Berta Sándor

84 centis kijelző kerül a Cadillac Lyriqbe

Ez a legnagyobb képernyő, amelyet elektromos autóba valaha beépítettek.

Bill Thompson, a General Motors felhasználói interfészekért felelős termékmenedzsere elmondta, hogy a Cadillac Lyriq modellek műszerfalába 33 hüvelyk (körülbelül 84 centiméter) hosszú és közel 5 hüvelyk (13 centiméter) széles kijelzőt szerelnek be, amely három különböző zónába felosztott hajlított üveg lesz. A kormánytól balra lévő zónában lesznek vezérelhetők az olyan funkciók, mint a világítás és a fejmagasságban lévő képernyő (HUD). Ezt követi a kormány mögött található digitális kombinált eszköz, majd az utastérhez kapcsolódó, valamint a navigációs és informatikai-szórakoztató funkciókat felvonultató rész. Az egyes zónák nem különülnek el élesen egymástól.


Ha a gépkocsi megáll, akkor a teljes kijelző használhatóvá fog válni, de azt a gyártó nem közölte, hogy milyen tartalmak lesznek elérhetők a képernyőre. Az szintén ismertté vált a navigációs funkcióval kapcsolatban, hogy a sofőrtől balra jelenik majd meg egy értesítés akkor, ha a jármű nem képes feltöltés nélkül elérni a megadott úti célját és szükség van legalább egy megállásra. Minden ilyen esetben a feltöltéssel kapcsolatos kitérők és információk bekerülnek az útvonaltervbe.


Thompson közölte, hogy a Cadillac Lyriq luxus kategóriába tartozó modell lesz, amely nagyon magas felhasználói élményt fog nyújtani. Az új modell a tervek szerint 2021-től lesz megvásárolható Kínában, majd 2022-től az Amerikai Egyesült Államokban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MerlinW #8
    A célközönség beszéli a világnyelveket és minden funkció működik hangvezérléssel, nem kell nyomogatni semmit vezetés közben.
  • TokraFan #7
    Mekkora kedvencem volt az a kocsi anno!
  • VolJin #6
    A 80-as években a Vector sortkocsiban is volt HUD...
  • TokraFan #5
    Így van, ráadásul azért is érthetetlen a HUD mellőzése, mert ezeréves technológia. Már 1995-ben volt olyan Pontiac GrandPrix-em (a kocsi 1990-es évjárat volt), amiben benne volt a HUD (bár csak sebességet és további 1-2 adatot írt ki, ezen a videón látszik).

    Vagyis 30éve! Ennek ellenére azóta sem terjedt el, helyette a sok szar érintős, figyelemelvonós marhaságot tolják.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.07.23. 15:03:39
  • VolJin #4
    Ha nagyon informatívak akarnak lenni a kijelzőt illetően és egyben innovatívak, akkor egy HUD lenne a megfelelő választás, mert az nem vonná el a vezető figyelmét.
  • VolJin #3
    A felhasználói élmény mint kifejezés csak engem idegesít?
  • TokraFan #2
    Egyetértek, én már az érintőképernyős GPS/ent rendszert is kitiltanám az autókból, mert kitapintható gombok híján, oda kell néznie a vezetőnek ha egy funkciót használni akar. Ez pedig kvázi megegyezik azzal a kockázattal, mint ha a telefon kijelzőre nézne rá valaki és azt tapizná vezetés közben.
  • repvez #1
    Nem nagyon látom értelmét ezeknek az entertaiment rendszereknek, hogy minek pakolnak még több monitort és még több olyan dolgot oda ami elvonja a figyelmet az utrol és a vezetésről.
    Oké legyen benne rádio és zenelejátszó funkcio és GPS, de azok is olyan helyen és ugy megoldva hogy a vezető az utra tudjon koncentrálni közbe és segitsék a vezetést.
    Sehol nem látom, hogy aHUD rendszert vagy a GPS-t fejlesztenék ugy a kocsiba, hogy bármilyen ismeretlen uton és terepen ne okozzon gondot odavezetni.
    Helyette mindenféle felugro ablakos értesitéses szorakoztato funkciokat tesznek bele, aminek nem lenne helye a vezetés közben.
    ÁS legtöbb esetben a középkonzolon hogy elvonja a figyelmet.
    Ha nem lehet vezetés közben kézben tartani a telefont, söt egyes országokban még kihangositoval sem lehet telefonálni, akkor ezek miért kell hogy megjelenjenek és elszaporodjanak egy autó rendszerében.? Egészen addig mig a teljes önvezetés minden téren nem lesz anynira megbizható, hogy nincs más dolgunk csak lekötni magunkat az ut alatt, de addig ezek feleslegesek.