Berta Sándor

Augusztusban évfordulós frissítéssel ünnepel a Windows 10

A redmondi konszern változtatott a korábbi vitatott módszerén, kérdéses azonban, hogy ezzel sikerült-e szimpatikusabbá tennie a frissítési gyakorlatát.

A Microsoft bejelentette, hogy augusztus 2-án érkezik a Windows 10 operációs rendszer évfordulós, "Anniversary” frissítése. Ez tartalmazza majd a Cortana és az Edge fejlesztéseit, valamint az új biztonsági funkciókat, melyek például segítik elválasztani egymástól a vállalati és a személyes adatokat. A kézírást feldolgozó a Windows Ink is a csomag része - a Microsoft kutatása szerint felhasználóik kétharmada manapság is napi egy órát ír tollal, és számos dolog nem is kényelmes nélküle. Az Ink célja a monitorra ragasztott cetlik, a dokumentumok mellé firkált megjegyzések, illetve a tanulók által lejegyzett egyenletek kiváltása és feldolgozása.

Böngészőjük, az Edge egyik legfontosabb újítása a nagyobb hatékonyság, azaz a gyorsabban betöltődő weblapok és a hosszabb ideig működő notebook. Olyan kiegészítőkkel reklámozzák, mint a szoftverboltjukban lévő reklámblokkoló vagy a jelszavakat kiváló LastPass. Külön figyeltek a fogyatékkal élőkre, például magas kontrasztnál a vizuális megjelenítésre és a billentyűzetes navigáció, illetve képernyőolvasók jobb támogatására. Ez lesz az első frissítés a július 29-én lezáruló ingyenes korszak után, reményeik szerint addig még sok millióval bővül a jelenlegi 350 milliós Windows 10 tábor.


Ezért a cég mindent megtesz, köztük egyáltalán nem etikus módszereket is alkalmaz. Például ha valaki "A Windows 10 beszerzése" nevű alkalmazás felbukkanásakor az előugró ablak jobb felső sarkában lévő x-re kattintott, akkor ezzel a lépéssel nem elutasította, hanem jóváhagyta az új operációs rendszerre való frissítést. A Microsoft ezt most módosította, így a szoftver immár elutasításként értelmezi az x-re kattintást.

A jövőben elérhető lesz egy új frissítési ablak is, amely három, egymástól jól megkülönböztethető alternatívát kínál majd a felhasználóknak. Ezek az azonnali frissítés, a meghatározott időszakban való frissítés és a július 29-ig élő ingyenes frissítési ajánlat elutasítása. Lisa Gurry, a Microsoft menedzsere emellett bejelentette, hogy minden olyan személy ingyenes műszaki támogatást kaphat, akinél probléma merült fel a Windows 10-re való frissítés kapcsán. A korábbi Windows-verzió visszaállításában a vállalat munkatársai fognak segíteni.

A változtatásra az ügyfelektől érkezett jelzések miatt volt szükség. Terry Myerson alelnök, a Microsoft operációs rendszerek csoportjának vezetője közölte, hogy számukra az a legfontosabb, hogy mindenki szeresse a Windows operációs rendszert. Az újítás elvileg már a héten elérhető lesz. Nagyszerű dolog, hogy a Microsoft tavaly július óta sok Windows 7 és Windows 8.x használónak biztosította a Windows 10-re frissítés ingyenes lehetőségét, de az egyáltalán nem volt korrekt, hogy a frissítés elutasítását ennyire megnehezítette. A Microsoftnak a kezdetektől világos és egyszerű választási lehetőséget kellett volna kínálnia, de még mindig jobb, hogy - igaz, későn, de - most megtette, mintha erre a lépésre soha nem került volna sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kikikirly1991 #2
    Win 10-em van és nem fikázom.:)
  • yamato41 #1
    Na, mi van, alusztok? Miért nem indult meg már a W10 fikázása???