MTI

Trumpot erősítette Putyin az amerikai kampányban

Hackereket, hamis híreket terjesztő portálokat és a Wikileakset is felhasználta az orosz kormány az amerikai választások befolyásolására.

Vlagyimir Putyin orosz elnök "befolyásolási kampányt" rendelt el a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamat ellen - áll az amerikai hírszerzés részleges jelentésében. Amerikai demokrata párti politikusok erőteljes választ szorgalmaznak. A hírszerzés megállapításai szerint "nagyon megbízható" információk állnak rendelkezésre arról, hogy maga az orosz államfő rendelte el a kampányt az amerikai elnökválasztás demokratikus folyamatának aláásására és a demokrata párti elnökjelölt, Hillary Clinton lejáratására.

A jelentés szerint Putyin és az orosz kormány Clinton lejáratásával akarta növelni a - későbbi győztes - republikánus Donald Trump győzelmi esélyeit. Mindehhez az orosz katonai hírszerzés (GRU) a Guccifer 2.0 nevű kitalált hackert, a DCLeaks.com nevű portált és a WikiLeakset használta fel, s ezeken keresztül hozta nyilvánosságra a demokrata szerverekről hackertámadások révén megszerzett információkat. Az adatokat a Demokrata Országos Bizottság (DNC) és befolyásos demokrata párti politikusok számítógépéről lopták le.


Az orosz szócsőként funkcionáló RT híreit a magyar közszolgálati média is csont nélkül átveszi

A jelentés hozzátette, hogy a WikiLeaksen kiszivárogtatott információk között nem szerepeltek hamis információk, koholmányok. Megjegyezte a jelentés azt is, hogy az orosz hírszerzés több amerikai szövetségi állam és helyi választási bizottság adataihoz is hozzáfért, s mindkét nagy amerikai párt számítógépes rendszereit támadta. Az amerikai képviselőház és szenátus hírszerzési bizottságának vezető demokrata párti tagjai jelezték, hogy erőteljes választ szeretnének a jelentésre, bár abból csak a nem titkosított adatokat hozta nyilvánosságra.

Mark Warner virginiai demokrata párti szenátor hangsúlyozta: "Az amerikai demokrácia erejét az mutatja majd meg, hogyan reagálunk, és milyen lépéseket foganatosítunk annak érdekében, hogy erős és cselekvőképes kíbervédelmi rendszert építsünk ki". Képviselőházi kollégája, Adam Schiff szerint pedig a kongresszusnak "átfogó vizsgálatot" kell kezdeményeznie, hogy pontosan meghatározza, mi és hogyan is történt. Schiff szerint a hírszerzési jelentés egyértelművé tette, hogy az amerikai választási folyamatba történt beavatkozást Vlagyimir Putyin irányította abból a célból, hogy viszályt szítson az Egyesült Államokban és segítse Donald Trump győzelmét.


Az évek óta egy londoni nagykövetségen élő Julian Assange-nak Clinton megválasztása helyzetének változatlanságát betonozta volna be

Donald Trump megválasztott amerikai elnök szerint viszont semmiféle hackertámadás nem volt hatással a választási eredményekre. A leendő elnök a New York-i Trump-toronyban lévő főhadiszállásán találkozott a hírszerzés vezetőivel, James Clapperrel, a hírszerző ügynökségek csúcsvezetőjével, John Brennan CIA-igazgatóval, Mike Rogers admirálissal, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetőjével és James Comey FBI-igazgatóval. A hírszerzési szakemberek tájékoztatták Trumpot a vélelmezett orosz hackertámadásokról. Trump azonban közleményében nem tért ki erre.

Hangsúlyozta, hogy "miközben Kína, Oroszország és más országok, külső csoportok és emberek folyamatosan megpróbálnak behatolni kormányzati intézményeink, vállalataink és szervezeteink, köztük a Demokrata Országos Bizottság számítógépes rendszereibe, mindennek abszolút semmiféle hatása nem volt a választások kimenetelére". Leszögezte, hogy a Republikánus Országos Bizottság (RNC) ellen is megkíséreltek számítógépes támadásokat, de ezeket sikerült meghiúsítani, mert "az RNC-nek erős számítógépes védelmi rendszere van".

Donald Trump bejelentette azt is, hogy beiktatása után speciális csapatot állít össze, amelynek kilencven napon belül tervet kell előterjesztenie a számítógépes támadások elleni hatékony küzdelemre. Leszögezte továbbá, hogy az Egyesült Államok biztonságának megőrzése érdekében alkalmazott módszerek, eszközök és taktikák nem képezhetik nyilvános viták tárgyát, hiszen ezzel csak azoknak használnának, akik kárt akarnak okozni az országnak.

A megválasztott elnök Twitter-üzenetben jelezte: vizsgálatot kér annak ügyében, hogyan jutott az NBC televízióhoz titkosított hírszerzési anyag az állítólagos orosz hackertámadásokról. "Felkérem a képviselőház és a szenátus illetékes bizottságait, hogy vizsgálják ki, hogyan kerültek az NBC-hez titkos hírszerzési információk, mielőtt még én láttam volna őket." Trump a választási vereséget szenvedő demokratákat tette felelőssé ezért, mire a Fehér Ház cáfolta, hogy onnan kerültek vona ki a dokumentumok.


A New York Timesban megjelent pénteki interjúban a leendő elnök annak a meggyőződését adott hangot hogy a "politikai boszorkányüldözés" célja nem más, mint próbálkozás elnöki legitimitásának kétségbevonására a beiktatás előtt két héttel. "A demokraták nagyon csúnya vereséget szenvedtek a választásokon, én több megyében nyertem meg a szavazást, mint Ronald Reagan" - szögezte le. "Emiatt rendkívül zavarban vannak, bizonyos értelemben boszorkányüldözés folyik s ők most csak erre összpontosítanak".

Feltette a kérdést, hogy Kína nemrégiben húszmillió kormányzati személyiség és alkalmazott személyi adatait lopta el számítógépes támadással s feltette a kérdést: "hogy' lehet, hogy erről senki sem beszél?". "Meghackelték a Fehér Házat, a kongresszust, úgy tűnik, mi vagyunk a világ hackertámadásainak fővárosa" - szögezte le Trump. Hozzátette: egyáltalán nem akarja, hogy más országok folyvást számítógépes támadást intézzenek az Egyesült Államok ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bandicoot #52
    Eszed mint látszik. Nyilván jobb lett volna a Sorosribanc,és Trump a félkegyelmű Putyin meg a megtestesült gonosz.
    Merkelt nem akarod a kebledre ölelni? Ezek után azt is kinézem.
  • Montar #51
    Tökéletesen egyetértek a véleményeddel, de nyugodtan írd ki, hogy "cigány". Ha csak c-vel jelölöd, az számomra már PC.
  • gforce9 #50
    "hanem egyes részeket önkényesen lehagynak, hogy nem akarnak táptalajt adni a rasszizmusnak, de pont ez a maszatoló hozzáállás hozza azt, hogy a kuruc népszerű"

    Ez pontosan így van. A manapság népszerű PC duma ellentéteket és társadalmi feszültségeket szít. És erre rengeteg példa van.
  • Archenemy #49
    "Ettől eltekintve szerintem nem kéne átesni a ló túloldalára és bekajálni mindent amit az alternativ média hirdet. "

    Nem hiszem, hogy az emberek bármit bekajálnak, ha mégis, akkor bármit bekajálnak a másik oldalról is. Én pl. ha RT-t olvasok, akkor tudom, hogy ez az orosz álláspont, nem is gondolom, hogy elfogulatlan.

    Pont ezért visszatetsző, hogy a magukat függetlennek, mércének tartó híroldalak gátlástalanul állást foglalnak egy ügyben, az objektivitás legkisebb jele nélkül. Basszus a CNN facebook oldala a választás előtt kb. úgy nézett ki, hogy 9 trump fika, 1 kis színes, repeat. A Fox news kiegyensúlyozottabb volt ennél. De említhetném a német médiát is, ahol az, hogy a migrikkel esetleg bármi probléma lehet, durva nácizmusnak számított.

    A kurucról sem gondolja senki, hogy elfogulatlan, de mikor az index annyit ír, vagy annyit se, hogy két nagycsalád egymásnak esett, akkor a kurucon leírják, hogy ja, azok, akikre most gondolsz. A nagy, mainstream oldalak azzal indokolják, hogy nem teljes hírt hoznak, hanem egyes részeket önkényesen lehagynak, hogy nem akarnak táptalajt adni a rasszizmusnak, de pont ez a maszatoló hozzáállás hozza azt, hogy a kuruc népszerű. És ha már ott van a nép, akkor elolvassa a többit is, amik meg lehet hogy demagóg faszságok.

    Szóval kb. ezért van ez szerintem, hogy az alternatív hírforrások népszerűek, mert a velük együtt jövő összes faszság ellenére olyan dolgokkal foglalkoznak, amivel a nagyok nem. Igen, érdekli az embereket, hogy a két egymásnak eső nagycsalád tényleg c-e, érdekli őket, hogy Trump minden hibája mellett amúgy mit akar és mit mond, érdekli őket, hogy a migráció nem jelent-e veszélyt, és rohadtul nem szeretik, ha azért rasszistázzák le őket, mert az igazat akarják tudni.
  • gforce9 #48
    Oknyomozói újságírás, mint olyan, szinte teljesen a múlté. Meg sem próbálnak utánagondolni, hogy egy hír hitelessége mennyire is megalapozott vagy egyáltalán mennyire lehet megalapozott. Utánagondolást írtam, mert utánajárni meg főleg nem fognak

    Így pedig lényegében a hírek arról szólnak, hogy XY kijelentett valamit. Nos, ha a kijelentés ellent mond a józan észnek és a legkisebb kritikus gondolkodásnak is, akkor az hiteltelen. És erre épül ma az újságírás. Lényegében arról, hogy kinek nagyobb a szája.
  • Montar #47
    És a hab a tortán... Akik pedig az igazmondó, szűzien tiszta nyugati mainstream média álláspontja helyett az orosz álláspontot támogatják, azok teljesen nyilvánvalóan "moszkva bértollnokai". Mit mondjak... valakik nagyon becsavarodtak.
  • nkmedve #46
    Tudom én is hogy az embereknek elegük van a média hazudozásaiból, érthető az alternativ mozgalmak megjelenése (médiában, politikában, orvostudományban, stb.). Migránskérdéssel kapcsolatban engem is szóltak már le fórumokban (majd hogy nem lenáciztak) amiért le mertem irni, hogy a nagy babusgatás hosszú távon senkinek nem tesz jót.

    Ettől eltekintve szerintem nem kéne átesni a ló túloldalára és bekajálni mindent amit az alternativ média hirdet. Rengeteg embert lehet manipulálni úgy hogy azt mondod amit hallani akarnak (hány háború volt már emiatt?) és általában a népszerűségre hajtó alternativ média pont ezt teszi, ahogy a demagóg politikusok is.
    Legjobb ha az ember alapból semmit nem hisz el addig amig alaposabban utána nem néz, több forrásból is. Akinek nincs módja/ideje normálisan tájékozódni az inkább ne is olvasson semmilyen hirfolyamot és ne foglaljon állást, mert egyik vagy másik oldalról manipulálva lesz.
  • ReszegKoldus #45
    Szerintem nincs ebben semmi érdekes, engem is a hányinger kerülgetett, amikor twitteren még pár napja is láttam azt a kamu képet, ami szerint Trump kigúnyolt valami fogyatékost. :)

    Egyébként meg #44

    Ezzel szerintem már jó 10 éve is gondok voltak, épp ezért semmi meglepő nincs ezekben a weboldalakban, a mainstream média csak maszatolni tud, meg részrehajlóan "tájékoztatni" és ez a magatartásuk (remélhetőleg) egyre több embert fordít ellenük. Csak maguknak köszönhetik.
    Utoljára szerkesztette: ReszegKoldus, 2017.01.09. 16:36:12
  • Archenemy #44
    az a gáz, hogy az ilyen "tömegpusztító fegyverek miatt indul az iraki háború" meg "a migráció elhanyagolható veszélyt jelent, jól képzett emberek jönnek" hírek után az average joe teljes joggal fordul az alternatív hírforrásokhoz

    ha a CNN képes majdnem eltagadni a "4 feka autistát kínoz"-ból a fekát, ha a német sajtó 3 napig nem foglalkozik a kölni erőszakolásokkal, ha full antitrump propaganda megy mindenhol, akkor ez lesz
  • nkmedve #43
    Sajnos sokan nem képesek helyén kezel a dolgokat, elolvasnak egy szenzációhajhász cimet, és már meg is győződtek róla, hogy mindent értenek. Aztán arról ne is beszéljünk, hogy különböző kétes oldalak veszik át egymástól a ferditéseket (vagy ferditések ferditéseinek a ferditését :) ). Az eredeti Sputnik-os cikk legalább tartalmazott egy linket a teljes jelentésre ahonnan kiragadták a 2012-es dátumot (lehet tippelni hogy az olvasók hány %-a kattint rá és olvas bele a jelentésbe, szerintem nagyon kevés).

    Engem a hányinger kerülget amikor a linken szereplő cimekhez hasonlót olvasok "Sokkoló blamázs..." "Hihetetlen..." "Szenzáció..." de rengetegen bedőlnek nekik.
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2017.01.09. 14:43:47