Gyurkity Péter

Eltűntek a Ceres jégvulkánjai

Az évmilliók során ellaposodtak a vulkánok, ezért találtunk csak egyetlen példányt.

A NASA Dawn űrszondája, valamint az általa megfigyelt Ceres törpebolygó kapcsán legutóbb a kráterek mélyén található jégről írtunk, most azonban elkészült egy újabb tanulmány, amely viszont a jégvulkánok múltjába enged betekintést. A szakemberek szerint a legtöbb ilyen vulkán az idők során ellaposodhatott.

A szonda a Ceres felszínén egyetlen példányt talált, ez pedig a 4 km magasra nyúló Ahuna Mons, amely minden tekintetben impozáns látványt nyújt. A geológusok számára meglepő volt, hogy nem láttunk további példányokat, a most közzétett tanulmány következtetése szerint ez azonban annak köszönhető, hogy az idősebb jégvulkánok az idők során egyszerűen ellaposodhattak, teljesen egybeolvadva a ma látható felszínnel. A Geophysical Research Letters oldalán közzétett anyagban ezt a folyamatot viszkózus relaxációnak nevezik, amely a jégvulkánok esetében valószínű opció, mivel ez leginkább ahhoz hasonlítható, ha egy üveg mézet teszünk a mikrohullámú sütőbe, amely ennek hatására sokkal gyorsabban folyik, mint ahogy azt szobahőmérsékleten tenné.


A csapat által felhasznált modell szerint a folyamat évmilliók (netán több százmillió év) alatt megy csak végbe, ez pedig megfelelhet a valóságnak, hiszen az Ahuna Mons a maga 200 millió évével fiatalnak számít. Idősebb társai mintegy 500 millió év alatt laposodhattak el, ami a Ceres esetében azért is tűnik logikusnak, mert ez a Naphoz legközelebbi, jeges felszínű égitest. Légkör és tektonikus mozgások hiányában nem igazán találunk más magyarázatot a jégvulkánok eltűnésére, a hőnek pedig egyértelműen fontos szerep jut a folyamatban. Megjegyzik, hogy az említett vulkán alatt egy nagyobb és laposabb struktúra helyezkedik el, amely egy idősebb példány maradványa lehet.

Az erózió helyett tehát itt inkább az említett relaxáció okozhatta ma látható eredményt, a megbízható következtetéshez azonban rá kellene bukkanni az idősebb vulkánok maradványaira. A tanulmányt összeállító csapat számára ez lesz a következő lépés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!