Berta Sándor

Robottaxikat fog tesztelni a Nissan

A tesztekre 2018 tavaszán Japánban kerülhet sor, a forgalomban pedig már a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékokon megjelenhetnek.

A japán autógyártó azért akarja minél gyorsabban elkezdeni a robottaxik tesztelését, hogy a gépkocsik lehetőleg rövid időn belül zökkenőmentesen alkalmazhatók legyenek. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az első esemény, amelyen a járművek elérhetővé válnak a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok lesznek. A Nissan Motor és a DeNA nevű japán technológiai partnervállalata közölte azt is, hogy az Easy Ride nevű szolgáltatás márciustól először a Tokiótól délnyugatra található Jokohama városában lesz elérhető és azt a felhasználók valós körülmények között próbálhatják majd ki. Az átalakított autók műszaki tesztjei már az idén elkezdődtek.


A Nissan és a DeNa január óta dolgozik együtt a közös projekten. A cél egy olyan fogyasztói élmény létrehozása, ahol egyetlen mobilprogrammal lehet mindent megcsinálni, a szállítóeszköz megrendelésétől kezdve az úticél meghatározásán át a fizetésig. Ajánlott helyszíneket is betáplálnak, így városnézésre is használható lesz. Az utasok biztonsága érdekében távolról figyelik a járműveket és több nyelven nyújtanak tájékoztatást. A szolgáltatást a tömegközlekedés kiegészítőjeként pozicionálják, a cégek várakozása szerint nagyban segíteni fogja az agglomeráció fejlődését és felpezsdíti a városi életet.

A mesterséges intelligenciával ellátott robottaxik az elképzelések alapján 2020-tól közlekedhetnek majd korlátozott mértékben egy olyan városban, amelyben rendelkezésre fognak állni a szükséges engedélyek. Ez az érintett város minden bizonnyal Tokió lesz. A tervek alapján március 5-től március 18-ig tartó tesztek során elsősorban azt vizsgálja majd az autógyártó és a partnercége, hogy az emberek mennyire fogadják-el a robottaxikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!