Berta Sándor

Az Oracle is érdeklődik a TikTok iránt

Immár a harmadik tengerentúli IT-óriás jelezte, hogy megvásárolná a videoszolgáltató helyi üzletágát.

A TikTok augusztus elején került amerikai tiltólistára, majd később az amerikai szenátus megszavazta azt a kétpárti törvényjavaslatot, amely megtiltja a TikTok telepítését és használatát a kormányzati munkatársak és a kongresszus tagjainak telefonjain és számítógépein. Egy hete derült ki, hogy a Microsoft mellett a Twitter is felvette a kapcsolatot a TikTok anyavállalatának számító ByteDance társasággal az amerikai üzletág eladásával kapcsolatban.

Most a Financial Times és a Bloomberg arról számolt be, hogy az Oracle is a lehetséges felvásárlók közé került. Az érdeklődés abból a szempontból nem meglepő, hogy a TikTok a saját adatai alapján csak az Amerikai Egyesült Államokban 100 millió felhasználóval rendelkezik.

A Larry Ellison milliárdos által vezetett óriáscég megkeresett számos amerikai befektetői csoportot, többek között a General Atlantic és a Sequoia Capital kockázatitőke-társaságokat azért, hogy vizsgálják meg egy közös ajánlattétel lehetőségét a TikTok egyesült államokbeli, kanadai, ausztráliai és új-zélandi üzletágáért. Az érintett vállalatok már jelenleg is rendelkeznek kisebb vagy nagyobb tulajdonrészekkel a ByteDance kínai konszernben.

Ugyanakkor az Oracle biztosra ment, mert külön is kapcsolatba lépett a ByteDance képviselőivel azért, hogy egy esetleges felvásárlásról tárgyaljanak. Az Oracle azzal érvelt, hogy hiteles alternatíva lehet a Microsofthoz képest. A kínai csoporthoz közel álló egyik bennfentes azt nyilatkozta a Financial Times kérdésére válaszul, hogy elutasítanak minden olyan egyéb megkeresést, amelyek az amerikai, a kanadai, az ausztráliai és az új-zélandi üzletágon túlmutatnak.

Az Oracle mellett szólhat, hogy a Twitternek korlátozottak a pénzügyi lehetőségei és a Microsoft olyan államokban, például Indiában is felvásárolná a platform üzletágait, ahol azokat a ByteDance minden bizonnyal nem akarja értékesíteni. Az Oracle jó anyagi helyzetben van, jelenleg 166 milliárd dollárt ér és május végén körülbelül 43 milliárd dollárral rendelkezett készpénzben. Az egy más kérdés, hogy a TikTok beleillene-e és ha igen, hogyan az Oracle profiljába. Mindenesetre van még egy komoly tényező: Larry Ellison cégvezető Donald Trump amerikai elnök nagy támogatójának számít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!