Gyurkity Péter

Itt vannak az Intel 11. generációs chipjei

A nagyobb sebesség, illetve a grafikus teljesítmény van az előtérben.

A cég ugyan már augusztus közepén ismertette idei újdonságait, a Tiger Lake hivatalos bemutatója csak most, szeptember elején történt meg, így erre még várnunk kellett. A rendezvényen végre lerántották a leplet a 11. generáció képviselőiről, kiemelve azok jóval nagyobb teljesítményét, valamint a friss integrált grafikus vezérlőket, azok jelenlétét.

A hivatalos bejelentés szerint ismét csak a meglévő 10 nanométeres gyártástechnológiát használják, ami azért nem meglepő, mert közismert, hogy az Intelnek alaposan meggyűlt a baja az alacsonyabb csíkszélességgel. Természetesen ettől függetlenül komoly előrelépésként értékelik az új chipeket, amelyek egyaránt kezelik a Thunderbolt 4.0 és a PCIe 4.0 szabványt. Külön kiemelik, hogy az új Iris Xe-vezérlők révén a játékoknál a közvetlen elődökhöz képest igencsak komoly sebességkülönbséget érhetünk el, itt pedig még azon különálló grafikus chipek 90 százalékát is sikerült megelőzniük, amelyek hagyományosan az U-szériás chipekkel együtt (a vékony és könnyű laptopok részeként) kerülnek a felhasználókhoz.


Az AMD-nek szánt oldalrúgás részeként illusztrálták, hogy a tartalomalkotási (kép- és videókreálási) műveleteknél a Ryzen 7 4800U típushoz mért különbség 2,7-szeres, a játékoknál pedig éppen kétszeres. Az Intel Evo - amely tulajdonképpen a Project Athena második generációja - a thin&light laptopoknál legalább 9 órás üzemidőt ír elő. A gyors feltöltés révén rövidül az ehhez szükséges idő, a sleep-üzemmódból pedig alig fél másodperc alatt ébred fel készülékünk – itt összesen 25 kritériumnak kell megfelelni az Evo-jelzés megszerzéséhez. Az órajeleket szinte egységes módon sikerült picit feljebb tornászni, viszont az erősebb mobilos változatokat még nem mutatták be, ezek a cég állítása szerint egészen 65 wattig skálázódnak majd.

Az Intel jelezte, hogy az év végéig további bejelentésekre számíthatunk, vélhetően ezekkel válik majd teljessé az új család.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MerlinW #20
    Tudod, nem csak játékból áll a világ...
  • nlght #19
    Lehet 32 és 64 mag is, de mi a fasznak, ha a szoftverfejlesztők még 4 magra sem szeretnek/tudnak optimalizálni.
  • VolJin #18
    A 3D processzorok (nem grafikai, hanem a sík helyett térbeli félvezetők) gyártása miként lenne megoldható?
  • UUUU #17
    Meg tobb mag, akar furtokbe rendezve nem mostani hagyomanyos modon, hanem 3D-be rendezve.
  • Zulu12 #16
    Végre egy kis verseny!!! Engem még az érdekelne hogy amikor elérik a fizikai limitet csíkszélességben na akkor mi lesz... Valami mást raknak a szilicium helyére? Grafén? Optikai áramkörök? Spintronika? Mi lesz akkor gyerekek?
  • VolJin #15
    A gyártástechnológiában vannak elmaradva. 10nm. miközben 5 nm-en gyártanak chipeket mások... Az AMD-nek nincs gyártósora, ők bérgyártatnak, így a bevétel jelentős hányada elkerül tőlük, ezért nem dőlt még be az Intel...
  • end3 #14
    Ideje lenne normális natív processzor-teljesítménnyel előrukkolni, - már a közép és alsó árkategóriában is, mert az már nem opció a vevőknek, hogy hétről hétre csökken a megvásárolt teljesítmény, valamilyen hardveres biztonsági probléma foltozása miatt. A mostanában komolyabban PC-használóként belépő tizenéves generáció már konkrétan szemétbe fogja dobni azokat a PC-ket, amelyek képtelenek "kis türelmet", és az állandó "intézünk valamit a háttérben bocsi.., várd ki" üzenetek nélkül rendelkezésre állni. (Ez a 2004-es W10 is frissítés is milyen tetű lett egy pár éves, akár akkori csúcs-hardveren.., már majdnem használhatatlan!)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2020.09.07. 08:39:39
  • mumoka 2012 #13
    lehet de rezeg a léc alatta rendesen.
  • wraithLord #12
    A Commodore leginkább az IBM-féle PC és az MS-DOS miatt bukott el. Szerintem amíg az Intelnek csak 1 ellenfele van (mármint gyakorlatilag, elvileg van több is), és van pénze, addig nem bukik.
  • mumoka 2012 #11
    hát anno a gvp a sók bőr & döntés nem volt de elbukót de akik gyártották az amiga sorozatot ök is elbuktak de a 2 év amit az Intel nek várni kell itt hatalmas idő.