Berta Sándor

Több személy is együtt mozoghat a virtuális világokban

A virtuális valóság számos területen jelenthet hasznos segítséget.

Napjainkban a virtuális valóság felvételek esetében a felhasználók fejmozgásait kamerákkal rögzítik, majd az anyagokat feldolgozza egy számítógép mely kiszámítja a megjelenített képet. A Bécsi Műszaki Egyetem és az Illusion Walk nevű cég ezzel szemben egy új koncepciót dolgozott ki, amelynek lényege, hogy minden felhasználó saját kamerát és számítógépes hardvert hordoz a testén, s ez sokkal nagyobb rugalmasságot és több felhasználási lehetőséget biztosít. További előnyt jelent, hogy több személy egy időben mozoghat a hatalmas virtuális valóság világokban.


Hannes Kaufmann professzor, a Bécsi Műszaki Egyetem virtuális és kiterjesztett valóság kutatócsoportjának vezetője kiemelte, hogy ma már egyáltalán nem okoz gondot átlátható méretű virtuális világokat létrehozni. Megpróbáltak új módszereket kidolgozni, ezért vették fel a kapcsolatot az Illusion Walk vállalattal. A két fél immár több mint dolgozik együtt és sikerült is egy egyszerű, olcsó és nagy teljesítményű megoldást találniuk, ez az úgynevezett ImmersiveDeck.

Egy adott teremben való tájékozódás a falakon és a plafonon elhelyezett QR-kódok segítségével történik. A kamerák egyszerre több QR-kódot is le tudnak olvasni, így nagyon pontosan ki lehet számítani az adott személy aktuális pozícióját. Segítenek a résztvevők karjain és a lábain elhelyezett mozgásszenzorok is, amelyeknek köszönhetően a felhasználók pontosan, valós időben láthatják a saját testüket és a társaik testtartását. A szükséges hardvereket mindenki egy kis méretű hátizsákban viheti magával, mely által akár a 90 kép/másodperces megjelenítés is megvalósítható. Nincsenek zavaró kábelek és a lehetséges adatátviteli hibák számát is sikerült lecsökkenteni. Az új rendszert már tesztelték egy 600 négyzetméteres épületben.


A jövőben a megoldásnak számos alkalmazási lehetősége lehet. Kaufmann szerint így olcsón lehetne rendkívül élethű képzéseket tartani például tűzoltók vagy különleges szakemberek számára. De az építészetben is hasznos lenne a rendszer, hiszen már az azelőtt tehetne bárki virtuális sétát egy épületben, hogy azt felépítenék. A múzeumokban kiállításokat lehetne megtekinteni vagy interaktív tudásra is szeret lehetne tenni. Természetesen a fejlesztés a szórakoztatás és a játékok területén is új lehetőségeket kínál, hiszen a segítségével egyszerre több személy merülhet el egy virtuális világban vagy élhet át közösen különböző kalandokat, és a tudományos kutatásokban is teljesen új távlatok nyílhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #3
    A lehetőségek száma végtelen, de ... ebből elsősorban videojátékok lesznek csak, és persze mégnagyobb elkockulás annál is aki eddig kibírta.

    (viszont ehhez nem kell egy térben tartózkodni a többiekkel, meg a hardver szép lassan elfér egy mobilban is majd)
  • globint #2
    Lehet így egy alacsony-költségvetésű Mars expedíció is.
  • NEXUS6 #1
    Dúrva szabadulószobákat lehet majd így csinálni!
    Már alig várom.
    :D