Berta Sándor

Új módon küzd a hamis termék­értékelések ellen az Amazon

Az óriáscég csupán egy apróságon változtatott, mégis komoly sikereket remél a lépéstől.

A Vox számolt be arról, hogy az Amazon módosította a termékértékelési rendszerét és ennek köszönhetően jelentős mértékben javulhat az ajánlások minősége. A társaság rájött arra, hogy igazából szélmalomharcot folytat a csalókkal és a hamis termékértékeléseket adó személyekkel szemben, ezért úgy döntött, hogy inkább növeli a valódi ajánlások számát azáltal, hogy könnyebbé teszi a felhasználók számára az értékelések adását.

A rendszer átépítésére a legnagyobb titokban került sor és most már elegendő egyetlen kattintás a csillagokra ahhoz, hogy értékelni lehessen egy adott terméket. Mindez azt jelenti, hogy a jövőben nem lesz szükség külön vélemény írására. A módosítás kizárólag a tanúsított vásárlók esetében működik, akik valóban meg is rendelik az adott termékeket.

Az első belső adatok azt mutatják, hogy a változtatás kiválóan működik és megnőtt a termékértékelések száma. A lépés pozitív mellékhatása, hogy az újabb eszközök sokkal gyorsabban gyűjtenek össze nagyobb számú csillagokat, mint korábban. A növekedéssel a hamis értékeléseket adók csak nagyon nehezen tudnak lépést tartani. A módosítás hosszú távú hatásait ugyanakkor természetesen még nem lehet felbecsülni.

A vállalat csak 2018-ban 400 millió dollárt fordított arra, hogy megóvja az ügyfeleit e visszaélésektől, a csalásoktól és más bűncselekményektől. A társaság szóvivője tavaly októberben közölte, hogy több mint olyan 13 millió kísérletet akadályoztak meg, amelyek célja a hamis termékértékelés leadása volt és több mint ötmillió elkövető ellen kezdeményeztek szankciókat, ők mindannyian megpróbálták a véleményeket manipulálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #6
  A gyarto hagy ertekeleseket. Ha sikerul betolni a rendszerbe 1000 db 5 csillagos ertekelest magarol, es/vagy 1000db 1 csillagosat a konkurenciarol, az sokat szamit.

  Sot, az nagyon sokat szamit. Ha rakeresel egy termekre, akkor valoszinu azt veszed meg ami az elso 3 talalat kozott van, vagy legalabbis az elso oldalon. Egy uj kereskedokent nagyon nehez odakerulni, akkor is ha jo a termek, es versenykepes az ar. A legegyszerubb modja ha hamis ertekelesekkel bevasarolja magat a talalatok elso oldalara.
 • SanMaster #5
  Miért hagyna valaki hamis értékelést? Csak akkor lehet értékelni, ha meg is vetted a terméket, azt se egyből, hanem csak miután kézhez kaptad. Én minden termékhez, amit az Amazon-ról rendeltem írtam értékelést. Az Amazonon vannak a legjobb értékelések, sokszor megnézem mielőtt megvennék valamit, plusz a "most useful" értékeléseken egy rakás "like" van, azokat érdemes elolvasni. A kamu kínai dzsunka cuccoknak nem is szokott értékelése lenni, vagy valami google translate szöveg, nulla szavazattal. Ez mikor volt probléma?! ?
 • wraithLord #4
  Hát meg a bolt vagy nem tudom ki átirkálja a vásárlók review-ját. Legalábbis én írtam oda 2-3x reviewt, és ugyan nem tudom, hogy mit írtam eredetileg, de olyat biztos nem, ami most ott van. Olyan szavakat nem szoktam használni, és arra azért emlékszem, hogy kicsit kritikusabb hangvételű volt, nem ilyen sablon "minden nagyon szép, nagyon jó, nagyon meg vagyok elégedve" szöveget írtam.

  Az Amazon meg átrakja más hasonló termékhez a reviewt, ha az adott termék megszűnik, amihez eredetileg írták. Még jó, hogy bele szoktam írni, hogy mit reviewolok, talán úgy feltűnik az arra járóknak, hogy nem arról van szó a review-ban, amihez odacseszte az Amazon.
 • _svd_ #3
  "Eddig nem így működött? Akkor mégis mit vártak? "

  Eddig is így működött.
  Csak az értékelést tették egyszerűbbé. Nem kell írásban értékelni a megvásárolt terméket.
  Elegendő a csillagok számát megadni. Erre sokkal többen hajlandóak.
 • Sequoyah #2
  Kinaban (Alibaba, stb...) mar regen megkerultek ezt a vedelmet. Leadjak a "kamu"-megrendelest, ki is kuldenek egy csomagot amiben nem a termek van, hanem "valami", es maris van egy tanusitott vasarlas, ami alapjan lehet irni egy szep nyalas ertekelest.

  Ez viszont csak a sajat termekunk felertekelesere alkalmas, szoval a konkurens termeket kritizalni nem lehet igy.
 • Sydra #1
  "A módosítás kizárólag a tanúsított vásárlók esetében működik, akik valóban meg is rendelik az adott termékeket."
  Eddig nem így működött? Akkor mégis mit vártak?