Berta Sándor

Ötezer robotot rendelt a BMW

A karantén miatti teljes leállás miatt valószínűleg jelentősen lerövidült a robotok árának megtérülési ideje. A gépeket a KUKA szállítja le a konszernnek.

A robotok gyártására specializálódott augsburgi vállalat bejelentette, hogy egy most megkötött szerződés keretében a BMW AG ötezer terméket rendelt tőle. A robotokat a tervek alapján új gyártósorokon és üzemekben fogják alkalmazni, s a következő esztendőkben egyaránt komoly szerephez fognak jutni a meglévő és a jövőbeli modellek készítése során. A BMW az új robotokra elsősorban a karosszériagyártásban számít majd.

A szerződés értelmében a KUKA emellett számos további innovatív terméket, például lineáris egységeket fog szállítani a BMW számára. A lineáris egységek jelentős mértékben megnövelik az ipari robotok munkaterületét és ugyanazokkal a modulokkal vezérelhetők, mint maguk a gépek is. Ezért nincs szükség kiegészítő megoldásokra és a berendezések zökkenőmentesen integrálhatók a munkafolyamatokba, ráadásul sokkal hatékonyabbá teszik azokat. A megkötött megállapodás részeként a KUKA energiaellátó csomagokat szintén szállít a BMW-nek.

Peter Mohnen, a KUKA AG vezérigazgatója kijelentette, hogy a megszerzett tudásukkal hosszú évek óta az autóipar tapasztalt partnerének számítanak. A BMW már több mint 40 éve épít az általuk kifejlesztett technológiákra, ezért is örülnek annak, hogy folytatódik ez a sikeres partnerség. A KUKA-nak számos autóipari ügyfele van, így a BMW mellett a Chrysler, a Daimler AG, a Ford, a General Motors, a Volkswagen és a Volvo.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #9
    Háát ..! Az emberiségnek az az érdeke, hogy jelentősen lecsökkenjen a világ népessége. A világgazdaságnak pedig eddig az volt az érdeke, hogy minél több baba szülessen, minél több fogyasztó és munkavállaló legyen. A robotizálásnak pozitív következménye lehet, hogy sok kormány esetleg leáll a gyermekvállalást segítő programokkal, vagy azt támogatják, hogy mindenkinek max. 1 legyen.
  • dyra #8
    Most lehet látni pont a vírus miatt mi vár ránk ha robotizált lesz szinte minden. Eszméletlen sok munkanélküli fullba beálló gazdaságok. Ez van ha sokan nem dolgoznak és nem fogyasztanak. Egyszerűen nem érdeke az emberiségnek a magas szintű robotizálás csak abban az esetben ha van valamiféle alapjövedelem különbem a robotok gyárthatják a semmit mert nem lesz fogyasztói társadalom ami felvegye a termékeiket. A politikának se érdeke látható Trump is beparázott a magas munkanélküliség miatt megy is a csekk az embereknek.
  • kvp #7
    Siman megoldhato lenne, hogy a munkaeropiacrol kieso emberek egy alapellatast kapjanak. Igy a dolgozok szama egyre jobban csokkenne es egyre tobb ember kerulne erre az alapellatasra. A megtermelt javak pedig ket kategoriaba esnenek: alapellatashoz keszultekre es kereskedelmi forgalomba kerulokre. Az utobbi maradna a hagyomanyos tokes piacgazdasag, egyre kevesebb, de egyre gazdagabb vasarloval. Hivjuk mondjuk ezt a felso 1%-nak. Mindenki masnak pedig tomeggyarthato lenne ami az alapellatashoz kell, a hagyomanyos ceges adokbol befolyo osszegbol. Tehat nem a robotokat adoztatnak meg csak a cegeket, ahogy eddig. Ez lehetove tenne, hogy a cegek meg tobb robot beszerzesevel noveljek tovabb a hasznukat, mikozben fizetik az eddig megszokott adoikat. Ez egyre kevesebb luxustermek gyartasat jelentene, mig az alapellatas nem igenyel annyi eroforrast mint a jelenlegi fogyasztoi tarsadalom. Ez hosszu tavon csokkentene a kornyezetterhelest is, mert a jelenlegi tobbseg helyett csak a felso 1% (nagytokesek + dolgozok) utazhatna vagy vasarolhatna barmit is. Az alapellatast, de hivhatjuk alapjovedelemnek vagy food stamp-nek is, csak ki kell osztani. Manapsag egyre tobb nyugati politikus es nagytokes tamogatja ennek a rendszernek a bevezeteset.

    Igaz, hogy ez az alapellatas kb. az afrikai menekulttaboros segely szintje, de ha nem dolgozik valaki es semmi mas eselye nem lenne arra, hogy ennivalohoz jusson, akkor valoszinuleg elfogadnak mindenutt. Persze ez csak a kapitalista vilagban lenne megvalosithato, mert pl. a kinai partvezetesnek mas elkepzelesei vannak.
  • Palinko #6
    Csak az a gond hogy ez a rendszer akkor működik ha van befizetés mások által ha az nincs akkor nem fenntartható a rendszer. Akkor oda térünk vissza hogy gépek, adóztassuk meg, az meg visszatartja a gépek adaptálását. Szóval valahogy ösztönözni kéne hogy a cégeknek is megérje, esetleg egy új gazdasági elittel akik kevesebbel is beérnék. Vagy ha a humán munkaerő ára felmenne de csak az mellett hogy a segéyezés és gépesítés már megy
  • gombabácsi #5
    az igazi áttörés az lenne ha újfajta robotok jönnének. mert amik ebben a cikkben vannak, olyanokat évtizedek óta nagy mennyiségben használunk.
  • NEXUS6 #4
    Csak nehogy a robotok egy nemhumán vírustámadás miatt végül a kukában kössenek ki! :D
    Bocs, hülye vicc volt.
  • kvp #3
    A nemeteknel mar most is az van, hogy ha van 5 munkanelkuli, akkor havi 4 x 8 orat kell dolgozniuk es a maradek bert kiegesziti az allam a minimalberre. Igy a cegek sok allasba nem egy embert vesznek fel 20 x 8 oraba, hanem 5 embert 4 x 8-ba. Kiadasban ugyanott vannak, mivel az oraber ugyanaz. Viszont igy 5 ember tud dolgozni es megkapni a minimalbert. Az allamnak ez pontosan 4 ember minimalberebe kerul, tehat ugyanannyiba mintha 1 dolgozna minimalberert es 4 ember minimalberes segelyen lenne. Amig van penz erre, addig ez jobban motival a rovid munkara, mert a magas segely miatt mar senki nem vallalta el a 20 x 8 oras minimalberes allasokat. Igy meg dolgoznak is meg nem is, az allam segelyez, de nem is. Gyakorlatilag ez hatalmas munkanelkuliseget jelent, de mindenki dolgozik egy kicsit. Ilyen rendszerben, mondjuk 2 x 8 orara csokkentve mar 10 ember vegezne el egy munkajat. Tehat amig az allamnak van hova raknia a munkanelkulieket, addig a cegek jobban jarnak ha az olcsobb robotokat hasznaljak. Ebbol akkor lesz gond, ha a magyarorszagi gyarakban is mar csak a robotok maradnak, meg oket ellenorzo par technikus.
  • gombabácsi #2
    nem szükségszerű hogy munkanélküliek legyenek... át kell állniuk más munkára.
    pl robot gyártás :D
  • csigafi #1
    Vajon hány ember válik ez által munkanélkülivé? Bár én bírom a robotokat.
    Utoljára szerkesztette: csigafi, 2020.04.17. 12:22:37