JohnnyCage

EMP gránát, a tiszta megoldás

[Beyond2000] A britek sikeresen megvalósították azt a lövedéket, amely az emberi életre nem, de a harcászati eszközökre és stratégiai létesítményekre annál veszélyesebb.

Az EMP (ElectroMagnetic Pulse - Elektromágneses Impulzus) elven működő fegyverek működésének elvét még évtizedekkel ezelőtt megálmodták a fizikusok. Bár a technológiával több sci-fi filmben, játékban és könyvben is találkozhattunk, sokan úgy gondolták ilyen fegyver soha nem lesz.

Az EMP fegyverek forradalmi újítása abban rejlik, hogy az élőlényekre nem veszélyesek, a hadi eszközökkel szemben viszont kíméletlenek. Az EMP lövedékek nem robbanás által fejtik ki pusztítóerejüket, hanem egy nagyon rövid ideig, mindössze a másodperc töredékéig tartó elektromágneses impulzust bocsájtanak ki, amely a hatótávolságon belül minden elektronikai eszközt tönkretesz.

Mivel napjaink fejlett hadieszközei mind elektronikus vezérlésűek, a fegyver működésképtelenné teszi azokat, valamint a kommunikációs berendezéseket is. Az EMP lövedék tehát anélkül változtatja a harcászati eszközöket egy rakás vasdarabbá, hogy személyi sérülés történne.

A brit Matra BAe Dynamics Novel Technologies részlege a hírek szerint sikeresen kifejlesztette az EMP elvén működő gránátot. A 155mm-es lövedék, amely hagyományos morzsárágyúkban használható igéretes fegyvernek tűnik. A lövedéket a mérnökök azért tüzérségi ágyúkba tervezték, mert ezzel a módszerrel akár 30km távolságba is pontosan eljuttatható az EMP fegyver, tehát ott lép működésbe, ahol kell.

A lövedék megtervezése minden bizonnyal nem volt egyszerű feladat. A tarack csövében az EMP lövedéknek 13500g gyorsulást kell elviselnie ( viszonyításképp a Föld gravitációs gyorsulása 1g ), miközben a lövedék másodpercenként 300-at pörög szimmetriatengelye körül. Hagyományos lövedékeknél ez nem gond, de az EMP bonyolult elektronikai eszközöket tartalmaz, amelyek nem sérülhetnek meg.

Bármilyen nehéz feladat is ilyen lövedéket készíteni, úgy tűnik, a briteknek sikerült megbírkózniuk vele. Az EMP lövedékek egyelőre 155mm-es nehéztüzérségi morzsárágyúk muníciójaként lesznek előállítva, mivel ez a NATO "szabvány". A szakértők szerint egy ilyen fegyverrel anélkül meg lehet hiúsítani egy ellenséges támadást, hogy akár egy embernek is baja esne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anteris #26
    szerintem kacsa ez.
  • Bith #14
    Hehh, a Mátrix-ban is ilyennel védekeztek a Sentinel-ek ellen :).
  • ixyon #12
    én sem akarok igazűn vitatkozni, de szerintem senki sem mondta, hogy zzel akarják megverni az ellenséget, cska a tankokat, nameg aki tarackkal nyomul 1 gyalogos ellen, az inkább ássa L magát...

    és probáltál már te leárnyékolni elektromágnesesen 1 olyan cuccot, ami lazán hangsebesség felett ballisztikua pályán mozgó testet, amit nem tudsz bemérni, de pont a harckocsik körül fog landolni? nem rossz ötlet!