Berta Sándor

Kínai tulajdonba került az Opera

Meghiúsult a teljes cég értékesítése, így csak a böngésző üzletágat adták el.

Egy kínai konzorcium vásárolta meg 600 millió dollárért az Opera Software böngészőrészlegét. A norvég vállalat azt nem árulta el, hogy miért hiúsult meg az eredeti elképzelés, vagyis a teljes társaság eladása. Az mindenesetre közrejátszhatott a dologban, hogy hiányzott a kínai felügyeleti szervek és a külföldi befektetéseket ellenőrző bizottság (Committee on Foreign Investment in the United States - CFIUS) jóváhagyása. Utóbbira azért lett volna szükség, mert az Opera reklám üzletágának székhelye a kaliforniai San Mateóban található.

A megkötött egyezség alapján a kínai konzorcium csak az Opera mobil és asztali böngészőjét, a teljesítmény- és adatvédelmi alkalmazását, valamint technológiai licenceit veszi meg. Szintén kínai kézbe kerül az Opera részesedése a kínai nHorizonban is. A tranzakció nem vonatkozik ugyanakkor az Opera Mediaworks reklám- és marketingrészlegére. Az átadás-átvétel az év harmadik negyedévének második felében várható.

A norvég társaság igazgatótanácsa már elfogadta a megállapodást és annak feltételeit. Az üzlet célja, hogy a kínai piacot megnyissák a böngésző előtt, míg a konzorcium tagjai könnyebben tudjanak terjeszkedni külföldön. A Kunqi nevű kínai konzorcium tagja a Golden Brick Silk Road Equity Investment Fund II LLP befektetési alap, a Qihoo 360 Technology Co. biztonsági cég és a Beijing Kunlun Tech Co mobil játékfejlesztő vállalat. A Golden Brick Silk Road Equity Investment Fund II LLP 10,5 milliárd norvég koronás, vagyis körülbelül 1,2 milliárd dolláros ajánlatot tett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Aquator #6
    Hogy a pékbe ne látnának bele? A titkosítottba nem látnak bele, de a címzettjét annak is ismerik. Elhangzott a lényeg, nem érdekli őket. A kínai adatgyűjtés mennyivel befolyásolja jobban az életedet, mint a Google adatgyűjtése?

    Félreértés ne essék, kémkedni csúnya dolog, itt az a kérdés, hogy megéri-e. Mi az a nagyon titkos dolog, amit Tóth Béla elvtárs művel a neten, és nem juthat Kína tudomására :D
  • gombabácsi #5
    legjobb böngésző. reméljük nem lesz belőle kínai kémprogram :)

    akik meg leszólták hogy alig használja valaki: 600 millió dolcsit mégis megért :P
  • kvp #4
    "A szolgáltatód is közvetlenül monitorozza a böngészésedet, és közelebb van, mint Kína."

    A szolgaltatok nem latnak bele a https forgalomba, de nem is igazan kivancsiak ra ha rendszeresen fizet nekik az ember es nyugton hagyjok oket az ugyvedek. A kinai allam viszont mas szempontok szerint valogat. Egy atlag szolgaltato nem rak fel kemprogramot egy gepre mert nincs belole haszna, viszont a kinai allam reszerol ez alap.
  • zola2000 #3
    De mire? A többi esetben meg amerikai a böngésző fejlesztője, showman óta tudjuk hogy az se jobb.
  • Aquator #2
    Miért hiszik azt az emberek, hogy mindenki a böngészésükre kíváncsi? A szolgáltatód is közvetlenül monitorozza a böngészésedet, és közelebb van, mint Kína.
  • NEXUS6 #1
    Ajjajaj. Én eddig használtam. De a proxis gyorsítója miatt most már akkor a kínai elvtársak közvetlenül monitorozzák a böngészésemet. Lehet, hogy váltanom kell?