Berta Sándor

Mesterséges intelligenciával a macskák ellen

Egy szoftverfejlesztő érdekes megoldást eszelt ki a kertjét rendszeresen meglátogató cirmosok ellen.

Robert Bond, az nVidia munkatársa egy olyan rendszert alkotott meg, amely a legkorszerűbb gépi tanulási módszerek segítségével lép közbe, ha az IP-kamera képén láthatóvá válik egy macska mancsa. Amennyiben egy cirmos a fűhöz közelít, akkor az algoritmus bekapcsolja a kerti locsolót, amely távozásra ösztönzi a bundája vizessé válása miatt aggódó hívatlan látogatót.

A szakember elmondta, hogy a felesége kertész és - érthetően - szereti tisztán és gondozottan tartani a kertjüket. A szomszéd macskák egy ideje veszélyeztetik ezt az idillt, mert átjárnak hozzájuk és a fűre "piszkítanak". Ekkor jött az ötlet, hogy a mesterséges intelligenciát hívják segítségül a hívatlan cirmosok elleni küzdelemhez. Mindehhez három alkatrészre volt szükség: egy nVidia Jetson TX1-re, amely az ARM négymagos processzorára és 256 grafikus magra épül, s a szükséges számítási teljesítményt biztosítja a mesterséges intelligencia számára; a kertet figyelő IP-kamerára és a locsolót vezérlő WLAN-modulra.


Bond a kifejlesztett szoftvert először egy asztali számítógépen edzette - fotók segítségével - a macskák felismerésére. Eleinte a mesterséges intelligencia még a férfi árnyékát is macskalábnak nézte és aktiválta a locsolót, amely vízzel szórta meg a fejlesztőt, mostanra azonban a rendszer sokat fejlődött és megbízhatóan működik. A program már azt is képes megmondani, hogy a kertben pontosan hol tartózkodik az állat. Hasonló rendszert egyébként bárki megalkothat, mert a szakember a projekt pontos leírását elérhetővé tette a honlapján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #15
    Mindig mondom, 1 hektár!
    És nem kell bajlódnom a sok hülye emberrel. A legközelebbi szomszéd 300méterre van,
  • Ulrich von #14
    Igen, hát a mi házunkbeli néni az hajnal 3:30-4:00 közt szokta kihuzigálni a kukákat. Erről 100%-ban múltkor bizonyosodtam meg (hogy igen, ő az, és igen, a kukákat szokta húzogatni), mikor épp egész ébernek éreztem magam, és mondom megnézem már, hogy mitől nem tudok aludni olykor hajnalban. Megyek le a lépcsőn, pont jön fel, megijed, mikor meglát, aztán az ijedtség elmúltával egyből mondani kezdi hogy jól teli vannak, mi? (a kukák) De azért nyugodtan hozzam le. Nyitnám a szám, erre elismétli kb. ugyanezt,, de azért csak nyugodtan hozzam le. Normál hangerőn megjegyzem hogy jójó, de biztos hogy ez a legalkalmasabb időpont ezt csinálni (a kukahúzogatást)? Erre nem reagál semmit, nem hallotta meg.
    Szóval ad 1: Őt nyilván nem annyira zavarja a kukák zaja (amit le kell húzni egy fok lépcsőn)
    ad 2: Azt feltételezi, hogy én azért megyek le hajnal fél 4kor, mert le akarom vinni a szemetet.
    Szóval inkább hagytam a fenébe, meg úgy voltam vele, ha véletlenül fent vagyok 4kor, még vissza tudok aludni, ha viszont később húzná, akkor már lehet hogy nem.
    Utoljára szerkesztette: Ulrich von, 2016.07.14. 10:32:23
  • NEXUS6 #13
    Az én mamám a 30-as években került cselédként a házba. Mikor 15 éve beköltöztem pont így nézett ki, mint most és sajnáltam, mert nem sokáig húzza szegény. Gondoltam én.
    ;)
  • Ulrich von #12
    "Mondjuk ő meg allergén és mérgező leandereket nevelget az ablakom alatt, de ez természetesen idős korára való tekintettel bocsánatos bűn."

    Ne is mondd, az alsó szomszéd egy mini arborétumot nevel a földszinten, egész nap ott ül köztük. Múltkorában felkerült a falra egy lámpa, ami egész éjjel világít és besüt a szobába. Mondom, csak megkérdezem már, hátha tud róla valamit (merthogy kapcsolót azt nem találtam hozzá kint). Kiderült hogy ők tették föl, azon oknál fogva, hogy este sötét van. Ezen kívül, hogy ellopják a növényeket. Társasházi beleegyezéssel. Lehet, el kéne járnom a gyűlésekre (persze nem, nem hiszem, hogy olyan okokkal vitatkozni tudnék, mint hogy este sötét van).
    Úgy voltam vele, úgyse bírja már sokáig,
    Utoljára szerkesztette: Ulrich von, 2016.07.14. 08:43:30
  • shakwill #11
    Nyau! A természetes intelligenciát nem pótolja a "mesterséges". Még akkor sem, ha valaki utálja a macskákat...
  • Ahoy #10
    Múltkor mikor véresre karmolta szégeny Grubi fejét a Csüngőhasú, elüldözte, majd befeküdt a foteljába... na akkor majdnem kihoztam a légpuskát azzal a hegyes vadásztölténnyel, és agyonlőttem volna... de mondom tuti feljelentenek az állatvédők és még börtönbe is kerülök, (lehet a szomszédé, csak kakálni jön át). Így csak elkergettem, de sokat nem ér. Néha lazán bejönnek. Egy kutya kéne inkább. Azok eltörik a gerincüket egy harapással a betolakodónak. AI se kell :D
    Mondjuk Grubival is össze kéne haverkodtatni.
    Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2016.07.14. 03:14:52
  • Ahoy #9
    Nem tudom nálatok milyen macskák vannak, de nekünk Szvfáron kertvárosban járnak kelnek. Soha egyik el nem ásná a szarát. Simám a fű közepére random odafosik. A bokrokat kihúgyozzák. Iszonyú büdös tud lenni.

    Egy szép fekete fehéret fiatal kandúrt odaszoktattunk, de néha az undorító dagadt bejárós kandúrok megverik és elzavarják pár napra. Bár zabáláson és alváson kívül semmit nem csinál :D + még ennyi idő után is szétkarmol ha közelítek. Azért jófej..'
    Csodák csodájára ez se ássa el a szart. Lazán odafosik a kert random pontjaira a saját otthonában.

    Szóval nagy francokat kaparják el... a régi vörös kimentett kiscicánk aki meghalt már szegény.. na ő babakora óta a homokos tálat használta és el is ásta. Ezek szarnak rá, direkt :D

    Szóval jól jönne ez a deep learng AI nálunk is, a szürke csüngőhasú dögöt kilöbetném airsofttal. Ő veri meg szegény macslánkat mindig.
  • TokraFan #7
    Hehe... :-D
    Belehugyoztam a pisztolyba...:-D
  • barret #6
    Honnan szereztél férfi vizeletet? :D
  • TokraFan #5
    Egész jó megoldás, de én kiegészíteném azzal, hogy a locsolóból egy férfi vizeletét lőném a macskára, akkor garantáltan az életben többet nem jön vissza. Nálam bevált, csak sajnos nekem kézzel, vizipisztollyal kell mókolnom, intelligens MI rendszer hiányában.