Gyurkity Péter

Jönnek a jövő évi csúcschipek

Mind a Qualcomm, mind pedig a Samsung fejlesztése érkezőben van.

Az okostelefonok területén egyértelműnek tűnik, hogy az 5G, valamint a hajlítható készülékek bemutatkozása és fokozatos elterjedése jelenti majd az új erőt a piacon az elkövetkező években. Befutóban vannak azonban az új csúcskategóriás chipek is, amelyek bár csak jövőre válnak főszereplővé, már most érdeklődőkre találtak.

Egy kínai jelentés szerint a Qualcomm által fejlesztett Snapdragon 865 chip egy ottani gyártó érdeklődését keltette fel, amely gyorsan, világszerte elsőként alkalmazná azt saját megoldásában. A hivatalos közlemények terén már meg is szerezték az elsőnek járó helyet (bár ez önmagában nem sokat ér, hiszen nincs rá garancia, hogy elsőként dobják majd piacra a készüléket, arról nem is beszélve, hogy a vásárlói visszhang milyen lesz), jóllehet az teljesen világos, hogy a Titanium M6 5G kiemelkedő teljesítményt nyújt majd a felhasználóknak. A telefon egy 6,01 hüvelykes AMOLED-kijelzőt kapott, 12 GB memóriával és kereken 1 TB-os belső tárolóval, ami szintén jelzi az erre irányuló törekvést. Külön érdekesség, hogy digitális asszisztens helyett élő személyek segítségére támaszkodhatunk majd, ami a 8848 néven futó cég első embere szerint sokkal jobb, mert a digitális platformok által nyújtott szolgáltatás szintje továbbra is kifogásolható.

Az új chip a Samsung 7 nm-es EUV-gyártástechnológiájával készül majd, mint ahogy a dél-koreai gyártó saját fejlesztésű Exynos 990 típusa is, amelyet szintén most jelentettek be - ez utóbbit az 5G Exynos Modem 5123 egészíti ki. A cég szerint itt 20 százalékkal ugrik majd meg a sebesség, legalábbis a közvetlen elődhöz képest, a három részre osztott chip pedig 2 egyedi Samsung-magra, 2 Cortex-A76 magra, valamint 4 Cortex-A55 egységre támaszkodik majd, ez utóbbiak a kevésbé számításigényes feladatokért felelnének. Az új Valhall-architektúrára épülő Mali-G77 grafikus vezérlő eközben szintén 20 százalékos javulást ígér, mind a grafikus teljesítmény, mind pedig az energiahatékonyság terén.

Az Exynos 990 a Galaxy S11 részeként debütál majd a piacon, ez tehát a jövő évi MWC környékén jelenik majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    "Az okostelefonok területén egyértelműnek tűnik, hogy az 5G, valamint a hajlítható készülékek bemutatkozása és fokozatos elterjedése jelenti majd az új erőt a piacon az elkövetkező években."

    5G a tech portálokon (esetleg politikusokon) kívül kb. senkit sem érdekel. A hajlítható telefonok életképessége pedig még mindig nem bizonyított, sok gyártó próbálkozik, de az anyagmérnöki problémákra egyáltalán nem biztos, hogy van megoldás a jelenlegi technológia szinten.
  • coyote55 #1
    A "processzor" szó lassan a szinonimája lesz a "dinnye" szónak...