daweed

Agyevő legyek

Amerika déli területei most egy olyan fegyvert vetnek be a félelmetes tűzhangyák ellen, ami leginkább egy scifi filmre jellemző: egy olyan rovart, aminek a lárvája leharapja az áldozatok fejét.

A Mezőgazdasági Hivatal (USDA) több százezer hangyaevő legyet akar most szabadon ereszteni Georgia és más déli államok fölött, valamint California egyes területein, hogy megfékezzék a tűzhangyák terjedését. A hivatal szerint a Braziliából exportált legyek senkinek és semminek nem ártnak csakis a hangyáknak.


Az USDA kutatócsoportjának vezetője, Richard Brenner szerint ez az önfenntartó biokontroll. Ha államonként elegendő legyet szabadon bocsátanak, akkor azok megfelelő időre lefedik a területet.

A legyek nem ölnek annyi hangyát, hogy azok kipusztuljanak, de okoznak akkora pánikot, hogy lecsökkentsék a populációt. Ez abból adódik, hogy a hangyák annyira félnek a legyektől, hogy mikor meglátják őket, nem mennek el táplálékot gyűjtögetni, ezzel esélyt adnak más hangyáknak is, hogy megvessék a lábukat a területen.

A tűzhangyák a lakosok és a kertészek életét keserítik meg, évente több milliárd dolláros kárt okoznak az elektromos berendezésekben és a farmokban. Képesek megvakítani esetleg meg is ölni a házi- és vadállatokat. A Dél Amerikából származó hangyáknak nincs természetes ellenségük az USA-ban, és a kémiai védekezés is csak időleges megoldás. A legyek viszont képesek kordában tartani őket Brazíliában és Argentínában, ahol a populáció ezért sokkal kisebb, mint az Államokban.

A legyek a bolyok felett lebegnek, majd egy alkalmas pillanatban rátámadnak egy-egy hangyára, és belerakják petéiket az áldozatba. Miután a pete kikelt, a lárva megbénítja, majd elpusztítja az anyaszervezetet azzal, hogy megeszi annak agyát és más fontos szerveit. A lárva bebábozódik, kikel majd az egész kezdődik elölről.

Néhány tudós szkeptikus ugyan hogy lesz elég őshonos hangyafaj, akik képesek lennének felvenni a versenyt a tűzhangyákkal, mert a legtöbbet már eddig is megmérgezték az emberek, vagy maguk a tűzhangyák pusztították el őket.

A legyeken kívül más módszereket is keresnek a tudósok, hogy elűzzék a hangyákat. Ezek között van egy mikroorganizmus és egy parazitahangya is. "Bármi jöhet, ami elbánik a hangyákkal és nem tesz kárt másban." - mondta Kym Bell Cottondale-ből, akinek 5 éves lánya már több iskolanapot is kénytelen volt kihagyni a hangyacsípések miatt. A rágók egy féldolláros heget hagytak a kislány bőrén.

A Mezőgazdasági Hivatal már 1993-ban elkezdett foglalkozni a legyekkel, és azóta azt vizsgálják, veszélyt jelenthetnek-e másra is. Jelenleg a kormány biztos abban, hogy semmi problémát nem fognak okozni az USA területén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Aquli #4
    erdekes :)