Berta Sándor

Újabb tíz­milliárdokat fektetne be IT-cégekbe a SoftBank

A japánok egy új beruházási alapot hoznának létre, így már több százmilliárd dollárt invesztálnának az ágazati vállalkozásokba.

Masayoshi Son milliárdos, a SoftBank elnök-vezérigazgatója a digitális ágazat egyik legbefolyásosabb befektetője. 2017 októberében állt elő ambíciózus tervével, a 10 billió jenes (88 milliárd dolláros) Vision beruházási alap létrehozásával. A menedzser akkor azt nyilatkozta, hogy 2-3 évente akarnak létrehozni egy újabb alapot és a távlati cél az, hogy egy évtizeden belül ezen alapok segítségével 1000 társaságba fektessenek be.

Az üzletember most bejelentette, hogy 108 milliárd dollárt gyűjt össze egy új beruházási alap számára, a pénzt később technológiai vállalatokba fektetnék be. Az összegből Son 38 milliárd dollárt a saját vagyonából biztosít, míg a fennmaradó pénzt az Apple, a Microsoft, a Foxconn, a kazahsztáni államalap és számos japán pénzügyi cég segítségével akarja összegyűjteni. A beruházási célterületek közül a mesterséges intelligencia és az autonóm közlekedés továbbra is elsőbbséget élveznek.

A SoftBank eddig többek között a Slack kommunikációs szolgáltatásba, a Wework Cos., az Ola és a Grab nevű társaságokba, az Uber és a Didi Chuxing közösségi utazásmegosztó szolgáltatásokba, valamint a 377 globális unikornis (egymilliárd dollárnál többet érő startup) közül 24-be invesztált. Július elején vált ismertté, hogy 2,25 milliárd dollárt fektet be a General Motors robotautókat fejlesztő leányvállalatába.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!