Berta Sándor

Brit termék­értékeléseket törölt az Amazon

A társaság 20 000 hamis kommentet távolított el a rendszeréből. A legtöbb ajánlást tevők ebből élnek.

Az Amazon tavaly 13 millió valótlan véleményt törölt a platformjáról, majd módosította a termékértékelési rendszerét és úgy döntött, hogy inkább növeli a valódi ajánlások számát azáltal, hogy könnyebbé teszi a felhasználók számára az értékelések adását. A kereskedelmi óriáscég most Nagy-Britanniában 20 000 olyan hamis termékajánlást távolított el, amelyeket a tíz legnagyobb brit termékértékelő közül hét helyezett el az oldalon.

Az intézkedésre azután került sor, hogy a Financial Times gyanús magatartásokról számolt be. Az újság azt írta, hogy bizonyítékok vannak arra, hogy a termékértékelések elhelyezéséért felelős személyek több ezer öt csillagot kapott ajánlás megjelentetéséből személyesen is profitáltak. A gyanúsítottak között van az első számú értékeléselhelyező is, aki önmaga augusztusban 15 000 font értékben minősített 5 csillaggal különböző termékeket, például okostelefonokat, elektromos rollereket és fitneszeszközöket. Az illető átlagban négy óránként helyezett el egy-egy ajánlást a portálon.

Az érintett árucikkek többsége kevéssé ismert kínai márkákhoz kötődött, amelyeket fórumokban és csoportokban kínáltak a felhasználóknak olyan módon, hogy egy pozitív minősítésért cserébe kaphattak egy ingyen terméket. Az első számú értékelő az eBayen rendkívül sok árucikket értékesített "bontatlan" vagy "fel nem használt" jelzéssel és a tevékenységével június óta közel 20 000 fontot keresett.

Az Amazon úgy reagált a hírre, hogy nagyon komolyan veszi az ilyen jellegű csalásokat és mesterséges intelligenciát alkalmaz a csalók és a hamisítók kiszűrésére. A vállalat jelezte, hogy kivizsgálja a Financial Times értesüléseit. A társaság szóvivője hangsúlyozta, hogy szeretnék, ha az ügyfelek bizalommal vásárolhatnának az oldalon és tudnák, hogy az olvasott termékértékelések őszinték és fontosak. Azokat a személyeket, akik megsértik a szabályokat, kizárják a rendszerből és pert indítanak ellenük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #3
    Az is regen meg van mar hackelve. “ Bizonyitottam megvette” kategoria nem letezik, mert nem tudnak fuggetlen vizsgalatot inditani minden vasarlas utan. Az pedig hogy valaki megnyomta a vasarlas gombot, aztan a posta kezbesitett valakinek valamit, kozismerten nem megbizhato.
  • Myers #2
    Nem ismerem az Amazont. De ennek nem úgy kéne működnie, hogy bizonyítottan megveszem az árucikket, majd értékelek? Itt meg értékelem, majd kapok ajándékba egyet? :)

    Az árukereső.hu -n ugyan nem lehet vásárolni, de ott kiírják, hogy hol vásárolta az illető, és odaírják, hogy "vásárlói vélemény". Bár van elég sok nem "vásárlói vélemény" is, ezek szerint itt is be lehet kamura írni bármit.
  • Gabbbbbbbbbbbb #1
    5 ev alatt csupan egyetlen fizetett ertekelo is osszehoz 20k kommentet.