Berta Sándor

Nyílt forráskódra váltanak a bolgár közhivatalok

A bolgár parlament módosított egy helyi jogszabályt.

Az elfogadott törvénymódosítás értelmében a helyi kabinetnek készített programoknak alapvetően nyílt forráskódúaknak kell lenniük. Az alkalmazásokat egy nyilvános szoftverkód-gyűjtemény keretében elérhetővé teszik. Ezt a tárolót egy új hivatal hozza majd létre és előreláthatóan a GitHub oldalán lesz elérhető. Egyúttal az új hivatal fog felelni a jogszabály betartásáért is.

Mindez nem azt jelenti, hogy az egész ország Linuxra és LibreOffice csomagra vált át, miként arról sincs szó, hogy a helyi kormány a Microsoft és az Oracle illetékeseitől azt várná el, hogy adják ki a termékeik forráskódjait. A meglévő megoldások esetében ugyanis korábban megvásárolták a megfelelő licenceket is. A specifikus programokat viszont úgy kell megalkotni, hogy azokba bárki betekinthessen és azokhoz bárki hozzáférhessen, hiszen végső soron az adófizetők pénzéről van szó és fontos, hogy az emberek láthassák az eredményt.

Bozsidar Bozsanov szoftverfejlesztő a miniszterelnök-helyettes tanácsadójaként vett részt a törvénymódosítási folyamatban. Blogbejegyzése szerint a jogszabály-módosítást támogatók azt remélik, hogy a nyílt forráskódú alkalmazások használatával nőhet a biztonság. Korábban a kormányzati honlapokon számos biztonsági rést találtak, amelyeket éveken át nem foltoztak be, ugyanis az ezzel kapcsolatos szerződés lejárt. A forráskódok megnyitásával azonban ezen problémák számát minimálisra lehetne csökkenteni és a lehetséges hibákat idejében fel lehetne ismerni.

Bozsanov ugyanakkor úgy vélte, hogy a törvény önmagában nem elég, fontos, hogy sikerüljön meg is valósítani az abban leírtakat. Szerinte biztosan lesznek olyan cégek, amelyek megpróbálják majd kijátszani az előírásokat. De alapvetően jónak tartja az elképzelést, amely jobb hivatali szoftverekhez vezethet. Reményét fejezte ki, hogy más országok is követni fogják a radikális eljárásmódjukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • A1274815 #3
  Mit támadnál inkább egy teljesen ismeretlent, amit esetleg reverze-engineeringgel kell visszafejteni vagy megtalálni a kritikus hibát vagy azt amihez a tervrajzot (forráskódot) a kezedbe nyomják?

  Persze lehetünk naívak és hihetünk a jóhiszeműségben, hogy:
  1., Aki ráakad kijavítja vagy legalább szól a fejlesztőknek
  2., Nem használja fel saját céljaira
 • Ferrer #2
  Attól, hogy a forráskódot elrejtjük, még nem lesz biztonságos valami. Hányszor fordul elő, hogy egy zárt szoftvernek ismertek a biztonsági kockázatai / bugjai, mégse történik semmi az ügy érdekében? Ha valami, akkor pont a nyílt forrás motiválja a biztonság javítását.
 • AcsMarci #1
  Kicsit túl optimisták. A nyílt forráskódban lévő hibákat ugyan úgy megtalálhatják jó és rossz emberek, ráadásul utóbbiak ezt teljesen legálisan megtehetik, és innentől kezdve a biztonság nemhogy nőni fog, de valószínűleg jelentős mértékben csökken. Ráadásul újonnan megírt programokról van szó, vagyis tele lesznek biztonsági kockázatokkal és hibákkal.