Gyurkity Péter

Az álhírek ellen indít harcot az EU

A küzdelemben pedig az IT-óriások havi rendszerességű jelentéseire számítanak.

A napokban mi is beszámoltunk arról, hogy az új koronavírus terjedésével és a globális pandémia megjelenésével igazán a jól ismert IT-óriások jártak jól, hiszen az ő szolgáltatásaik iránti igények ugrottak meg, ahogy a távolságtartás és a higiéniás szabályok miatt egyre többen kényszerültek a folyamatos online jelenlét fenntartására. Az EU most ezen cégek segítségével indít harcot az álhírek ellen, többek között éppen a vírus kapcsán.

A Trump elnök által népszerűvé tett kifejezés (fake news) igen gyakran felbukkan a sajtóban, illetve a hivatalos szférában. Maga az Európai Unió, illetve annak illetékesei is ezen álhírek ellen küzdenének, a Reuters jelentése szerint pedig éppen a vírus kapcsán meghozott intézkedések, pontosabban az azokkal való szembenállás miatt. Az indoklás szerint Németországban jelentős mértékben megugrott azok száma, akik nem hajlandók elfogadni egy jövőbeni oltás kötelezővé tételét, ez pedig éppen az oltással kapcsolatos álhírek miatt alakult így, ami elfogadhatatlan. Éppen ezért az Amazon, a Facebook, a Twitter, valamint a Google segítségére számítanak, hogy az elkövetkező időszakban hatékonyabban akadályozzák meg az ilyen hírek terjedését.

Az anyagban megemlített cégeknek a jövőben havonta kellene részletes jelentést továbbítaniuk az EU felé, amelyben azt fejtenék ki, hogy az adott időszakban miként küzdöttek az álhírek online terjesztése ellen. Ezzel egy időben megfelelő módon illusztrálniuk kellene, hogy mennyiben segítették elő a valós (a kritikusok szerint inkább a hivatalos) álláspont közzétételét és terjesztését, hogy a lakosság megfelelő módon tájékoztatva legyen. Ez persze rögtön felveti a másik oldal aggodalmait, itt sokak szerint valóban az orwelli jövő létrehozása felé lépünk egy nagyot, hiszen nehéz lesz meghatározni, hogy pontosan mely vélemények maradnak elfogadhatók. Az Amazon és az EU viszonya eközben tovább bonyolódik, hiszen az európai bizottság éppen most indít eljárást a cég ellen, mivel szerintük ez utóbbi visszaélt kettős helyzetével, a saját portálján forgalmazott rivális termékeket kielemezték és lemásolták, hogy ezt követően saját változataikat értékesítsék, tovább növelve saját befolyásukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Neocortex #5
    Érthető kezdeményezés, de túl diktatórikus. Álhíreknek köszönhető pl. az 5G torony gyújtogatás, örömteli lenne ha a retardált tartalmak törlésre kerülnének, de a megfelelő tájékoztatás jobb mint a szólás szabadság megnyirbálása. Mint ahogy a youtube is alálinkelt infót minden koronás videónak, azt az ötletet kéne tovább vinni
  • kvp #4
    Az alhir mindig az amit az adott kormanyzat annak nyilvanit. Ez teljesen fuggetlen az igazsagtol. A problema akkor jon elo, amikor a kormanyzat az igazsagot nyilvanitja alhirnek, mert onnantol fogva csak sima cenzurarol van szo. Az EU pedig egyre tobbszor csuszik bele abba, hogy a hivatalos allaspont es az igazsag nem fedi at egymast, leginkabb azert mert ha oszintek lennenek es mindig azt mondanak amit csinalnak, akkor az emberek rajuk gyujtanak a parlamentet.

    Mivel az EU vezetoi (es senki altal nem megvalasztott funkcionariusai) eleg nagy mertekben kepes beleszaladni a hibas informaciok tovabbadasaba (olyat mondanak ami nem igaz es ezzel nincsennek tisztaban, ezert kiderul), ezzel az oket nem kedvelo feleknek eleg sok municiot adnak arra, hogy oket allitsak be hazugnak. Ha alkalmatlansag miatt nem kepes valaki igazat modani vagy legalabb konzisztensen hazudni, akkor nagyon konnyen mindenki oket tekinti hazugnak es mar azt sem hiszi el toluk senki ami esetleg tenyleg igaz lenne. Raadasul minel szigorubban lepnek fel az eltero velemenyekkel szemben, annal jobban megerositik az emberekben azt a hitet, hogy hazudnak nekik es ezt a hazugsagot probaljak leplezni a cenzuraval. Ez foleg akkor gond, amikor neha kiderul, hogy bizonyos esetekben tenyleg igy volt, mert az teljes mertekben hitelteleniti az osszes egyebkent igaz allitast is.
  • NEXUS6 #3
    Jézusom, akkor most mi lesz az egész bulvár médiával!? :O
    Amikor azt írták, hogy Fekete Pákó megint pörit evett vasárnap, pedig nem is, meg Attilát megint visszahozták az UFÓk, meg hogy Hitler még mindig él, és Elvis társaságában látták fagyit nyalogatva Keszthelyen a főutcán, hogy egy speciális vegán alapú étrend mindenkinek örök életet biztosít + 10 év, megállítja a hajhullást, aki követi 5-öse lesz a lottón, meg az IQ-t +100 ponttal megdobja (100 alatt meg +200-zal)! Most akkor ezek miatt is bezárhatnak egy oldalt!? :O

    XD
  • Sydra #2
    "éppen a vírus kapcsán meghozott intézkedések, pontosabban az azokkal való szembenállás miatt."
    Az utóbbi időben sok orvos meg biológus kritizálta a WHO és egyéb egészségügyi hivatalok munkásságát. A google meg a facebook meg sorban bannolja őket mindenhonnan. Az álhír a konkrét esetben a nem hivatalos narratívát jelenti. Ha elfolytjuk a társadalmi párbeszédet és nem lehet kritizálni ezentúl az állami hivatalok tevékenységét, abból nem fog sok jó kisülni.
  • zola2000 #1
    Elakarják hallgattatni azigasságot!!!44!