Berta Sándor

Virtuális valóság szemüveggel a hátfájás ellen

Nagyon nehéz kezelni a hátfájásokkal kapcsolatos panaszokat. Norvég szakemberek a virtuális valóságot is bevonnák a kezelésekbe.

Aki krónikus hátfájdalmakban szenved, az pontosan tudja, hogy mennyire nehéz kezelni azt. A legsúlyosabb esetben gerincorvostól csontkovácsig, gyógytornásztól ortopédusig rohangál a beteg, s mégsem talál enyhítést a panaszaira, az erősebb fájdalomcsillapítók pedig nem kívánt mellékhatásokat is okozhatnak. További problémát jelent, hogy a tünetek időnként teljesen rendszertelenül, különböző időszakokban és területeken jelentkeznek.

Csak Norvégiában évente 1,5 milliárd euró kárt okoz a hátfájdalom. Az összegbe beletartoznak a kezelési költségek és a munkaidőből való kiesések miatti károk is. Maja Sigerseth és Thomas Larsen, a Bergeni Egyetem kutatói a virtuális valóság (VR) segítségével kezelnék a krónikus hátfájdalmakat. A két fiatal fizioterápiával és szoftverfejlesztéssel foglalkozik, és olyan VR-játékokat készítenek, amelyek kifejezetten a fájós hátú személyek kezelését célozzák. A betegeknek fel kell venniük a virtuális valóság szemüvegeket, majd különböző feladatokat kell így elvégezniük.


Sigerseth és Larsen egy projekt keretében 18 és 65 év közötti páciensekkel dolgoztak. Mindegyiküket a mozgástól és sérüléstől való félelmek jellemezték. A kifejlesztett szoftver összesen három játékot tartalmaz, amelyek a betegek fájdalomszintjéhez igazíthatók. Az egyes játékokban a pácienseknek, ha csak egy rövid időre is, de meg kell szabadulniuk a fájdalmaiktól és egyre több időt kell mozgással tölteniük - legalábbis erre motiválják őket. A használt technika egy kereskedelmi forgalomban kapható VR-szemüvegen és az ahhoz kapcsolódó vezérlőegységen alapul, a feladatokat ezekkel kell teljesíteni.

Az egyik tesztszemély, aki éveken át hátfájdalmakkal küzdött, már gyakorlatilag tünetmentes és a mozgástól való félelme is részben eltűnt. A cél az, hogy a projektet még szélesebb körben teszteljék és a jelenlegi prototípust a közeljövőben továbbfejlesszék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!