Berta Sándor

Időben kapnak majd frissítéseket az ARM processzoros számítógépek

A Windows 10 operációs rendszerrel ellátott konfigurációk nem fognak hátrányt szenvedni a frissítések területén.

Márciusban Keith Kressin, a Qualcomm alelnöke és vezető termékmenedzsere azt nyilatkozta, hogy neves PC-gyártókkal (Dell, Hewlett-Packard) dolgoznak együtt azért, hogy a Windows 10 operációs rendszert a Snapdragon 835 chippel együtt tudják alkalmazni. Áprilisban pedig kiderült, hogy már az idén jöhetnek a Snapdragon 835 chipjére épülő első modellek. A Qualcomm 4G/5G Summit nevű rendezvényén Pete Bernard, a Microsoft Windows operációs rendszerért felelős programmenedzsere megerősítette, hogy az új készülékek semmilyen hátrányt sem fognak elszenvedni a frissítések elosztása kapcsán. Az ARM processzorokon futó Windows 10-hez a javítások ugyanakkor fognak megjelenni, mint az x86-os változatokhoz kiadott frissítések. Emellett a felhasználók ugyanúgy jelentkezhetnek a Windows Insider Programba.

A Qualcomm kiemelte, hogy a jövőbeli rendszerchipek bejelentése után válhatnak csak elérhetővé az olcsóbb ARM CPU-s notebookok és más termékek. Fontos továbbá, hogy a System-on-Chipek nem csupán kevesebbet fogyasztanak az x86-os processzorokhoz képest és ezáltal az üzemidejük is 50 százalékkal nagyobb lesz, hanem a kapcsolódó nyomtatott áramkörök is 50 százalékkal kisebb helyen férnek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #1
    az jó dolog, hogy a frissítések egy időben fognak érkezni, de előbb talán újra kellene írni a fél rendszert. :|

    https://index.hu/tech/2018/02/19/kiderultek_a_windows_10_arm_valtozatanak_korlatai/

    Csak idézve a negatívum lista:
    "
    - Régebbi hardverek, perifériák csatlakoztatásával előfordulhatnak bajok, amennyiben csak x86-os driverek készültek azokhoz. Az ARM-on futó Windows 10 ugyanis csak ARM64-es drivereket támogat.
    - Elfelejthetjük az x64-es appokat, ezeket a Windows 10 nem tudja emulálni ARM-on. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy ezt valamikor megoldják.
    - Az OpenGL hardveres gyorsítását igénylő szoftverek - főleg játékok - nem működnek az ARM-os Windows 10-en. A csalásgátló technológiákat használó játékok kompatibilitása sem megoldott.
    - A Windows kezelőfelületét módosító szoftverek közül nem mindegyik futtatható. Azokat az appokat, amelyek beépülnek a jobb gomb lenyomására előugró menübe, vagy amelyek a beviteli módszereket alakítják át, külön ki kell majd adni ARM-ra.
    - Lesznek olyan szoftverek, amelyek az ARM csipjeit felismerve azt hiszik, hogy mobilon futnak.
    - Virtuális gépeket nem lehet futtatni."

    van némi pozitívum is:
    "
    - folyamatosan a netre tudnak kapcsolódni
    - egész napos üzemidőt ígérnek, az egészen vékony eszközökkel is
    - a legtöbb 32 bites .exe fájl futtatható lesz"

    hát nem is tudom. Igazából nem értem mit jelent az, hogy "folyamatosan a netre tudnak kapcsolódni" Ezt az én HP ProBook-om is megcsinálja pedig az legalább 5 éves. Van benne egy mobil adapter, benne egy sim kártyával oszt ennyi. (nem külső stick, az alaplapon van a mobil adapter) Az egész napos üzem idő nem hangzik rosszul, de akkor hiszem ha látom, vagy legalább is olvasok olyan teszteket amiben ezt el is érték. Na most az tök jó, hogy a 32bites exe állományokat el tudom indítani. Régebbi alkalmazások szépen fognak futni. Talán jobb lett volna ha a 64bites win10-es alkalmazások futnának rajta. Több értelme lett volna. Sztem.
    Arról már ne is beszéljünk, hogy csak az ARM64 bites chipjét támogatja, tehát a 32bites appok felejtősek (kivéve az exe állományokat), viszont a rendszer nem futtatja le az x64-es appokat. Lehet én érzek itt valami problémát. Csak a 64 bites chipet támogatja, de a 64 bites appokat nem. :o aztán lehet félre értettem valami, majd valaki kijavít ;) Továbbá egyetlen OpenGL játékot sem támogat. (akkor dx marad?...) A virtuális gép nem egy hátrány, ki a fene akarna egy ilyen gépen virtualizálni bármit is? Szóval érdekes egy gépnek tűnik. Egyenlőre azt mondom, nem várós.