ezt a látványos zagyvaságot... de mivel neki fontos egy ekkora blockbuster, hiszen a karrierje még felfelé ível, neki nyilván vállalni kellett (nem beszélve a nem gyenge gázsiról)... el is vitte a hátán a filmet... Még az előző rész sztárja Vera Farminga sincs szegény sajnos AA szinten... ahogy Rebecca Hall sem...

    Nem lenne persze szükségszerű hogy igénytelen ócska film legyen, hiszen az előző két Kong mindkettő jó volt, színészileg is látvány is stb, minden szuper volt (nem túl épületes irodalmi alkotások, de film technikailag teljesen rendben voltak, színészileg meg pláne hiszen Jack Black ugyebár aztán Brie Larson garanciák erre (és még említhetnék jó pár tehetséget mindkét filmből)... egyébként Millie BB is ha több szerepet kap ugyanezt a szintet hozza vagy még jobbat, tessék csak megnézni az Enola Holmes-t aki nem látta esetleg)
    A Godzilla filmek ellenben, leszámítva az első cgi orgiát, a Matthew Broderick félét, mind szintén gyengék voltak, nem a látványtechnikában azok sem, hanem a többi dologban ugyanígy... siralmasak voltak, aztán voltak még ugyebár mechazilla filmek is már (tehát az sem új ötlet, sőt ez a giga mecha lépegető izé már 40 éve megjelent a sci-fi világában jól kivitelezve James Camerun-nál (Alien 2)... de amúgy ott az első rész még nézhető volt, mondjam azt egész jó film (nem emlékszem a címére) ...
    Utoljára szerkesztette: Lapajka, 2021.05.01. 20:04:13
  • hunbalee #4
    Hát nem találtad el...