MTI

Európai felhasználókat nem érintett a Facebook adatgyűjtése

A korábbi hírekkel ellentétben nem osztotta meg európai felhasználók személyes adatait a Facebook szabálytalanul a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó céggel - jelentette ki Steve Satterfield, a közösségi oldal adatvédelmi igazgatója az Európai Parlament (EP) illetékes bizottságának hétfői meghallgatásán.

"A legjobb információink arra mutatnak, hogy nem osztottak meg európai felhasználói adatokat" - szögezte le az illetékes az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) késő délutáni ülésén. Ugyanakkor hozzátette: ezt nem fogják tudni végérvényesen igazolni, amíg le nem zárul az ügy részletes vizsgálata.

Május végén Mark Zuckerberget, a Facebook alapító-vezérigazgatóját is meghallgatta az Európai Parlament azzal kapcsolatosan, hogy miként használhatott fel a Cambridge Analytica több tízmillió profilt az amerikai elnökválasztási kampányban. Az oldalról azóta letiltott cég közel 90 millió Facebook-oldal adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a célba vett amerikai választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján a tudtuk nélkül, személyre szabott üzenetekkel próbálta befolyásolni őket. Az Európai Bizottság korábban azt közölte, hogy az adatgyűjtés akár 2,7 millió európai felhasználót is érinthetett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fionn #1
    Teljesen hihető hogy EU kimaradt... khmm...